Den nye undervands-brændselcelle: Havbakterien Shewanella

En uhyre udbredt bakterie i havet kan fungere som en dynamo, og den kan måske bringes til at genere så meget strøm, at den kan drive sensorelektronik på havbunden, mener et forskerhold fra University of Minnesota.

Forskerne, der ledes af Daniel Bond og Jeffrey Gralnick ved universitetets Biotechnology Institute and Department of Microbiology, har studeret bakterien Shewanella, som findes i verdenshavene lige fra Nordpolen til Sydpolen.

»Videnskabsmænd har vidst i mange år, at Shewanella producerer strøm på en eller anden måde. Nu ved vi, hvordan den gør,« siger Daniel Bond i en pressemeddelelse fra universitetet.

Bakterien gør det indirekte ved at producere vitaminet riboflavin. Når riboflavin findes på en elektrode, dannes elektricitet, fordi riboflavinet skubber elektroner over på elektroden. Det er faktisk den metode, havbakterier altid har brugt til at nedbryde metaller i havmiljøet.

»Bakteriernes evne til at gøre jern opløseligt er nøglen til den naturlige metalomsætning, og den er essentiel for næsten alt liv på Jorden,« siger Jeffrey Gralnick i samme pressemeddelelse.

Den nyindvundne viden giver mulighed for at bygge "mikrobiologiske brændselsceller".

De to forskere gør sig ikke håb om, at sådanne kraftværker vil kunne forsyne husstande med strøm, men de forestiller sig, at bakteriegeneratorer må kunne strømforsyne små sensorer på havbunden eller rense spildevand.

Dokumentation

Pressemeddelelsen fra University of Minnesota
Den videnskabelige rapport om bakteriestrøm