Den nye miljø- og fødevareminister har masser af landbrugsmeninger
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Den nye miljø- og fødevareminister har masser af landbrugsmeninger

Miljø- og landbrugsområdet har længe optaget den nye miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V).

»Jeg glæder mig enormt meget til arbejdet, og det er rigtigt, som statsministeren siger, at landbrugs- og miljøområdet er noget, der har optaget mig i mange år, så jeg ser meget frem til arbejdet.«

Sådan lød hans kommentar til DR, da statsminister Lars Løkke Rasmussen havde præsenteret sin ministerrokade.

Og udtalelsen er skam vandtæt. Ingeniøren har spolet tiden tilbage for at kigge på nogle af de bemærkninger til miljø og landbrug, som den ny minister er kommet med, før han fik ansvaret for ressortområdet.

Den nu tidligere uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen var bl.a. en stærk fortaler for den meget debatterede landbrugspakke.

Da Folketinget i torsdags vedtog, at landmænd får lov at udlede mere kvælstof over de næste fire år, skrev den nye miljøminister følgende på sin Facebook-profil:

'Det er fantastisk, at vi for første gang i årtier har fået taget et opgør med det miljøtyranni, som dansk landbrug har været underlagt af den politiske og miljøorganisatoriske venstrefløj. Det er en god dag for Danmark, landbruget og miljøet.'

Og tidligere fik en artikel i Landbrugsavisen om kvælstofsagen disse ord med på vejen på den daværende uddannelses- og forskningsministers Facebook-profil:

’Jeg er stolt af at være medlem af en regering, der ikke opfatter dansk landbrug som en belastning, vi skal have neddroslet, men som et aktiv, vi skal have mere godt ud af. I årevis har landbruget været underlagt en negativ dagsorden båret af politiserende miljøaktivister. Den tid er ovre nu, hvilket mange forskere heldigvis bakker op om. Vi er en regering, der kæmper for såvel landbrug som miljø!’

Og da Jyllands-Postens leder kaldte landbruget for alles prygelknabe og efterlyste mindre stringente rammer for landmænd, var Esben Lunde Larsen hurtig på Facebook-deleknappen. Han fremhævede et skel mellem storbyborgerne i København og beboere i landdistrikter.

’Fantastisk leder i dagens Jyllands-Posten. Det er lidt tankevækkende, hvordan københavneriet råber højest om, hvordan livet skal være for os, der kommer fra og bor i landdistrikterne ... Gad vide, hvad københavneriet ville sige, hvis en landbevægelse begyndte at råbe op om, at københavnerne med al deres trafikforurening ødelægger vore historiske bygninger i hovedstaden, hvorfor trafikken i København skulle ned til et absolut minimum ...?’, skrev han i sin deling af artiklen.

Tilbage i 2011 stillede Esben Lunde Larsen op til Folketinget, og en af hans daværende mærkesager var ifølge en kampagnevideo at skaffe øget frihed for landbruget:

’Vil skabe færre regler og mindre bureaukrati, så man igen – som landmand – kan føle sig fri og velset. Det er en af min mærkesager, hvis jeg bliver valgt til Folketinget.’

Sagt om MRSA

Ministeren har dog ikke kun haft en holdning til landbrugspakken og øget kvælstofudledning. Sagen om den multiresistente bakterie MRSA har også optaget ministeren, som har været fortaler for mindre regulering af svinefarmere.

Da daværende fødevareminister Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet ville pålægge landmænd at tage et bad, hver gang de forlader stalden, ilede Esben Lunde Larsen til forsvar i en kommentar til TV Midtvest:

'Det er jo rystende, at vi har med en minister at gøre, der intet blik har for krisen i dansk landbrug, når man kan foreslå noget så tåbeligt, som at landmænd skal i bad hver gang, man forlader stalden. Det er som om, at Dan Jørgensen intet ved om den praktiske hverdag på et dansk landbrug. Men endnu værre – at ministeren ikke har et system, der fanger den slags op,' sagde han og forsatte:

'Det er min klare holdning, at vi ikke skal indføre den slags pjat med udgifter til følger for landbruget midt i en økonomisk krise, ligesom vi heller ingen evidens har for, at noget sådant har en effekt.'

I kødet på MRSA-eksperter

Over for Weekendavisen har den nyudnævnte miljø- og fødevareminister tidligere angrebet MRSA-eksperter for at være partiske og direkte imod landbruget:

'Vi har aktører, som altid vil råbe: Ulven kommer, og som altid vil male det værst tænkelige billede op. Det ser man hos grupper, der altid er imod landbruget og forbruget af antibiotika. Som politikere skal vi prøve at få proportioner på den debat. Danmark er det land, der bruger næstmindst antibiotika blandt sammenlignelige lande, og der bruges langt mere til mennesker. Så kunne man jo godt få den tanke, at resistensproblemet også opstår i sundhedsvæsenet. Det kunne jo godt være, at de her anti-antibiotika-grupper blæser sagen op. Ingen skal bilde mig ind, at en forsker ikke også har en forskningspolitisk holdning til sit eget fag. Selv om de er objektive, har de også en dagsorden med deres egen forskning, og så bliver landbruget og svineproduktionen taget som gidsel.'

Ministeren mener ligeledes, at landbruget får uretfærdig behandling for sit antibiotikaforbrug.

Sådan skrev Weekendavisen, som citerer Esben Lunde Larsen:

''Landbruget får tit på puklen for antibiotikaforbruget, men det viser sig, at landmændene i den grad har evnet at holde sig på måtten. Hvis et svin bliver sygt, så skal det behandles. Derfor er jeg ikke fanatiker, hvad angår nedbringelsen af antibiotika og MRSA-udbredelsen generelt,' udtalte han og lod forstå, at der ingen grund er til at råbe vagt i gevær og tvinge landbruget til at drosle yderligere ned på brugen af antibiotika. I forvejen har landmændene reduceret forbruget med 11 procent siden 2009. 'Vi skal lade være med at tage det yderligtgående synspunkt, at vi alle sammen bliver resistente af at behandle, uanset om det er mennesker eller dyr,' sagde venstrepolitikeren med henvisning til debatten om den multiresistente stafylokok MRSA.’

Ministeren i vindmøllesag

Politisk har ministeren siden folketingsvalget i sommer oplevet stærk modvind. Det skete, efter det kom frem, at Esben Lunde Larsen lagde politisk pres på Trafikstyrelsen i en sag, der drejede sig om opførelse af vindmøller ved Stauning Lufthavn. Opførelsen af vindmøllerne havde personlig og økonomisk interesse for ministeren samt hans bror og far.

Hovedpersonen kunne ikke huske, om han var sendt uden for døren, mens sagen om vindmølleparken blev behandlet, men dog erindrer han at have kæmpet for vindmøllerne i Ringkøbing-Skjern Kommunes byråd.

I forbindelse med, at sagen kørte i de danske medier, udtalte Esben Lunde Larsen dengang følgende til Ritzau.

»Jeg har i den grad været med til at diskutere det her i kommunalt regi, fordi Ringkøbing-Skjern Kommune gerne har villet sikre, at statslige testmøller kom op i relation til Stauning Lufthavn,« forklarer han og uddyber:

»Jeg mener afgjort, man skal have lov til at kæmpe for sager, som man har økonomiske interesser i. Vi er valgt til at varetage interesserne i det lokale område, man er valgt i.«

Ud over denne sag er ministeren også beskyldt for plagiering i forbindelse med sin ph.d.-afhandling. Sagen er endnu ikke afsluttet.

Læs også: EU-parlamentariker rykker hjem som ny forsknings- og uddannelsesminister

Jo med din indmeldning har du snart ikke noget at være bekymret for kære Esben.
MSAR? nej det er ikke noget problem.Udledning af mere kvælestof? nej det er ikke et problem.
Du kommer nok langt i politiken .

  • 26
  • 12

Er jo (som ofte sagt før - af andre og klogere end mig) at vi får de politikere, vi stemmer på.

Og demokraturet har valgt, at ELL, (åbenbart) er en kapacitet ikke blot inden undervisning og forskning, men nu også inden for miljø og fødevarer.

Hvis jeg troede som ELL. ville jeg spontant udbryde "Gud bevare Danmark". I stedet vil jeg nøjes med et mere prosaisk "Hvor herre bevares - lad os nu få det valg"

Mvh Flemming

  • 32
  • 7

Her, hvor jeg bor, er der to afvandingskanaler. I starten var de klare og fulde af "lammehaler", "tusindbrødrefisk"- altså meget beskidte!

Nu her- hvor de fleste har fået minirens mv- tvangspålagt. Så er de der afvandingskanaler fuldstændig grønplumrede af alger.

Og det betyder- hvad?

At landbruget sviner mere- er min konklusion. I medens har landbrugerne færre kvæg på græs, men de dyrker mere intensivt majs, lucerne og korn. Roer- nej. Ikke mere.

Desuden står flere marker i blankt vand i længere tid. De sædvanlige vådere marker- er vådere.

Mvh
Tine- det kan jeg se!

  • 3
  • 5