Den norske superbrowser Opera i ny udgave

Efter otte år på browsermarkedet lever den lille norske virksomhed Opera Software fortsat op til sit ry om at levere en lean and mean browsing machine. Opera 7.0, som netop er frigivet til Windows, men senere kommer til bl.a. Linux, fylder beskedne 3,34 MB i basisudgaven. Til sammenligning er en typisk installation af Internet Explorer på 25 MB.

Dermed er Opera oplagt til pc-brugere, der ikke har ubegrænsede mængder ram at rutte med. Samtidig er browserens hurtighed bibeholdt i forhold til de tidligere versioner og vil således kunne køre med bekvem hastighed på lidt ældre pc'er i modsætning til den store gratis konkurrent Microsoft Internet Explorer.

Masser af genveje

Selvom den norske browser altid har haft gode muligheder for individuel tilpasning af brugergrænsefladen, rummer Opera 7.0 en række forbedringer, der gør produktet endnu mere fleksibelt i sine tilpasningsmuligheder.

Nu kan stort set alle funktioner betjenes via tastaturgenveje eller via de såkaldte mouse gestures. Med en række enkle bevægelser med musen, befaler man browseren til eksempelvis at hoppe en webside tilbage. Efter de første forsøg er det faktisk et nemt alternativ til de mange museklik, der typisk skal til at navigere rundt mellem websider.

De mange tastaturveje er på samme måde lidt af en befrielse i forhold til traditionelle surfture, hvor kaskader af museklik er nødvendige.

Denne anmelder faldt især for mulighederne for at zoome ud og ind på websiderne via tastaturet. Zoomfunktionen i Opera er en af de mest behagelige funktioner, som sikrer, at ulæselig lille skrift på en webside i en fingervending kan gøres læsbar.

Layout kan ændres efter behag

Blandt de utallige tilpasningsmuligheder er langt de fleste særdeles brugbare. Layoutet af websider kan ændres til det ukendelige men samtidig det meget læsbare.

Blandt indstillingerne er også muligheden for at få vist nutidens websider i en "nostalgia"-indstilling, der på humoristisk vis vækker minder om de glade Commodore 64-dage.

Samtidig kan alle menuer flyttes rundt og tilpasses på måder, som kan tilfredsstille selv den mest inkarnerede individualist. Det er eksempelvis muligt at iklæde Opera et udseende som stort set svarer til Internet Explorer.

Koster penge at slippe for reklamer

Med den nye version af Opera fastholder den norske virksomhed sin forretningsmodel. Brugere, der vil acceptere indbyggede bannerreklamer i browseren, kan downloade den frit. Vil man slippe for reklamer koster produktet 40 dollar (ca. 275 kr., red.). Prisen inkluderer et e-mail-abonnement hos Opera.

Installationen af den ny version foregår problemfrit, uanset om man vælger at opdatere fra en tidligere version eller vælger en komplet nyinstallation. Æstetikere, som ikke falder for Operas standardudseende kan glæde sig over, at der er mulighed for at skifte standardudseendet af browseren ved at downloade andre skins på samme måde, som de kendes fra eksempelvis mp3-afspilleren Winamp.

Blandt de vigtigste andre nyheder i produktet er den nye indbyggede e-mailklient, som nu understøtter kommunikationsprotokollerne Pop 3 og Imap på forbilledlig vis. Vælger man at læse mail via Imap-protokollen kan e-mail ordnes i en overskuelig mappestruktur.

Samlet set opfylder Opera 7.0 kravene til en moderne browser. Avancerede brugere med behov for gode tilpasningsmuligheder bliver godt betjent og vil kunne skræddersy browseren med egne stylesheets og menuer placeret lige der, hvor de vil have dem. Operas beskedne hardwarekrav gør produktet oplagt at installere på pc'er med lav processorkraft og begrænsede mængder ram.
BOXE

Opera 7.0 kan downloades på adressen www.opera.com