Den gamle gartners såmaskine

11. maj kl. 18:271
frøbeholder
Illustration: Det Grønne Museum.
Er dimsen til krudt, tobak eller frø? Vi har hentet hjælp i Auning og Frankrig.

Var det så endnu et stykke udstyr til krudt og kugler, Børge Jørgensen lå inde med efter oprydning af et dødsbo? Han var i tvivl og skrev til Bagsiden om metaltingesten, der var 17 cm lang og hul indvendig.

Steen Christensen bød ind i debatten her på siden med et forslag om, at det kunne være en dims til at så gulerødder med, og det mente Jens Jacob Haugaard var et godt bud.

Maciej Szeliga er med på, at man nok hælder en form for groft pulver ud af den, og i princippet kunne det være alt fra salt til krudt eller tobak. Eller frø.

Mogens Kjær supplerer med den iagttagelse, at eftersom den kan betjenes med én hånd, så kunne den anden hånd udstyres med en priklepind, så man kunne gå langs rækkerne og prikke hul med den ene hånd og så med den anden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi spurgte os for på Det Grønne Museum i Auning og havde heldet med os. Da Det Danske Gartnerimuseum i Beder for kort tid siden lukkede og sendte genstandene til museet i Auning, fulgte der en identisk dims med.

Esben Bøgh Sørensen, som er museumsinspektør med ansvar for landbrugshistorie, har sendt os et par billeder af den, hvoraf du kan se det ene øverst i artiklen. 

Af beskrivelsen fremgår det, at: »Denne genstand kan være en lille frøbeholder, som muligvis har været brugt til at så med. Kan være anvendt til andet.«

Bagsiden nappede lige en Google-søgning på billedet og fik fat i denne fine, franske side, som for nogle år siden lagde en masse gammelt værktøj ind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud fra Bagsidens beskedne franske får vi teksten til noget a la: »Lille såmaskine, kaldet ‘af lommen’ med justerbart flow og udløbskanal. Til små frø. Giver mulighed for såning i rækker eller spredning jævnt ud over et areal«. (læsere, der er bedre til fransk er velkomne til at korrigere i debatfeltet under artiklen).

Vi tillader os derfor at konkludere, at dimsen vitterligt er til at så f.eks. gulerødder med. 

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. maj kl. 20:29

« de poche » oversættes nok bedst som »lomme-«, altså en lommesåmaskine.