Den er stadigvæk gal: Seks ud af ti varmepumper dumper med et brag
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Den er stadigvæk gal: Seks ud af ti varmepumper dumper med et brag

Seks ud af ti A-mærkede luft-til-luft-varmepumper opfylder ikke de teoretiske krav til det energimærke, som de smykker sig med.

Det viser en kontrol, som Energistyrelsen har foretaget, af leverandørernes dokumentation for 53 A-mærkede produkter.

Uden et A-mærke må varmepumperne - ifølge bygningsreglementet - ikke anvendes i danske bygninger, og de skal derfor trækkes ud af markedet, mærkes om eller ændres. Men det kniber det åbenbart med at få gjort:

Officielt sælges 15 af de 32 dumpede varmepumper ikke længere i Danmark - i hvert fald ikke ifølge oplysninger fra leverandørerne til Energistyrelsen. Men en simpel Google-søgning viser - ifølge det statsfinansierede Go' Energi - at fire af varmepumperne stadigvæk er til salg på danske hjemmesider.

Derfor vil Energistyrelsen nu skrue bissen på og politianmelde leverandørerne, hvis de ikke følger kravet op om at fjerne de ikke-godkendte varmepumper fra det danske marked.

Hos Go' Energi er projektleder Michael Reuss glad for Energistyrelsens initiativ:

»Tilstandene er kaotiske på markedet for luft-luft-varmepumper. Forbrugerne har ikke en chance for selv at vurdere produkterne, så hvis mærkerne også lyver, er de på Herrens mark. Derfor er det vigtigt, at Energistyrelsen kontrollerer, at mærkerne holder,« siger han.

Han tilføjer, at man som forbruger dog kan kigge på prisen, for med de helt billige pumper fra for eksempel byggemarkeder er der stor sandsynlighed for, at man får noget møg:

»Hvis man vil være sikker på ikke at blive snydt, så skal man gå efter produkterne i vores Go' Energi-mærkningsordning, hvor vi stiller høje krav, og hvor varmepumperne er testet af en tredjepart,« siger han.

Go' Energi er en uafhængig institution, som er en videreførelse af blandt andet Elsparefonden. Go' Energi er finansieret af staten over elregningen.

Dokumentation

Énergistyrelsens test
Go' Energimærkede varmpepumper

Godt at der bliver gjort noget for at kontrollere A-mærke standarden - men rent praktisk kunne det være yderst brugbart hvis denne artikel indeholdt (eller linkede til) liste over hvilke produkter der fejler og endnu vigtigere; hvilke produkter der består testen.

  • 0
  • 0