Den ene ingeniørpensionskasse frier til den anden
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Den ene ingeniørpensionskasse frier til den anden

Danske civil- og akademiingeniørers Pensionskasse, DIP, er på frierfødder over for Ingeniør-Sammenslutningens Pensionskasse, ISP.

Midt i september sendte DIP's formand, Jens Hald Mortensen, et brev til Lars Bytoft, der er formand for ISP, med en invitation til et samarbejde, som skal føre til en fusion af de to ingeniørpensionskasser.

Og det er der sund fornuft i, selv om de begge klarer sig rigtigt godt, mener Jens Hald Mortensen:

Først hvis et igangværende strategiarbejde viser, at DIP er den bedste partner, er ISP klar til at sige ja til en fusion, forklarer Lars Bytoft, bestyrelsesformand i ISP. Illustration: Lars Bertelsen

»Det forekommer hele vores bestyrelse rigtigt, fornuftigt og naturligt, at de to pensionskasser slutter sig sammen, da de begge er små og får deres medlemmer og indbetalinger fra IDAs overenskomster. Det er egentlig unødvendigt at sætte flere ord på,« understreger Jens Hald Mortensen, som er parat til at indgå forhandlinger om en fusion allerede i morgen.

Så langt er ISP's bestyrelse slet ikke, forklarer Lars Bytoft:

»Vi har svaret DIP, at vi er glade for deres henvendelse, men at vi i øjeblikket er i gang med en strategisk proces, hvor vi analyserer, hvad der er bedst for vores medlemmer, for det er deres interesserer, vi er valgt til at varetage. Vi vil se på, hvordan vi sikrer så højt afkast som muligt med så få omkostninger som muligt. Måske er set-uppet at forblive selvstændige, fusionere eller indgår andre former for samarbejde. Der er ingen hellige køer,« forklarer han.

Ligheder eller forskelle
Stigende krav til rapportering og dokumentation kombineret med stadig flere love og regulativer øger omkostninger ved at drive pensionskasse. Det har fået flere pensionskasser til at finde sammen i administrative fællesskaber.

Således deler DIP i dag adresse med Lægernes Pensionskasse (LPK) og Juristerne og Økonomernes Pensionskasse (JØP). Et bofællesskab som reducerer administrationsudgifterne og øger kvaliteten i arbejdet, vurderer Jens Hald Mortensen.

DIP-formanden ser dog ikke fusion med lægernes og økonomernes pensionskasse som en mulighed på nuværende tidspunkt. Derimod mener han, at det giver rigtig god mening at forene de to ingeniørpensionskasser netop nu: Dels trækker han sig som formand for DIP inden for halvandet års tid, dels har ISP netop sagt farvel til sin direktør gennem mange år og har en relativ ny bestyrelse, påpeger Jens Hald Mortensen:

»Der er desuden en række åbenlyse lighedspunkter, først og fremmest det fælles afsæt hos Ingeniørforeningen, der gennem de offentlige overenskomster leverer hovedparten af vores medlemmer. Det er også de færreste, der i dag gør et stort nummer ud af, om man er civil- eller diplomingeniør«, forklarer han.

Hvor meget de to pensionskasser og deres medlemmer ligner hinanden, stiller Lars Bytoft dog spørgsmålstegn ved:

»70 procent af vores medlemmer har en pension med markedsordninger, som giver langt større investeringsfrihed. Det har DIP's medlemmer ikke,« eksemplificerer han.

Jens Hald Mortensen erkender, at der er forskelle, men er ikke enig i konklusionen:

»Det er noget pjank. Vi passer utroligt godt sammen, fordi vi har en ensartet kundegruppe, f.eks. er ingeniører suveræne med hensyn til lav invaliditet og høj levetid. Hvis vi fusioner, vil vi jo stadig sørge for, at folk får en pensionsandel, der harmonerer med, hvad de har sparet op. Det har vi dygtige aktuarer til at regne ud. Til gengæld sparer vi omkring 20 procent på administration og vi sparer investeringsomkostninger,« påpeger han.

Iskold beslutning

Inden for de seneste 15 år har der været flere forsøg på at fusionere de to pensionskasser, men uden held.

ISP og DIP er i dag den sidste reminiscens af de to ingeniørfagforeninger, som fusionerede til Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) i 1995, nemlig Ingeniør-Sammenslutning (I-S), der organiserede teknikum- og diplomingeniører og Dansk Ingeniørforening (DIF), der organiserede civil- og akademiingeniører.

Men selv om fusionen for alvor vil være fuldbragt, hvis de pensionskasser slår sig sammen, er det ikke den slags argumenter, der overbeviser Lars Bytoft:

»Vi er ikke sentimentale over, at vi har samme moderorganisation. Vi kigger iskoldt på, hvad der tjener vores medlemmer bedst. Og først når vi er færdige med vores strategiproces i 2013, kan vi svare på det,« fastslår han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten