Nu er der kommet navne på ministerposterne i den socialdemokratiske mindretalsregering, som bliver præsenteret for dronningen senere i dag. Den fulde redegørelse kan du læse andetsteds – vi vil blot notere navnene på de ministre, der dækker relevante poster for Ingeniøren.
Klima-, energi- og forsyningsminister: Dan Jørgensen (S)
Den tidligere minister for fødevarer, landbrug og fiskeri under Helle Thorning-Schmidt fra 2013 – 2015 overtager posten som klima-, energi- og forsyningsminister fra Lars Christian Lilleholt (V) – selvom der symbolsk nok er blevet ændret lidt i rækkefølgen, som områderne bliver nævnt i.
Det er dog ikke kun ren symbolik. Dan Jørgensen bliver nemlig medlem af regeringens magtfulde Økonomiudvalg sammen med finansminister Nicolaj Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag, skatteminister Morten Bødskov og erhvervsminister Simon Kollerup.
Den 43-årige Dan Jørgensen har desuden været medlem af Europa-Parlamentet, inden han i 2013 blev hentet hjem for at blive minister af Helle Thorning-Schmidt. Han er uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet. Ved valget modtog Dan Jørgensen 15.443 personlige stemmer.
Transportminister: Benny Engelbrecht (S)
Den 48-årige sønderjyde har tidligere været skatteminister i Helle Thorning-Schmidts regering – en post han sad på i kun ti måneder henimod slutningen af regeringsperioden. I perioden hvor Socialdemokratiet sad i opposition var Benny Engelbrecht partiets finansordfører.
Han har dog mange års erfaring fra Folketinget, som han har været medlem af siden 2007. Før det arbejdede Benny Engelbrecht med kommunikation og marketing – og havde en overgang i 1990’erne en karriere som musiker. Politiken har netop bragt et portræt af den nye transportminister, som er værd at læse. Blandt andet er han tilhænger af cykeltrafik, grønnere transport og afgifter efter klimabelastning.
Benny Engelbrechts har folkeskolens afgangseksamen som højeste afsluttede uddannelse. Han blev valgt med 12.267 personlige stemmer ved folketingsvalget.
Miljøminister: Lea Wermelin (S)
Lea Wermelin har ikke tidligere erfaring som minister. Hun blev valgt til Folketinget for første gang i 2015, hvor hun overtog Jeppe Kofoeds plads som spidskandidat på Bornholm. Siden da har hun været Socialdemokratiets bæredygtighedsordfører.
Før det arbejdede hun for Socialdemokratiet som politisk medarbejder på Christiansborg. Lea Wermelin er uddannet i statskundskab fra Københavns Universitet. Hun blev valgt med 5.059 personlige stemmer.
Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde: Mogens Jensen (S)
Det kræver tilsyneladende en erfaren politiker at holde styr på dette spraglede ressortområde. I hvert fald er posten tilfaldet Mogens Jensen, der med sine 55-år er regeringens ældste minister. Han har siddet i Folketinget siden 2005, og har bestredet en række poster for Socialdemokratiet. Blandt andet har han været gruppeformand, og da SF trådte ud af Helle Thorning-Schmidts regering blev han udnævnt til handels- og udviklingsminister.
Bedst kendt er han dog som partiets kultur- og medieordfører, hvor han har markeret sig som en ivrig forsvarer af Danmarks Radio og public service. Derfor har blandt andet Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen udtrykt overraskelse over, at posten som Kulturminister i stedet gik til Joy Mogensen (S), der har været borgmester i Roskilde siden 2011.
Mogens Jensen er uddannet på Fagbevægelsens lederuddannelse fra LO-skolen i Helsingør og har tidligere været statsrevisor og har desuden arbejdet som konsulent for LO. Han fik 6.961 personlige stemmer ved valget.
Forsvarsminister: Trine Bramsen (S)
Selvom hun ikke har været minister før, så har Trine Bramsen ofte været citeret i medierne i kraft af hendes arbejde som rets- og menneskerettighedsordfører for Socialdemokratiet – et hverv hun har varetaget siden 2013. Det skete efter en relativt kort men stormfuld tid som partiets ordfører for it- og telekommunikation.
Trine Bramsen overtager ansvaret for Forsvarsministeriet fra Claus Hjort Frederiksen (V), der har siddet på posten siden 2016. Bramsen er uddannet i sociologi fra Roskilde Universitet og har tidligere arbejdet som konsulent hos blandt andre Deloitte.
Hun har siddet i Folketingets siden 2011 og ved dette folketingsvalg blev Trine Bramsen valgt ind med 10.594 personlige stemmer.
Uddannelses- og forskningsminister: Ane Halsboe-Jørgensen
Vores videnskabsjournalist Jens Ramskov skriver om den nye forskningsminister HER
