Den blå biomasse vinder frem

9. oktober 2009 kl. 00:452
Alger spås en stor fremtid som energikilde og har fået olie- og energiselskabernes opmærksomhed som foretrukkent alternativ til fossilt brændstof.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selv olieselskaber som Shell har indset, at når man ikke kan komme uden om dem, så kan man lige så godt omfavne dem. For alger er måske et af de mest lovende kort, vi har på hånden, når der fremover skal skaffes biomasse til klimarigtigt brændstof.

Shell har derfor fuld gang i et projekt på Hawaii, som går ud på at dyrke mikroalger i gigantiske bassiner på lavt vand, hvor de skal fodres med CO2. Bagefter høstes algerne og presses for olie, der omdannes til biodiesel. Shell regner med, at algerne kan producere 50 ton olie pr. hektar, mens man med palmer blot kan fremstille fire ton palmeolie pr. hektar. Shell har investeret i hundredvis af millioner dollars i algeprojekter og håber at have et stort kommercielt anlæg i drift i 2015 - som de første.

Søsalat til energiformål

Sådanne investeringer vidner om, at teknologier til dyrkning og videreforarbejdelse af alger til biomasse har fremtiden med sig. Og herhjemme er vi også med på vognen skønt i en anden målestok end på Hawaii. På Dansk Skalddyrcenter på Mors testede man således i fjor alger som led i et fireårigt projekt, der involverer Teknologisk Institut, Danmarks Miljøundersøgelser, Forskningscenter Risø og Dong Energy.

Projektet går ud på at udvikle en optimal og rentabel udnyttelse af alle dele af makroalgen søsalat (Ulva lac-tuca) til energiformål. I alt findes der 30.000 kendte alger, men valget af netop søsalat skyldes, at den er naturligt forekommende og har gode vækstbetingelser herhjemme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi bruger den primært som modelorganisme, men har også kig på fire andre arter for at finde frem til den bedst egnede,« fortæller Peter Daugbjerg Jensen, ph.d, Teknologisk Institut.

Et af kritikpunkterne, når det gælder projektet og satsningen på alger herhjemme, er, at det ikke vil være muligt at få dem til at gro i tilstrækkelige mængder under de kølige nordlige himmelstrøg. Men det afviser Peter Daugbjerg Jensen.

»Vores forsøg har allerede nu vist, at det godt kan lade sig gøre,« siger han.

Dermed er der tilsyneladende basis for, at Danmark også kan komme med på det fremtidige algeeventyr. Og ved at udvikle viden om dyrkning, høst, konditionering og udnyttelse af energipotentiale af biomassen fra søsalat skal testene på Mors og projektet bane vej for etableringen af et pilotanlæg, hvor algerne kan dyrkes i bassiner tilsat returvarme og eventuelt CO2 fra et kraftvarmeværk.

Projektet skal også fastslå, hvorvidt algerne bedst egner sig til energiomsætning i form af bioethanol-produktion, omsætning i biogasreaktorer og forbrænding i form af hele alger eller ved anvendelse af restprodukter fra produktion af bioethanol. Forskere, der arbejder med algeteknologien, forventer, at de første kommercielle algeanlæg er taget i brug inden for 20 år.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
1. oktober 2010 kl. 23:33

Anvendelse af tang som energikilde er omtalt i min bog "Gassen Brænder". Forlaget Vistoft ApS. 1979. På grund af stigende havtemperaturer er væksten i dag af tang langs vore kyster og grøde f.eks i Furesøen så voldsom, at man sikkert ville kunne udnytte dette som en energikilde. I min bog har jeg på basis af luftfotografier udført af Landinspektørernes Luftopmåling den 27 april 1979 foretaget et overslag over tangens udbredelse allerede i denne tidlige forårsmåned

1
1. oktober 2010 kl. 23:21

Anvendelse af tang som energikilde er omtalt i min bog "Gassen Brænder". Forlaget Vistoft ApS. 1979. På grund af stigende havtemperaturer er væksten af tang og grøde f.eks i Furesøen så voldsom, at man sikkert ville kunne udnytte dette som en energikilde.