Demonstrationsanlæg i Kalundborg skal fyre op under dansk biomasse-ekspertise

12. juni 2012 kl. 06:183
Tre store energivirksomheder samt Landbrug og Fødevarer mener, at Danmark straks skal handle på sine styrker inden for konvertering af biomasse til energi og materialer. Blandt forslagene er et demonstrationsanlæg i Kalundborg.
Artiklen er ældre end 30 dage

Dong Energys gamle Inbicon-anlæg i Kalundborg skal omdannes til et åbent demonstrationsanlæg, hvor alle virksomheder og teknologiudviklere, der arbejder med raffinering af biomasse, kan komme og teste nye teknologier i en vis skala.

Det er ét af forslagene i et helt nyt oplæg fra Dong Energy, Novozymes, Haldor Topsøe samt Landbrug og Fødevarer, som mener, at det er nu eller aldrig, hvis Danmark skal være producent og ikke blot kunde i fremtidens bio-økonomi. Og at der derfor er brug for både politiske handlinger og øget fokus på forskning, udvikling og demonstration.

Ud over demonstrationanlægget skal der - ifølge alliancen - placeres et pilotanlæg til samme type forsøg på et af de danske universiteter.

Tilsammen vil disse initiativer kræve 150 mio. kroner, som de fire virksomheder - samlet i organisationen Biorefining-Alliance - tænker at samle sammen via forskellige fonde:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er vigtigt for os, at disse faciliteter bliver placeret i et åbent miljø, så alle kan benytte dem, og vi dermed kan sikre den kortest mulige vej fra forskning over demonstration til kommercialisering af bioraffinering. En slags prøvestation i stil med dem, der findes for vindmøller,« forklarer direktør i Biorefining Alliance Anne Grete Holmsgaard.

Demonstrationsanlægget tænkes placeret i en tilbygning til Inbicon-anlægget, hvor forskere og virksomheder kan gære andet end halm på anlægget og afprøve forskellige teknologier til nyttiggørelse af sukkerprodukterne fra gæringen eller af restprodukterne melasse og lignin.

Forsømt diskussion om olieafhængighed

Ifølge oplægget vil to tredjedele af de 150 mio. kroner gå til konstruktion af pilotfaciliteten og én tredjedel til at konstruere demonstrationsfaciliteten i form af tilbygningen til Inbicon.

Ud over at etablere forsøgs- og demonstrationsfaciliteter mener alliancen, at den danske regering bør arbejde for, at EU strammer og udvider kravene til bæredygtighed for biomasse, så det gælder for alle typer biomasse til alle typer formål. Også træ, som i dag ikke er omfattet af EU's 'vage kriterier', som Holmsgaard udtrykker det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regeringen bør desuden indføre incitamenter til at satse på biobrændstoffer, og at de offentlige indkøb skal være med til at fremme biobaserede produkter.

*Er det her oplæg ikke bare en 'send flere penge-opfordring', som vi har hørt mange gange før? *

»Jeg synes faktisk, vi har forsømt at diskutere, hvordan vi kommer ud af olieafhængigheden. Energiaftalen handler for eksempel kun om, hvordan vi får reduceret kul- og naturgasforbruget i energisektoren. Selvom der kommer mange elbiler, har vi stadig mange forbrændingsmotorer i lastbiler, fly og skibe, der skal fodres, og hvor vi ikke kommer uden om at bruge biobrændstoffer,« siger hun.

*Der er jo tidligere givet offentlige penge til både Inbicon og andre bioprojekter. Hvordan kan vi være sikre på, at området løfter sig denne gang, hvis vi følger jeres oplæg? *

»Jeg kan jo ikke give nogen garantier, men det er i hvert fald helt sikkert, at en stor mulighed kører fra os, hvis ikke vi gør noget på det her område, hvor vi har så mange kompetencer og chancer for at komme helt i front,« siger direktør i Biorefining Alliance Anne Grete Holmsgaard.

Danmark i Et Globalt Biobaseret Samfund Mailversion
[scribd:96705813]

Dokumentation

Biorefining Alliances hjemmeside

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
14. juni 2012 kl. 18:09

En bedre politik er vejen frem. Selvom det følgende er politiker-tale, kan der måske være noget på vej i forbindelse med Rio+20. Følgende rapporteres fra Indonesien, hvor der gælder et moratorium for uddeling af flere skovkoncessioner indtil 2013 (kilde:skovforskningsinstituttet CIFOR):

Indonesian president calls for fundamental reinvention of society in creating a global green economy & protecting world's forest BOGOR, Indonesia (13 June, 2012)_ Indonesia’s president today said that the sustainable management of the world’s forests is critical for equitable economic growth and he called for a “fundamental reinvention and reorganisation of societies throughout the world”. President Susilo Bambang Yudhoyono said that Indonesia’s economy has changed from one in which forests were sacrificed in return for economic growth, to an environmentally sustainable one where forests are prized for the wide range of ecological services that they provide to society. He declared that by 2025 “no exploitation of resources should exceed its biological regenerative capacity”.

“Sustainable forestry is critical to our efforts at sustainable development as well as to our climate mitigation efforts,” the president said in a speech today at the Center for International Forestry Research (CIFOR), which has its global headquarters in Bogor, Indonesia. “Losing our tropical rain forests would constitute the ultimate national, global and planetary disaster. That’s why Indonesia has reversed course by committing to sustainable forestry”. Speaking just days ahead of the Rio+20 summit, he warned of conflict should world leaders not change the global growth model to one that is “strong, balanced and inclusive”. “We are already seeing a worrying rise in resources competition, some of which have turned into conflict – and the possibility of war cannot be totally dismissed”.

2
14. juni 2012 kl. 00:36

Hvad så?

Det kunne være interessant at få hele området om G1 og G2 biobrændsler belyst ordentligt.

EUs behov for biobrændsel har direkte effekt på regnskoven i Indonesien (f.eks. Sumatra) som nu er beplantet med palmeolieplantager. Massive afbrændinger og antændelse af store tørvearealer betyder at millioner af indonesere lever i permanent røg fra skovbrandene og kan imødese en tidlig død på grund af luftforureningen mere eller mindre direkte som resultat af EUs beslutning om at bruge 1G biobrændsel i benzinen.

Mens G1 biobrændsel på alle måder er en katastrofe som ikke engang leverer nævneværdige CO2 reduktioner hvis nogen overhovedet, er G2 brændsel måske en god teknologi, men den lader vente på sig og kommer den overhovedet nogensinde? Det synes mig er svært at få rede på. 2G er efterhånden ved at komme i samme situation som fusion eller G4 akraft - hele tiden lige om hjørnet eller - som der stod på skiltet i troldens køkken: Ingen mad i dag - men i morgen.

Det er til at blive vred over.

1
12. juni 2012 kl. 09:50

Det fremgår ikke klart af artiklen, om AGH mener det er nok med at udvide EUs 'vage kriterier' til at omfatte træbiomasse eller om der skal mere specifikke hensyn til, hvad angår skovbeskyttelse. EU-Parlamentet har jo allerede i maj 2011 vedtaget en resolution vedr. skovbeskyttelsen, der bygger på nogle af de mest erfarne skov-biomasse-forskere fra Graz og beder om at tage hensyn til de lange omdriftstider, der kendetegner skovene (plus faren for mobilisering af jord-puljen af kulstof ved høsten). Kommissionens svar: forhaling af deres egen køreplan. Åbenbart er der lobbygrupper, der forhindrer Kommissionen i at ajourføre deres vidensgrundlag. Hvad så?