Demonstranter mod skifergasboring går på gaden i eftermiddag

Med to demonstrationer i dag i henholdsvis København og Frederikshavn vil bekymrede borgere prøve at råbe politikerne op. Målet er at få dem til at stikke en kæp i hjulet på den franske oliegigant Totals efterforskning af skifergas i Nordjylland.

Læs også: Skiferboring i Danmark kan starte til april

Ved dagens byrådsmøde kl. 17.30 i Frederikshavn skal politikerne tage stilling til, om Totals prøveboring skal have grønt lys. Total har søgt om og fået tilladelse til efterforskning af skifergas i Dybvad syd for Sæby.

Læs også: Sådan skal Nordjyllands skifergas udvindes

Tilladelsen kræver dog, at Frederikshavn Kommune giver de endelige lokale tilladelser som eksempelvis en landzonetilladelse til selve boringen og tilladelser til at aflede vand og bortskaffe affald.

Derimod er der ikke lagt op til, at kommunen skal kræve, at der bliver udarbejdet en såkaldt VVM-redegørelse for prøveboringerne, hvilket er faldet en del af de bekymrede borgere for brystet. Det er også en af grundene til dagens demonstration:

»Vi ønsker at få markeret, at der er en modstand mod skifergas heroppe. Og det ser ud til, at den mediedækning, vi har fået hidtil, har flyttet lidt på afstemningen,« siger en af initiativtagerne til interessegruppen Skifergas Nej Tak Aage Olsen og fortsætter:

»Det, vi har kunnet læse, er, at socialdemokraterne har skiftet holdning, efter vi har fået frem i lyset, at afstemningen vil være uden VVM-redegørelse - altså uden at forholde sig til miljøet. Nu har de (socialdemokraterne, red.) fundet ud af, at de vil have en VVM-redegørelse.«

Borgerne har i samarbejde med blandt andre Dansk Naturfredningsforening indsamlet over 5.000 underskrifter, der også vil blive afleveret til politikerne i dag.

Læs også: Concito: Danmark kan sagtens håndtere skifergas forsvarligt

Totals prøveboringer skal vise, hvor store naturgasreserver, der ligger bundet i skiferlagene i den nordjyske undergrund.

Skifergas udvindes ved frakturering, hvor man borer rør ned til skiferlagene i tre-fire kilometers dybde og pumper store mængder vand og salt tilsat kemikalier derned for at få skiferen til at sprække, så man kan få naturgassen ud.

Demonstrationen i Frederikshavn er kl. 17.30 foran Rådhuset, mens søsterdemonstrationen i København er på Rådhuspladsen kl. 16.00.

Dokumentation

DN: 5000 protesterer mod skifergas
Skifergas Nej Tak

Skifergas

Produktprisen 2013 Skal Danmark udnytte skifergassen i undergrunden eller ej? Beslutningen kræver indsigt i tekniske, økonomiske og miljømæssige forhold. Ingeniøren dækker emnet hele vejen med artikler og debatmøde. Følg hele skifergas-dækningen her

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

et indlæg på ing.dk, der næsten helt nøgternt beretter hvad der foregår uden at gå skifergas-industriens ærinde. Flot.

... altså bortset fra Total´s tendentiøse ´infografik´ (serveret som ing.dk´s egen), linket til ing.dk´s egen mikrofonholder-artikel om at skiferboring i Danmark kan starte til april, og linket til artiklen om Concito, en artikel der direkte er blevet afvist af Concito som virkeligheds-fordrejende ( http://www.concito.info/nyheder/naar-maask... ) Kildekritik var engang en journalistisk dyd. Hvorfor går et fagblad ikke fagligt til værks ?

  • 0
  • 0

Concito har kun afvist, med ret, overskriften, men ikke at skifergas kan udvindes uden at skade miljøet. Citat: "det nødvendigt at understrege, at der naturligvis er miljørisici forbundet med den såkaldte frakturering, og at der derfor skal udvises stor forsigtighed ved udvinding af skifergas. Det vi påpeger i rapporten ”Skifergas – en gevinst for klimaet?” er, at vi som udgangspunkt er trygge ved, at de VVM-procedurer, der skal gennemføres i forbindelse med en eventuel ansøgning om frakturering, vil sikre, at de relevante miljøforhold belyses og håndteres forsvarligt"

mvh.

  • 0
  • 0

Hvilke ansvarsforsikringer skal borefirmaerne egentlig kunne dokumentere inden de starter med eventyret?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten