Der mangler kontrol med den GPS-teknologi som kommunerne udleverer til demensramte borgere.
Sådan lyder det fra både eksperter og interesseorganisationer, efter en fatal ulykke i Horsens kommune.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Een hindring for den "gode" løsning er de forhindringer, som lovgivningen - støttet af visse organisationer - skaber. Tracking kræver borgerens tilsagn, og dermed bliver tracking let en privat-specialløsning, ikke een af de mulige generelle løsninger. Det tror jeg virker hindrende for en almen, og god, løsning.
@Jan #10
Helt enig mht. sporing af signal. Man behøver ikke nødvendigvis kunne tracke et signal i en kælder fem meter under jorden. I de fleste tilfælde er det formentlig tilstrækkeligt at vide hvor det forsvandt så man ved nogenlunde hvor man skal sætte ind med eftersøgning.
Problemet er generelt og bør også løses generelt i stedet for at hver kommune skal opfinde sin egen løsning til et relativt begrænset antal borgere. Det optimale vil i min umiddelbare optik være en løsning-as-service udbudt fra beredskabet eller andre med en døgnbemandet alarmcentral og med kort kommandovej til dem der skal indsættes i marken.
I mit stille sind undrer jeg mig over at KL ikke for længst har etableret sådan et setup, men der er jo meget man kan undre sig over ?
Din konkluderende anbefaling er yderst relevant.
Men bemærk gerne min konklusion: hvordan sker overvågningen eller logningen af signalet ? Det er OGSÅ relevant let og hurtigt at kunne konstatere hvornår og hvor signalet forsvandt. Det er jo ganske let at lave en "watch dog" (som det hedder hos programmører) som giver alarm.
Horsens Kommune har overvejet at skifte de nuværende GPS´er ud med en Airtag, der kan holde strøm i en måned ... står der i artiklen.
Det lyder komplet GAK. Airtags er baseret på Bluetooth teknologi og kræver, at der kommer en iPhone inden for en afstand af ca. 30 meter for at signalet kan dekteres og sendes videre. Det skal nok hjælpe fedt, når den demente er gået ud på en mark eller ind i en skov eller et andet afsides sted hvor der ikke lige kommer en iPhone bruger forbi hvert femte minut.
Kære Horsens og de andre kommuner med ansvaret for vores sårbare demente, lav en undersøgelse af findesteder for de 45-60 demente der er dødfundne de seneste 5 år og brug resultatet til at sætte relevante krav til devices der ville have kunnet finde et væsentligt antal af de demente i tide.
Et af kravene kunne jo være en konkret test på et udvalg af de fundne lokationer med et succeskriterie om en centralt modtaget besked modtaget indenfor et aftalt tidsrum med nogenlunde præsic lokationsangivelse.
Naturligvis bør en GPS tracker opfylde en række tekniske kriterier som kan omfatte modtage-sensitivitet for GPS signaler, signalstyrke for positionsmeldingerne og levetid for batteriet.
Det er så teknologi.
Men hvor er kravene til overvågning og logning af signalet ? Antag en dement klient er bortkommet - hvad sker så ? Hvad gør plejehjem / pårørende ? Umiddelbart må det antages, at eftersøgningen starter med at klarlægge: hvornår har overvågningen sidst "set" den demente. Dette DATUM, som det hedder, er udgangspunkt for enhver eftersøgning.
I den konkrete sag, bliver kontrolspørgsmålene:
- hvor længe gik der fra klientens signal forsvandt til alarmen gik ?
- hvor er DATUM i forhold til findestedet ?
Måske er debat-sporets tekniske diskussion kun den ene halvdel af sagens kerne ?
Kælder, GPS dækning og radiotransmission ... der er ikke mange fakta i artiklen, men indendørs-dækning og transmissionsrækkevidde er generelt et problem. Mener at vide at, det er ham Faraday og hans bur der skaber problemerne, eller også er det vores tiltro til at teknik løser alt.
Dette er en meget svær problemstilling. Vil man acceptere løbende tracking fx hver 5 eller 10 min, som med demente vil normalt være alt rigeligt, demente bevæger sig normalt ikke hurtigt eller begynder man først at spore, når personen meldes forsvunden. Ja så risikere man at personen er i en p-kælder eller et andet sted uden GPS mulighed. Indkøberen vil have et så billigt produkt som muligt, bare det er CE godkendt (fordi man tror at det er et kvalitetsstempel også for GPS funktionen) Giveren de sociale myndigheder / familie, ønsker et så lille og anonymt produkt som muligt, som kan skjules i tøjet/ fodsåler eller udformet som et ur eller smykke. Også for ikke at forvirre brugeren. Der er produkter på markedet, som har små fysiske størrelser, hvor leverandører lover mange dages batteridrift, helt op til en uge, de glemmer bare at skrive hvor ofte GPS positionen opdateres. For dem der har prøvet at bruge GPS til navigation på sin smartphone, ved at det suger strøm som bare h... Så der er ingen shot cuts. En hvis fysisk størrelse som giver plads til et batteri der kan holde flere dage med ofte opdatering af GPS positionen. Og så forbindelse til en kontrolcentral der løbende lager GPS positionenerne. Løsningen og produkterne findes. Kun et spørgsmål om at ville betale for produktet og løsningen. Og fremover skal man så også lige huske at produkterne skal benytte 4G, da 3G udfaset i løbet af 2022. 2G er ikke optimalt for tracking.
Jeg håber, at firmaerne er blevet opmærksom på problemets natur og at der er kundegrundlag nok til tweeke en nyttig gps-version til formålet. Det vil ikke være svært at forestille sig nogle små ændringer der kunne have forebygget nærværende problem. Fx at lade sidste sendte position være tilgængelig. Alle véd, hvad GPS er. Men, det er aktuelt osse et apperatus der skal læres .. fx, at holde check på lade-tilstanden. Som tur-bruger af GPS genkender jeg en stiv opmærksomheden på batteri-status; fordi det er dertil, og ikke længere. Dyrere GPS'er har osse forskellige grader af message-over-sattelit muligheder der selvfølgelig kunne pre-indstilles til at sende besked til personale/institution ved detekterede begivenheder (sådan hentet ud af ærmet). Det er vist abonnementet på sattelit-forbindelsen der koster. Det kan selvfølgelig laves, og spørgsmålet er så, hvor meget firmaerne vil have for ulejligheden - umiddelbart føler man vel, at situationen inviterer til en pro-bono indsats, hvis det er småting der skal ændres.
CE-mærket er alene producentens egen-erklæring om, at et produkt lever op til direktiver og standarder.
Derfor er det uden hold i virkeligheden, når direktør Christian Harsløf fra KL tilsyneladende mener, at en CE-mærkning i sig selv skulle være garanti for noget som helst.
Vittige hoveder påstår i øvrigt, at CE står for Chinese Exports.
Venlig hilsen Niels Dreijer
Det er jo tragisk når nogen dør, hvor det måske kunne være undgået, men der er vel nogle udfordringer. Vil de fleste GPS ikke have problemer indendørs i almindelighed og i særdeleshed i parkeringskældre? Sker der en tracking af ruten den demente går, eller start man først en lokalisering når en person er væk? Hvis det første er tilfældet har man et godt hint om hvor man skal eftersøge. God nøjagtighed er selvfølgelig at foretrække, men at få et omtrentlig område en person er i er vel også en god hjælp i eftersøgning?
Overfor TVSYD understreger kommunen dog, at de ikke har oplevet klager over mangelfulde GPS´er.
Det er vel lidt som med en backup. Det er ikke en man bruger til dagligt, og når man har brug for den virker den alligevel ikke.
Så hvornår har kommunen sidst testet GPS beredskabet?
Jeg vil kraftigt opfordre til at GPS trackers til dette formål ikke betragtes som medicinsk udstyr. Af erfaring kan jeg fortælle det ikke er nogen simpel sag at lave medicinske produkter, så det vil gøre udvalget yderst begrænset og voldsomt dyrt. Der findes allerede udemærkede produkter på markedet der glimrende kan løse opgaven, så det burde kunne klares ved at indkøbe nyt der opfylder behovet uden nødvendigvis at skulle komplicere med flere regler.
CE-mærket er et frihandelsmærke, hvormed fabrikanten eller improtøren lover at de EU-direktiver/forordninger der gælder for det pågældende produkt er overholdt. CE-mærket siger altså intet om kvaliteten, så på den vis har Alzheimerforeningen ret. Kommunerne har på den anden side ikke noget valg, de skal købe CE-mærkdede produkter, hvis der findes CE-mærknings-direktiver for det pågældende produkt skal produktet være CE-mærket for at kunne handles inden for fældesmarkedet (EU+EØS)