Delfiner taler sammen som mennesker

Der er mange mennesker, der taler til deres dyr. Men tænk, hvis man en dag kunne gå over til at have en dialog med sit kæledyr. For at kunne det, skal man først kunne forstå og lære deres sprog. Det er man kommet et skridt nærmere i Ukraine.

Efter udviklingen af en ny undervandsmikrofon har forskere kunnet optage samtaler mellem delfiner, skriver The Telegraph.

Udviklingen af undervandsmikrofonen betyder, at forskerne kan lave optagelser, hvor de kan skelne mellem forskellige delfinernes stemmer. Det betyder, at forskerne fra Karadag Nature Reserve i Feodosia, Ukraine, har fundet ud af, at delfinerne har noget, der minder om samtale mellem mennesker.

Det har været kendt i årevis, at delfiner har en avanceret form for kommunikation, hvor de benytter sig af forskellige lyde. Det kan være klik og fløjten, som viser, at de enten er glade, begejstrede, stressede eller er blevet væk fra deres gruppe.

Sætninger med forskellige ord

Nu mener forskerne at kunne skelne mellem de 'ord' - det vil sige, at der er forskel i frekvensen og volumen af klik, så det bliver til forskellige ord. Det næste vil være at finde ud af, hvad de individuelle ord egentlig betyder.

De to delfiner, som er blevet optaget i Ukraine, hedder Yasha og Yana. Optagelserne af deres samtaler viser tydeligt, at de ikke afbryder hinandens sætninger, men lytter til og svarer hinanden. Yasha og Yana har sætninger med op til fem ord.

Analyserne af disse samtaler viser, at delfinernes sprog indeholder alle elementer, der er i menneskesprog. Det indikerer et højt intelligensniveau og bevidsthed hos delfinerne, og at sproget kan betragtes som højt udviklet og kan sammenlignes med menneskers. Delfinerne har hjerner, der er både større og mere komplekse end menneskers.

Forskerne mener nu, at det er på tide, at delfinernes sprog kortlægges, så det bliver muligt at kommunikere direkte med delfinerne på deres sprog.

I 2007 mente australske forskere at have identificeret lyde fra delfinerne, der kan tolkes til 'jeg er her, hvor er I', 'skynd dig' og 'der er mad herovre'.

Emner : Dyr
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det sprog, som centralmagten i KIev benytter sig af over for udbryderne i øst, er nu heller ikke så særligt avanceret; bly og nitrogen i tuber af stål med riffelgang af forskellig kaliber er en yderst taknemmelig sproglig standard. Det positive er så, at man her beskæftiger sig med noget andet. Spørgsmålet er, om vi burde være kravlet ned fra træerne, eller overhovedet være kravlet op i dem. Delfinerne gik i land, beholdt lungerne og gik så i vandet igen. Deres hjerner er større end vores! Lad os endelig høre lidt om begrundelsen for deres beslutning, inden det er for sent.

  • 0
  • 0

Og det gør delfiner og menesker også. Intet nyt i det. ;-) Men indholdet i det fremførte kan have ligheder og være meningsfyldt for 'fæller', hvis de ellers taler samme sprog/dialekt.

  • 0
  • 0

Det nye ligger vel ikke i mikrofonen, men i analysen af lyden fra de to dyr.

Hvad mener forfatteren med:

at delfiners hjerne er "mere komplekse" end menneskers hjerne?

at delfiners sprog indeholder "alle elementer, der er i menneskesprog"? Hvor mange og hvilke elementer er det?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten