Defekte ventiler og turbiner presser Dongs olieforretning

2013 har budt på en række tekniske problemer, der påvirker Dong Energys olieforretning negativt med 1,5 millarder kroner i forhold til samme periode sidste år.

Ifølge det seneste regnskab over årets første ni måneder har en stribe problemer på platforme i felter, hvor Dong er aktiv, betydet, at selskabet ikke har kunnet håndtere den olie og gas, der blev produceret.

Flere felter var involveret i perioden, der gik fra april til oktober. I april gav en lækage i en ventil på Harald-platform (ejet af DUC) problemer. Dong eksporterer gas fra Trym-feltet til Harald, og ventilen skal gardere mod, at gas kan strømme fra eksportrørledningen tilbage mod Trym. Produktion blev først genoptaget i september.

Læs også: Nu tjener Dong penge på havvindmøllerne

De norske Oselvar- og Tambar-felter er begge forbundet med BP’s Ula-platform via rørledninger, men producerede ikke fra midt i juni til midt i september, fordi en turbine, som driver en gaskompressor, brød sammen under vedligeholdsarbejde.

Marulk og Alves installationer på havbunden sender gas til Statoils produktionsskib, Norne. Men ifølge Dong har Norne haft fejl på en ‘export riser', der er afgørende for, at gassen kan sendes via rørledning til land.

Derfor har Dong ikke kunne komme af med produktionen fra felterne. Resultatet er, at både Alve og Marulk har produceret meget begrænset i 2013, og først i oktober er begge felter i fuld produktion.

En defekt ventil på den DUC-ejede Harald-platform betød, at Dong Energy ikke kunne komme af med gas fra Trym-feltet gennem store dele af 2013. Illustration: Dong Energy

Endelig har Dong haft problemer med Siri-platformen, der er under reparation og blev lukket i sommeren 2013 efter fundet af en ny revne. Både Siri og satellitter har dog produceret løbende de seneste år trods problemerne.

Samlet er konsekvensen, at omsætningen fra olie- og gasindvinding i årets første ni måneder er faldet med tre milliarder kroner sammenlignet med samme perioden i 2012. På bundlinjen bliver det et fald på 1,5 milliarder kroner, viser det nye regnskab.

Den lavere omsætning i olie- og gasforretning skyldes ikke kun tekniske problemer. Dong oplyser, at lavere oliepriser og manglende efterspørgsel på gas som følge af blandt andet øget kulforbrug i Europa også har påvirket negativt.

Trods problemerne forventer koncernchef Henrik Poulsen at øge olie- og gasproduktion i slutningen af året. Det skyldes primært en større ejerandel i Ormen Lange-feltet i Norge.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Siri-platformen, der stadig er under reparation og derfor ikke har bidraget til produktion i årevis."

Det var midt indtryk at Siri har produceret i alle tilfælde indtil starten af 2013, selvfølgelig med nogle afbrydelser som følge af afmanding under særlige vejrforhold.

Er der nogen som kan be- eller af-kræfte dette?

mvh Troels

  • 0
  • 0

Jeg skrev tidligere, at Siri ikke havde produceret i årevis.

Det er ikke korrekt, og teksten er nu rettet.

Dong Energy oplyser, at Siri og satellitter har produceret det meste af 10, 11, 12 og foråret 13. Da selskabet først fandt revner i forbindelse med Siri, stod produktionen helt stille i efteråret 09 og vinteren 09/10.

Mvh

Erik Holm

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten