Defekte varmepumper dumpede test med et brag

De billige luft/luft-varmepumper på byggemarkedernes hylder er ofte alt andet end fornuftige køb. Det bekræfter de test af varmepumper, som Sekretariatet for Energimærkning foretager.

Sidste år dumpede to ud af de fire varmepumper, som sekretariatets medarbejdere kontrollerede. Det lykkedes ganske enkelt ikke teknikerne at gennemføre de nødvendige test, som skal sikre, at pumperne lever op til det energiforbrug, som forhandlerne oplyser.

I begge tilfælde forsøgte teknikerne med at bestille et nyt eksemplar. Og i begge tilfælde virkede det andet eksemplar ikke bedre end det første.

Kølemiddel sivede ud

Ifølge souschef Jens Kristian Weidlich er defekte produkter ikke hverdagskost, når han sammen med sine kolleger kontrollerer blandt andet hårde hvidevarers energiforbrug.

»Det er sjældent, at vi oplever det på andre produkter. Det kan godt være, at de fungerer dårligt, men testen kan gennemføres,« fortæller han.

Den ene varmepumpe, et helt almindeligt, billigt anlæg, var ganske enkelt så utæt, at kølemidlet sivede ud i så store mængder, at den kun ville have fungeret i nogle få måneder.

Det første testeksemplar af den anden varmepumpe, et mobilt og integreret anlæg, havde problem med afrimningen, når den varmede op. På det andet testeksemplar var det derimod kølefunktionen, som ikke kunne køre i stabil drift.

Hverken Sekretariatet for Energimærkning eller Energistyrelsen, som har det overordnede ansvar for testen, må offentliggøre navnene på producenterne af de dumpede varmepumper. I stedet henvendte de sig til Forbrugerstyrelsen for at høre, om man gerne må sælge en varmepumpe, der ikke fungerer.

Her kunne kontorchef Bent Bagge dog ikke hjælpe.

»En bil, der kører dårligt, er stadig en bil. Vi kan ikke gribe ind over for dårlige varmepumper. Køberne må klage til Forbrugerklagenævnet,« siger han.

Lever ikke op til kravene

Men selv om de dårlige varmepumper forblev på byggemarkedernes hylder, kan Jens Kristian Weidlich ikke konkludere, at der generelt bliver svindlet mere med varmepumper end med andre produkter. Dertil er datagrundlaget for lille.

»Nogle billige apparater har vist sig at gøre en god figur i testen af EU-mærkningen,« fortæller han og tilføjer, at det naturligvis ikke er en garanti for holdbarheden.

Center for Energibesparelser har af egen drift testet tre billige varmepumper. Ingen af dem levede op til kravene til det A-mærke, som de ellers bar.

Begge test af dårlige varmepumper blev udført af Sekretariatet for Energimærkning sidste år.

Emner : Varmepumper
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej

Det viser med al tydelighed at stikprøvekontrol er tvingende nødvendigt (det gælder i princippet stort set alle produkter). I takt med stigende krav i Bygningsreglementet udfordres producenterne og de dårligste produkter må rykke ud af markedet. Det største problem er finansieringen af alle de nødvendige test. Hvem skal stå for det? Stikprøvekontrol kan kun være en fordel for de producenter, som laver gode produkter.

Hilsen Christian Drivsholm 8450 Hammel

 • 0
 • 0

Hvordan kan man teste et defekt produkt? For at blive i bil-analogien så nytter det jo ikke at teste en ny bil og udfra testen konkludere at den var svær at styre og havde dårligt bundtræk, hvis den var iklædt fire punkterede hjul ;-)

 • 0
 • 0

Der kan jo også være tale om den klassiske fejl, forkert opsætning. Som tidligere ansat i en kølevirksomhed har jeg selv monteret mange split luft til luft anlæg uden problemer. Fremgangsmåden der anført i nogle (jeg har kun set 2 eller 3 installations manualer fra byggemarked købte anlæg) foreskriver at man skal lufte systemet ud ved at lukke kølemiddel ud. Ofte resultere det i at for meget kølemiddel lukkes ud og anlægget fungere derved ikke. Derudover kan en omløber der ikke er spændt ordenligt være den utæthed der er nævnt og derfor er det ikke en produktfejl, men igen en installationsfejl.

I bil analogens tegn svarer det til at skulle teste en bil uden at påfylde brændstof og derved konkludere at bilen er defekt.

 • 0
 • 0

Det er da muligt, at Forbrugerstyrelsen ikke "kan gribe ind overfor dårlige varmepumper". Man kan så spørge: "hvad skal vi så med dem?".

Det er da urimeligt, at man ikke må (hvorfor?) offentliggøre, hvilke mærker, der falder dårligt ud i en test. Hvordan skal forbrugerne så kunne vælge de dårlige fra? Hvorfor skal man købe de dårlige først og derefter klage til Forbrugerankenævnet - bedre at undgå de dårlige fra start.

 • 0
 • 0

Man må godt fortælle om "dårlige skoler" ved at offentliggøre "gennemsnit". Se nu at få klasket de der åndsboller til "jurister" på plads, implantér noget hår på brystet af dem. Samfundet skal IKKE belastes med dårlige uansvarlige produkter hvormed man prøver at tage en vis legemsdel på folk, der ikke har forudsætninger for at bedømme teknikken. Hvorfor har vi egentlig en ForbrugerOmbudsmandsInstitution - det er fordi "samfundet" ikke vil finde sig i hvad som helst. Alligevel synes man åbenbart det er noget åh så synd for svindlerne.

Det er sgu ligesom baladen med NemID.dk hvor man prøver at bilde folk ind at de mister deres netbank hvis de nægter at have firmaets nempost. Klask dem. Det er LandsSkadelig Aktivitet. Heligvis har vi fjernet dødsstraf, men folk der snyder andre bevidst skal man ikke holde hånden over. De skal "kastreres" (sådan i overført betydning).

 • 0
 • 0

Er der tilfældigvis nogle der ved hvilke mærker man skal passe på?

Disse test går også ud over de forkerte produkter, det er urimeligt.

 • 0
 • 0

Begyndte for 2 år siden at spekulere på alternativ opvarmning i et fritliggende murstenshus på 108 m2 fra 1917 i midtjylland. Huset bruges som fritidshus. Blev forsynet med SolarVenti ventilation. Det hjalp noget på indeklimaet, men olieforbruget var dog stadig 1500 l/år. Det er umuligt at få kvalifiseret information om varmepumper. Energistyrelsens digre værk bidrager kun til at øge konfusionen. Forhandlerne ved næsten intet. Så kan man henvende sig til kølemontørerne - de ved heller ikke ret meget. Men de er jo heller ikke ingeniører. Man kan så indhente tilbud - men det tager tid, og ofte er priserne ikke sammmenlignelige. Og at bede en installatør sætte en pumpe op, han ikke selv har skaffet svarer til at bede en VVS mand installere et toilet fra Bauhaus - han gør det, men prisen bliver også derefter. Læste så artiklen om at billige varmepumper dumper med et brag. Undrede mig over hvorfor der ikke var taget dyre varmepumper med. Det kunne jo også være at de dumpede. Skar igennem for 2 måneder siden og købte 2 Zibro 3050 (angivet COPværdi 3,61), en til hver gavl, i Silvan til godt 5000 pr stk. Silvan sørgede for kontakt til installatør og med jordspyd, beslag og diverse smådele blev det til knapt 15000 alt i alt før apparaterne var i funktion. Det var et specialtilbud i et weekend (Normalpris ca 10000) hvilket viser at varmepumper er alt, alt, alt for dyre. Især "kvalitetsvarmepumperne" til 20000-40000). Zibro er overhovedet ikke nævnt i diverse undersøgelser, men har dog ifølge deres hjemmeside eksisteret i 25år. Jeg ved godt at apparaterne er fremstillet i Kina (fy,fy), men dybest set har vi jo kun een verden men een menneskehed. Har nu fungeret i en måned under ekstreme vejrforhold. De holder en indetemperatur i huset på 8 -10 grader. Og indedelen kører altså ikke hele tiden, som nogen mener den vil gøre. Apparaterne er heller ikke forsynet med en varmetråd i bunden så afrimningsvandet der der løber ud til fuglene bliver lunkent - det er der nogen der mener det skal være. Efter strømforbruget at dømme har apparaterne tjent sig ind på 2 år (garantiperioden). Mangler selvfølgelig varmt vant i hanen. Apparaterne er bare sat i lyskontakten .Byttede 10 A sikringen med en 13 A sikring og hvis man ikke bruger vandvarmer eller elradiator går det. NB. Jeg er ikke ingeniør

Eigil Thomassen

 • 0
 • 0

Er der tilfældigvis nogle der ved hvilke mærker man skal passe på?

Disse test går også ud over de forkerte produkter, det er urimeligt.

De VP der sælges hos Bilka, Bauhaus, Jem&fix samt Harald Nyborg virker generelt ikke når temperaturen kommer under 0.

Se center for Energibesparelser's liste over a mærkede varmepumper her: http://www.goenergi.dk/forbruger/din-bolig...

 • 0
 • 0

Når du har centralvarmeanlægget, hvorfor så ikke overveje et pillefyr. Det koster det halve af oliefyret i driften (sådan cirka). Specielt når det nu er ude på landet. Du kunne også have overvejet en Bentone Sterling brænder (jeg gav 4200 for nylig). Min mor opvarmer villaen med ca. 18 l olie/dag her i kulden 165 m² (halvdelen kun til 15 grader). Et gæt på din Zibro's COP ligger på 1,8, så det er da billigere end elvarme direkte. Til gengæld støjer det både ude og inde. Her ved -10 grader er luftfugtigheden 88% RH der sætter sig fint på bilens forrude - og sikkert også på vekslerlamellerne i varmepumpen. Bosch's EHP AA leverer en COP ved -15 grader på 2,6 og leverer 3,17 kW varme inde. Det har jeg ikke set bedre ved andre pumper. At COP er 3,4 ved +7 og 5,6 kW er normalt ikke noget man skilter med. Ved 50% belastning +7 grader og så de fedtede 20 grader inde er COP=5,3 Se dét praler de med, men hvad skal forbrugeren egentlig med det tal?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten