December blev næstvarmeste julemåned i danmarkshistorien

December 2013 blev den næstvarmeste julemåned i Danmarks historie. Pladsen bliver indtaget med en gennemsnitstemperatur på 5,3 grader.

»Det er hele 3,7°C over normalen beregnet for perioden 1961-1990 (1,6°C), og 3,1°C varmere end den seneste 10-års-dekadeværdi på 2,2°C beregnet på perioden 2001-2010,« fortæller DMI's seniorklimatolog John Cappelen i en meddelelse.

Der skal noget mere til for at vippe førstepladsen fra 2006 af pinden. Her var gennemsnitstemperaturen for december på 7,0 grader celsius.

Den tidligere andenplads, som nu er forvist til tredjepladsen, er fra 1934, hvor temperaturen var på 5,1 grader.

I december 2013 blev særligt det vestlige Jylland ramt af de usædvanligt høje temperaturer. Det betyder, at varmen primært er kommet fra vest med en mild og fugtig luft. Det var dog på Sjælland, at den allerhøjeste temperatur viste sig.

»Den højeste temperatur i december 2013 blev 11,6 grader målt både syd for Roskilde og Køge den 24. december,« siger John Cappelen.

Kilde DMI.dk
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Såvidt jeg ved går Danmarks historie tilbage til Gorm den Gamle. Tager man udgangspunkt i Dannebrog er året 1219 ved Lydanisse (Tallinn).

Jeg vidste slet ikke at der fandes dataserier for temperaturen så langt tilbage !? Imponerende...

...eller også er det på tide at få indført en smule historik på journalist(efter-)uddannelsen.

 • 4
 • 8

Det betyder at vi kan spare på opvarmning - dermed reducerer vi CO2 udslip. Så hvad er problemet!

Så længe vi accepterer at lande som Kina, Indien og andre fremadstormende økonomier producerer deres energi på en for kloden uacceptabel måde, ja så kommer vi mennesker til at udslette os selv. Jorden skal nok bestå, bare med en anden sammensætning af dyr og mennesker. Og det er måske ikke så værst med tanke på den sammensætning vi har formået at skabe gennem det seneste århundred.

 • 2
 • 1

December 2013 blev den næstvarmeste julemåned i Danmarks historie. Pladsen bliver indtaget med en gennemsnitstemperatur på 5,3 grader

 • til sammenligning blev året 2013, baseret på satellitmålinger, det fjerdevarmeste siden 1979:

2013 was the fourth warmest year in the satellite era, trailing only 1998, 2010 and 2005, according to Dr. John Christy, a professor of atmospheric science and director of the Earth System Science Center at the University of Alabama in Huntsville ....

(Departures from 30-year norm, degrees C) 1. 1998 0.419 2. 2010 0.398 3. 2005 0.260 4. 2013 0.236 5. 2002 0.218...

Kilde:

http://wattsupwiththat.com/2014/01/03/glob...

 • 0
 • 5

Artiklen omtaler Danmark- og her er det vist underforstået, at der menes "historisk tid" er lig med: Den tid man har kunnet måle (efter en fastlagt procedure med rimeligt præcise måleinstrumenter).

Så at vrøvle om Gorm den Gamle (hvornår levede han historisk- og helt præcist?! Det vides nemlig ikke!

Og hvorfor inddrages nu tre tilfældige satellitmålinger- som tilfældige nedslag i debatten..? Artiklen handler ikke om GW- men om, at DK har en ret varm vinter, det sker jo- ligesom de tre forrige var rigtig kolde- og heraf kan man lære, at det er statistik. :-)

At læse debatten er, som at læse om tre meget forskellige ting, der har lidt tilfælles, men som samlet set ikke kan bidrage med særlig viden om det danske vejr- udover, at de er frugter... (Nå ja tomater betegnes som en grønsag- men de en frugt- faktisk et bær).

Lydanisse er udover en myte- knyttet til Valdemar Sejr og Absalon- men det er så kun 4-500 år efter Gorm (formentlige levetid!)

Mvh Tine- der nyder vinteren- og varmeregningen- der bliver lav!

 • 5
 • 2

Og hvorfor inddrages nu tre tilfældige satellitmålinger- som tilfældige nedslag i debatten..?

- som min overskrift antyder med det formål at se fænomenet i et videre perspektiv! :) Dertil forstår jeg ikke meningen med 'tre tilfældige satellitmålinger': Hvori består det tilfældige? Jeg synes da tværtom, de er rimeligt systematiske. Iøvrigt stammer tallene fra en enkelt satellit, 'UAH':

http://en.wikipedia.org/wiki/UAH_satellite...

, og der eksisterer mig bekendt kun to satellitter ('UAH' + 'RSS') der løbende indsamler atmosfæriske temperaturdata(?).

 • 1
 • 2

Artiklen omtaler Danmark- og her er det vist underforstået, at der menes "historisk tid" er lig med: Den tid man har kunnet måle (efter en fastlagt procedure med rimeligt præcise måleinstrumenter).

Saa traenger Ingeniorens underforstaaelse vist til et serviceeftersyn. Der er kun een definition paa historisk tid, nemlig den tid, hvorfra der findes lokale, skriftlige kilder. I Danmark betyder 'historisk tid' saaledes 'siden 935', hvor den aeldste Jellingsten er rejst, saerligt naar artiklen ikke bekvemmer sig til at angive en alternativ definition. Niels Vindings bemaerkning er, som englaenderne siger, fair comment.

Og Gorm den Gamle boede i Jelling og regerede fra ca. 936-958; Gorm regnes for Danmarks foerste historiske konge, han er ikke en sagnkonge. Dermed ikke sagt, at der ikke findes historisk dokumentation for tidligere danske konger, blot ikke fra danske kilder.

Men okay, de skriver i det mindste ikke 'naestvarmeste julemaaned nogensinde'.

 • 3
 • 2

Langt hovedparten af de mennesker, der laeser overskriften, vil tro at der er tale om saa laenge skriftlige annaler raekker tilbage, ikke til det sekstende arhundrede, hvor de foerste kirkeboeger er fra.

Men det er ganske uforvarende, I'm sure.

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten