Debat om skifergas: Hvad vil politikerne egentlig?

17. maj 2013 kl. 11:215
Remote video URL
Under Ingeniørens topmøde om skifergas mandag debatterede politikerne om, hvad meningen skal være eller ikke være med at hente skifergas op fra den danske undergrund. Minister Martin Lidegaard (R) sad bl.a. i panel med Venstres energiordfører.
Artiklen er ældre end 30 dage

Højdepunkter fra sidste debatrunde på Ingeniørens teknologiske topmøde om skifergas, hvor det var politikernes tur:

Lars Møller (V), borgmester i Frederikshavns Kommune, I har fået skifer-aben i Nordjylland. Hvad siger du?

»Jeg har set en video, hvor der kom ild ud af vandhanen. Så vi blev temmelig bange i Nordjylland. Men nu skal vi altså have en prøveboring, så vi kan fortælle, hvad der er op og ned.«

Men ville du ikke blive sur, hvis landspolitikerne bare ville presse noget ned over hovedet på dig?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Landspolitikerne fortæller ikke nok om skifergas. Undersøgelsesboringer er ikke det samme, som at sige ja til skifergas.«

Lidegaard, kan det virkelig være rigtigt, at der skal sidde lokale kræfter og bekymre sig om det her emne. Og hvorfor bremser du det her?

»Det er ikke nogen let opgave, man har fået i Nordjylland. Men det her er efterforskning. Prøveboringen i Nordjylland skal give svar på nogle spørgsmål. «

Lars Christian Lilleholt (V), hvad er din holdning?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi bakker regeringen op i at give tilladelse til to prøveboringer i Nordjylland og Nordsjælland. «

Men skulle I ikke tage en principbeslutning om det her?

»Vi skal have undersøgt det her område for skifergas. «

Vi går videre til dig Tarjei Haaland, Greenpeace. (Per Clausen fra EL havde meldt afbud, Tarjei er skeptiker, red.). Hvordan skal vi forholde os til det her?

»Kig på Dong for nogle år siden. Der sagde Dong, at de var verdensmestre i kul. Men Dong satsede på VE, vindmøller, og det var en klog beslutning. Hvis vi skal vise verden, at vi kan lave en grøn omstilling på en god, økonomiske måde, så skal det ikke være med fossile brændsler. «

Martin Lidegaard (R), hvad er regeringens holdning?

»Fra kul til gas. Rigtig mange lande, Tyskland osv har brug for gas. Det er en del af overgange til de fossilfrie samfund. «

»Jeg regner med, at vi er fri af kul i 2030. Men vi er ikke fri af gas. Vi kan bruge naturgas i transportsektoren. Det potentiale er værd at tage med i den her debat. «

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad siger du til gassen som bindeled i samfundet fra kul/olie og så over til gas og i sidste instans VE?

»Det er helt afgørende, at vi har nogle alternative til VE, indtil vi i 2050 har fjernet alle de fossile brændsler fra vores forbrug. «

Martin Lidegaard, skal vi ikke bare komme i gang med det her skifergas, hvis det kan hjælpe os fornuftigt på kort sigt?

»Hvis vi går efter skifergas, har vi brug for undersøgelser, priser, sikkerhed, gasnettet, mængder osv. «

Tarjei, erstat kul med gas. Det giver afkast. Skal vi ikke gøre det her? Men hvad med methanudspillet?

»I USA er indholdet af methan i drikkevandet steget flere steder. Det scenarie skal vi ikke ud. Desuden har der ikke været en bred, offentlig debat af det her. «

Lars Møller, Frederikshavn Kommune. Der er stor debat om det her område, men det ser ikke ud til, at din iver for at teste skifergas kan føres ret langt?

»Danmark har brug for mere viden. Når vi har den viden om skifergas, kan vi træffe den rigtige videnskabelige beslutning. Så går det hele ikke op i følelser.«

Lars Christian Lilleholt: »Vi skal have de saglige argumenter frem i den her debat. Forskrækkelsen skal tones ned, ved at kortlægge konsekvenser og muligheder. Vi ved det jo ikke endnu. «

Martin Lidegaard: »Jeg gentager: Det er efterforskning, det her, for beslutningen er selvfølgelig et stort skridt. «

Er din beslutning bygget på økonomi alene?

»Nej. Det er hele vejen rundt og det brede billede af DK som VE-nation og hvad vi kan gøre på vejen til det punkt. Vi har klare målsætning på miljø- og klimaområdet, som vi ikke giver afkald på i forhold til skifergas,« siger klima- og energiministeren.

»Men jeg vil gerne sige igen, at selvfølgelig ligger der også en økonomisk vurdering i det her. Hvad kan den danske stat få ud af det her. Ikke kun penge, men innovation osv. Men de afsluttende ord må være: Vi holder os til de to licenser, der er udstedt. Dem skal vi føre igennem med god oplysning til borgerne undervejs,« tilføjer Martin Lidegaard.

»Det her handler ikke om, at nordjyderne bliver taget til gidsel i det her. Efterforskning, det er udgangspunktet her.«

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
30. maj 2013 kl. 10:38

Frederikshavns byråd besluttede i går at der skal afholdes offentligt møde i forbindelse med VVM fasen der er startet. Foroffentlighedsfasen starter om få uger fremgår det af dagsordnen som blev vedtaget på byrådsmødet.

Det fremgik af et indlæg i byrådets debat, af landets Statsminister havde støttet at skifergas undersøgelsen blev så grundig som muligt, hvilket ligeledes har været Frederikshavns byråds holdning.

Dato for det offentlige skifergas møde foreligger ikke i dag.

4
20. maj 2013 kl. 23:49

Jeg kan se på kortet at København og Nordsjælland har gode muligheder for udvinding. Og når nu grundvandet i København ikke kan bruges alligevel, hvorfor starter man så ikke med prøveboringer der ???? Og hvis det er så ufarligt bør Nordsjælland være et mere oplagt sted end Nordjylland.

2
17. maj 2013 kl. 20:47

Greenpeace har altid argumenteret for at nedbringe CO2 udslippet, men nu har de åbenbart indset at dette er uden betydning. Ellers forstår jeg ikke deres kamp for at vi ikke skal erstatte kul med gas.

1
17. maj 2013 kl. 15:10

Det er helt forbløffende, at alle eller næsten alle politikere og næsten hele medieverdenen godtager Anders Fogh Rasmussens nonsenserklæring om et fossilfrit samfund i 2050, som om det var en ubetvivlelig naturlov.

At Niels I. Meyer, den selvtægtsbedrivende organisation Green Peace, den hermed beslægtede enhedsliste og professorer, der har fundet ud af, at der er bevilinger i vrøvlet, slutter op kan jo derimod ikke undre.