Debat: Hvordan man holder på en forretningshemmelighed

Plus6. oktober 2021 kl. 17:053
Debat: Hvordan man holder på en forretningshemmelighed
Beskyttelse af forretningshemmeligheder går årtusinder tilbage. I Mesopotamien for 3.300 år siden blev hemmeligheden om rødt glas nedskrevet med krypteret kileskrift. James Watt mistede i 1780 hemmeligheden om krumtapakslen, og hemmeligholdelsen af løsningen på tredjegradsligningen sikrede ejermanden store pengepræmier i 1500-tallets matematikkonkurrencer. Illustration: British Museum/Wikipedia.
Danske virksomheder arbejder i disse år på at hegne deres forretningshemmeligheder ind. Problemet er imidlertid at vide, hvad man skal hegne ind.
Artiklen er ældre end 30 dage

 

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
Videnskabsredaktør -
7. oktober 2021 kl. 09:00
Videnskabsredaktør

"Scipione del Ferro havde fundet løsningen på tredjegradsligningen, men holdt den hemmelig og brugte den til sine sejre. Det er uklart, om han til sidst selv afslørede formlen, eller om hemmeligheden slap ud, .."

Den historie kender man nu udmærket. Jeg har gengivet den her https://ing.dk/236097

3
27. marts kl. 15:22

Link virker ikke, i det mindste ikke for mig, giver "side ikke fundet"

1
6. oktober 2021 kl. 19:07

Fortrolig information kan imidlertid også forlade virksomheden utilsigtet. Det er forfatternes holdning, at den utilsigtede offentliggørelse af intern information på Linkedin, Youtube eller andre internetmedier er en større risiko end det ondsindede tyveri. Medarbejderen giver i god mening information om dette eller hint, og pludseligt er en central detalje af et projekt beskrevet på Linkedin. Den enkelte information synes ubetydelig, men sammenstillingen af mange ubetydeligheder kan give udenforstående et forbløffende indblik i en virksomheds indre anliggender.

Hvis en medarbejder utilsigtet kommer til at offentliggøre en forretningshemmelighed, f.eks. på en messe, har det så samme strafferamme som hvis det er bevidst?

Burde virksomhederne i stedet ikke sikre sig, ved at tage patent?

I nogle tilfælde, kan en offentliggørelse være en fordel for virksomheden, da det forhindrer at andre tager patent på idéen, og derved forhindrer virksomheden i at anvende deres egen opfindelse.

Kan informationer, som enhver kan se, ved at skille et produkt ad der er i handlen, eller offentligt tilgængeligt, og analysere det, betragtes som en forretningshemmelighed?