DEBAT: Hæld e-fuel på toget og put batteri i indenrigsflyet
»Selv om jernbanen er det åbenlyst mest attraktive, når det gælder energieffektivitet, så er det ikke særligt sexet. Det er ikke noget, man politisk ønsker at tale om.«
Sådan kommenterer Svend Poulsen, teknikumingeniør, projektchef og formand for IDA Rail regeringens forslag om at omstille de danske indenrigsfly til e-fuel, sådan som det blev præsenteret i statsministerens nytårstale. I podcasten Transformator undrer han sig over, at klimaindsatsen indenfor transport retter sig mod produktion af grønne brændstoffer til fly, når der er mere CO2 reduktion at hente ved togtransport:
Læs også: PODCAST: Hvorfor i alverden skal vi flyve grønt i Danmark?
»Investeringen i jernbanen tager jo lang tid. Så derfor er den ikke umiddelbart attraktiv i forhold til at skabe nogen hurtige politiske resultater, når det handler om en grøn omstilling,« siger Svend Poulsen og peger på den langsommelige elektrificering af jernbanen.
Jernbane - det er ikke noget vi taler om
»Vi har i årevis talt om en kriseramt jernbane. Derfor er det blevet svært at få det politiske miljø til at tro på, at det er tilstrækkeligt visionært. Og så ser det bedre ud i udstillingsvinduet med indenrigsfly på vej til grønt brændstof end bare at kunne fortælle, at nu kører vi Svendborgbanen på grønne brændstoffer.«
Læs også: Grønne indenrigsfly eller grønne tog?
»Men i forhold til den samlede transport i Danmark, er flytransport jo en forsvindende del i forhold til det, der sker med passagerer og gods på jernbanen. Altså - det er jo ingenting,« siger Svend Poulsen i Transformator og peger på et alternativt forslag:
»Man burde i stedet fylde det her grønne brændstof på de strækninger, der ikke har kørestrøm. Omstillingen af almindelige forbrændingsmotorer er jo kendt teknik. Og så har vi jo en umiddelbar gevinst ved at gøre dielseltogene grønne.«
Læs også: Mette Frederiksens grønne indenrigsfly er hverken tilladte eller praktisk mulige
Tag hellere et el-fly
I Norge har man besluttet, at alle ruter med en flyvetid på under halvanden time skal opereres af 100 procent elektriske fly senest i 2040. Det kan sagtens være en god løsning for Danmark, mener Ingeniørens transportjournalist Bjørn Godske i denne uges Transformator:
»Hvis vi ser på Danmark, vil alle indenrigsruter sandsynligvis kunne betjenes af el-fly indenfor 10 år. Det kunne fint starte med fem passagerer og med tiden komme op på 50. De vil kunne flyve 250 kilometer inklusive den reserve, der altid skal være med på et fly. Det er imidlertid usandsynligt, at vi kommer til at flyve langdistance på grund af vægten på batterierne og energiindholdet. Det bliver netop på de korte ruter.«
Med en elektrificeret flyvning indenfor landets grænser med mindre fly vil der med flyenes lavere støjniveau være mulighed for at anlægge flere mindre lufthavne, der kan komme det lokale erhvervsliv til gode:
»Man kan sagtens forestille sig en masse små ruter med lav belægning - men hvor man flyver flere gange om dagen. I dag kan man flyve fra Roskilde til Læsø. Her er det jo oplagt at anvende el-fly. Hvis vi ser længere frem, kunne det være oplagt med en rute fra København til Sønderborg,« foreslår Bjørn Godske.
Hør hele interviewet og en gennemgang af de tekniske og logistiske udfordringer, der gør grøn indenrigsflyvning til en vanskelig klimaløsning, i denne uges udgave af Transformator.
