Deadline 1. januar: Forhandlinger om Nordsøen står stille

Situationen omkring den fortsatte produktion af olie og gas i den danske del af Nordsøen spidser efterhånden til. En ny rammeaftale skal på plads.

Med godt tre uger til den deadline olieindustrien, med A.P. Møller-Mærsk i front, satte for regeringen, er der stadig ingen fremgang at spore.

Det skriver Dagbladet Børsen.

De første reelle forhandlinger har endnu ikke fundet sted, og hvis ikke det sker kan konsekvensen blive, at olieindustrien vælger at lukke det vigtige Thyra-felt.

I olieindustriens brancheorganisation, Olie Gas Danmark, kan man nikke genkendende til den pressede situation og erkender, at forløbet ikke er optimalt.

»Mig bekendt har der ikke været en forhandling,« siger Martin Næsby, der er brancheorganisationens adm. direktør og industriens mand ved bordet, når der skal forhandles med regeringen.

Martin Næsby forklarer videre til Børsen, at der dog er en igangværende dialog, og man fra industriens side gør alt, hvad man kan for at få leveret de relevante data til embedsværket.

Lukning er katastrofal

I foråret var Mærsk ude og sige, at hvis ikke der kom en afklaring om nye rammevilkår inden årets udgang, så ville konsekvensen blive, at det synkende Thyra-felt lukkes.

Og en lukning af Thyra-feltet vil ifølge Olie Gas Danmark være katastrofal, da det er et vigtigt knudepunkt i den danske del af Nordsøen.

»Hvis Thyra lukker ned, så svarer det til, at du lukkede Rådhuspladsen. Så sander det hele til,« siger Martin Næsby.

I forhold til den deadline om tre uger som Mærsk har sat, så satser Klima- og Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) på, at der kommer en aftale i hus.

»Det er jo det udspil, der er kommet fra Mærsk. Jeg satser på, at vi får en aftale,« siger Lars Christian Lilleholt.

Mærsk udtaler til Børsen, at der er en god dialog mellem industrien og myndighederne, men de gør samtidig opmærksom på, at skæringsdatoen 1. januar stadig er gældende.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

... der læser ovenstående som:

Olieindustrien vil gerne have en god forhandlingsposition i forhandlingen med den danske stat (Betale så lidt som muligt). Derfor truer de med at lukke et gasfelt, som de sandsynligvis lukker alligvel (grundet en dyr krævet opgradering i et marked med lave priser).

Hvis de ikke får det ønskede resultat (fortsætter de med at bore), men lukker Thyrafeltet, hvilket de så kan give politikerne skylden for (ikke de i forvejen meget lave priser på gas og olie).

Eller overser jeg noget?

  • 3
  • 0

Eller overser jeg noget?

Prøv at søge med Tyra (som staves uden h) her på ing.dk og du vil finde en håndfuld eller mere artikler, der behandler emnet, og hvor der var læserdebat nedenunder. Jeg tror dette handler om, hvem der blinker først...

Det er en kendt sag, at elproduktion på basis af gas ikke bare i Danmark, men i flere EU-lande har toppet, som følge af en kombination af billige kul, og stigende elproduktion på basis af vind og sol. I Danmark blev 24,5% af den samlede elproduktion produceret ved brug af kul. Naturgas tegnede sig for 6,3%. I 2000 og 2005 var det gasandelen, der lå på 24%, men kul stod for 46% og 43%, og vindkraft 12% hhv. 18%. Den andel steg i 2015 til 49%. En del af disse forskydninger skyldes, at Danmarks egenproduktion af el er faldet, fordi det har været mere fordelagtigt at øge nettoimporten af strøm fra nabolandene - ved at bytte med vindkraftstrøm, som bl.a. har den egenskab, at eksport af dansk vindkraftstrøm til Norge og Sverige gør begge lande i stand til at holde vand tilbage i deres velvoksne vandkraftmagasiner (en slags pumped storage, uden pumper).

Om Danmark er klar til at skifte fra at være nettoeksportør af gas til at blive nettoimportør, vil vise sig.

  • 3
  • 0

Jeg tror dette handler om, hvem der blinker først...

Måske.

Desværre kan det også tolkes som endnu et problem som vores Forsyningsminister ikke har løst.

Lad mig blot nævne Energispare-ordningen, hvor deadline snart er overskredet med et helt år.

Og grundbeløbet til kraftvarmeværkerne, som udløber om et par år.

Hvem kan oplyse hvad han egentligt har udrettet i sin tid som minister. ? (Jeg kan kun komme i tanker om afskaffelsen af 60/40 ordningen for solceller.)

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten