De tre tidspunkter, du kan bede om lønforhøjelse

MUS kan synes som det helt rigtige tidspunkt at bede om en lønforhøjelse. Også selv om mange virksomheder specifikt skriver i deres anvisninger for medarbejderudviklingssamtalen, at der ikke diskuteres løn.

Alligevel er det naturligt at tænke, at når man sammen har gennemgået året, og det er dokumenteret, at man har ydet en særlig indsats eller opnået nogle særlige resultater, så din leder imødekomme dit ønske om en højere løn.

Men nej. For det første mener virksomhederne det, når de skriver, at der ikke skal diskuteres løn under MUS. Dels giver det nogle bedre samtaler om udvikling og opgaveløsninger, hvis ikke lønspørgsmålet skygger, dels undgår din leder at skulle adressere hele medarbejderstabens mere eller mindre berettigede forventinger. For det andet er budgetterne allerede lagt, når MUS løber af stabelen, og det er ikke karrierefremmende for nogen leder at komme tilbage til hans eller hendes ledere med et uforudset lønkrav fra en medarbejder.

I stedet skal du vælge dine tidspunkter at bede om mere i løn med omhu, skriver direktør i karriererådgivningsvirksomheden Human Workplace Liz Ryan i sin klumme Forbes Magazine.

Ifølge Liz Ryan er der tre ideelle tidspunkter at bede om lønforhøjelse:

1. Nye opgaver

Når du påtager dig en væsentlig opgave, som det er svært at finde de rette medarbejdere til, eller du bliver bedt om at påtage dig mere eller et nyt og udvidet ansvar, er det et godt tidspunkt at tale om lønnen. For eksempel hvis en kollega siger op, og du overtager deres rolle ved siden af dit eget job. Meget få ledere vil ikke se et ønske om en opjustering af lønnen som en rimelig anmodning.

2. Efter en succes

Når du har afsluttet et vigtigt projekt med succes og står foran at skulle starte et nyt op. Du har vist, at du har de kompetencer, der skal til for at lykkes for virksomheden, og at du har potentiale til mere. De færreste ledere kan i den forbindelse ignorere et ønske om en højere lån.

3. Inden budgettet lægges

Find ud af, hvornår næste års lønbudget lægges, og kom med dit ønske i god tid inden. Så ved din leder, at I skal diskutere løn på et tidspunkt og kan tage højde for det i budgetteringen. Så er det selvfølgelig op til dig at kunne dokumentere rimeligheden af dit lønkrav med reelle resultater. Som du måske egentlig havde tænkt dig at gøre til din MUS. Ved at varsle dit ønske i god tid bliver det også vanskeligere for din leder at afvise dit krav uden, at han eller hun må forudse, at det kan få konsekvenser - at du måske begynder at kigge dig om efter nye udfordringer.