De tre store tyskere snart klar med elbiler

Nissan og Renault har én, det samme har Peugeot og Mitsubishi. Selv GM har én. Altså en elektrisk bil. Men hvor er tyskerne henne i hele elbilshowet?

Det er ikke mange elbilnyheder, vi har hørt fra det germanske. En del konceptbiler er det blevet til, men det virkede ikke helt som om, tyskerne havde hjertet med i projektet.

Tilbage i 2009 indrømmede chefen for Bosch Automotive, en af Tysklands største underleverandører til bilindustrien, Bernd Bohr, i en artikel i Spiegel, at Bosch havde undervurderet udviklingen inden for hybrid- og elbiler og er kommet for sent ind i forretningsområdet.

Nu tyder alt på, at tyskerne er vågnet op og klar til at præsentere elbiler på efterårets udstilling i Frankfurt.

Måske har de lyttet til kansler Angela Merkel, som i maj lovede, at én million elbiler ville køre rundt i de tyske storbyer i 2020. Derfor skal Tyskland ifølge kansleren både være førende i verden, når det gælder produktion og afsætning af elbiler. Dertil lover hun millioner af euro til forskning og udviklingen inden for blandt andet batteriteknologi.

Mercedes tyvstartede godt nok på sidste efterårs store udstilling i Paris med sin E-Cell model A, som efter planen skal produceres i et større antal. Også det Mercedes-ejede mærke Smart er langt i lanceringen af regulære elbiler.

Men rygterne begynder at svirre om de to andre store tyske bilkoncerner: Hvad har de i posen, når det gælder elbiler? For både BMW og især Audi har tidligere vist elbiler på prototypestadiet eller ombyggede modeller til eldrift. Mens især BMW synes håbløst bagud i udviklingen.

Gammelt navn genfødes som elbil

Derfor forventes det, at Audi (VW) vil præsentere en ny version af den hedengangne A2, som måske deler navn med forgængeren, men ikke så meget mere. Hvor den gamle A2 var drevet af en 1,2 liters turbodieselmotor, så skal den nye A2 være ren batteridrift.

I 2009 viste Audi en eludgave af sportsvognen R8, også kaldet über e-tron, og flere konceptmodeller baseret på A1 og A3.

Men A2 skal altså være en rigtig bybil. Tidligere er der nævnt rækkevidder på helt op til 250 km for en enkelt opladning, men den kommer nok mere realistisk til at ligge på 160 km. Lanceringen er planlagt til 2015.

BMW vil sandsynligvis præsentere sin første rigtige elbil, kaldet i3. Også her er der tale om en rækkevidde på 160 km. Elmotoren vil på vanlig BMW-manér trække på baghjulene og levere en maksimal effekt på 112 kW. Hvis alt går som det skal, vil i3 være på gaden i 2013.

Men BMW har på ingen måde glemt den vanlige forbrændingsmotorteknologi, hvilket udstillingen i Frankfurt vil vidne om. Her præsenteres nemlig også en helt ny M5 med en 555 hk V8-motor.

Dokumentation

BMW i3
Audi A2

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

...men om politik. Lederen af VWs udviklingsafdeling har jo selv sagt at de kun udvikler batteridrevne biler for politikernes skyld.

Brændselsceller har nok en fremtid, men batterier er en teknisk blindgyde.

  • 0
  • 0

Med et lille glimt i øjet kan man måske tilføje at i Tyskland er "ellerten" registreret som bil - så der har sådan set været en tysk produktion af elbiler siden 1995.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten