De pakker audioalgoritmer ned i specialdesignede chip til bittesmå høreapparater

Plus12. marts kl. 18:256
De pakker audioalgoritmer ned i specialdesignede chip til bittesmå høreapparater
Ketil Julsgaard, global head of IC development hos WS Audiology, med den 12-tommers wafer, som er udgangspunkt for produktion af virksomhedens mikrochip. Illustration: Laurids Hovgaard.
35 digitale og analoge chipdesignere sørger for, at nye AI-algoritmer kan presses ned i små høreapparater, uden at strømforbruget stikker af.
Artiklen er ældre end 30 dage

Får du brug for et høreapparat om fem eller ti år, vil det formentlig være spækket med funktioner og services, som ikke findes i dag.

Selvom regnekraften i nye små processorer ikke længere automatisk fordobles med få års mellemrum, så har danske chipdesignere hos WS Audiology nemlig en række teknologier og metoder i ærmet til at presse de små processorer til at yde endnu mere, uden at strømforbruget stikker af.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
15. marts kl. 06:40

Alle store høreapparatproducenter har idag mere eller mindre velfungerende feedback suppression systemer. Det er ret uundværligt når man har +20dB forstærkning mellem en mikrofon og en højttaler placeret med 1-2cm afstand...

Kan du sige op til 60dB - det er 1000x, dog bruger moderne hoereapparater variabel gain baseret paa isaer input level, men ogsaa mange andre parametre. Og gain kan varieres ved forskellige frekvensomraader, der er kompressionsalgoritmer og meget andet. Dybt imponerende at det hele kan pakkes ind i et saa lille apparat, og drives af 0.9-1.4V

5
14. marts kl. 16:01

Og hvad med feedback cancellation? Det har altid undret mig, at når man krammer folk med høreapparat, så hyler det. Det må da være muligt at detektere og undertrykke feedback.

Digital feedback suppression blev første gang introduceret i 1992

Alle store høreapparatproducenter har idag mere eller mindre velfungerende feedback suppression systemer. Det er ret uundværligt når man har +20dB forstærkning mellem en mikrofon og en højttaler placeret med 1-2cm afstand...

4
14. marts kl. 13:20

Det er som om producenterne hænger fast i, at apparatet skal være en usynlig lille dims helt inde i øret.

Det var en trend, men i dag er BTE (Behind The Ear), og er stoerre, har mere plads til batteri etc. - saa den trend er er altsaa ikke korrekt laengere. Visse brugere gaar dog stadig haardt efter ITE ( In The Ear )

Generelt er BTE bedre og billigere. Og der findes mange nydelige designs.

Det ville da være mere komfortabelt og i tidens ånd at gøre det synligt med et lækkert design, ligesom mange earbuds og hovedtelefoner.</p>
<p>Så kunne der også blive plads til features som feks Flemming Bøgelunds fremragende ide (beskrevet i den artikel han linker til).</p>
<p>Og hvad med feedback cancellation? Det har altid undret mig, at når man krammer folk med høreapparat, så hyler det. Det må da være muligt at detektere og undertrykke feedback.

Feedback cancellation er noget der ogsaa eksisterer allerede, med mere eller mindre succes, men premium hoereapparater har det . Og det er ikke simpelt kan jeg fortaelle.

De processorer der anvendes i hoereapparater i dag, kan allerede en masse - dog ikke praeceis det som Flemmeing Boegelund skriver om, men der er allerede ting der har samme effekt som det der beskrives. Og der kommer med sikkerhed mere.

Og @Flemming Boegelund: FEDT at hoere at du er glad for dit CI, det er en fascinerende teknologi, jeg har hafte et CI implantat i haenderne ( det havde en af 1 af 18 elektroder der ikke virkede ), en kollega testede det op mod en speciel applikation.Alene elektrodedelen er saa dybt imponerende at det er udenfor enhver beskrivelse.

3
13. marts kl. 23:38

Det er som om producenterne hænger fast i, at apparatet skal være en usynlig lille dims helt inde i øret.

Det ville da være mere komfortabelt og i tidens ånd at gøre det synligt med et lækkert design, ligesom mange earbuds og hovedtelefoner.

Så kunne der også blive plads til features som feks Flemming Bøgelunds fremragende ide (beskrevet i den artikel han linker til).

Og hvad med feedback cancellation? Det har altid undret mig, at når man krammer folk med høreapparat, så hyler det. Det må da være muligt at detektere og undertrykke feedback.

1
13. marts kl. 07:35

Jeg har jo fået Cochlear Implantat for et halvt år siden. Det var som at blive født på ny. Jeg har fået livet tilbage.

Men indtil da fik jeg bestandig reklamer om mindre og mindre høreapparater. Og denne artikel handler jo om det. Og jeg bliver så sur. Jeg var også engang nede og skælde ud i en forretning som tilpasser og sælger over at de vil sælge mig noget jeg ikke har brug for.

For forståelsen. Prøv at forestille dig at du bliver kimet ned af sælgere der vil sælge dig en kuglepen, som kan skrive under vand.

Jeg er villig til at bære en rygsæk med et batteri, hvis bare jeg kan høre hvad folk siger. Men der er nok ingen der forstår det.