De mystiske nummerstationer spøger stadig

1-3-2-8 læst op af en kvindestemme. Det kunne være et eksempel på en af de umiddelbart uforståelige radiotransmissioner i kortbølge-spektrummet, som folk, der har drejet på tunerknappen på en kortbølgeradio, tilfældigt har kunnet støde på - i hvert fald siden 2. Verdenskrig. Nogen mener dog, transmissionerne startede endnu tidligere.

Den svenske avis Ny Teknik har netop bragt en artikel om de mystikomgærdede transmissioner kaldet nummerstationer eller på engelsk number stations. Artiklen tager sit afsæt i en episode i 1941 i Midsommarkransen, syd for Stockholm. Her stormede sikkerhedsfolk en lejlighed, hvor bygningsarbejder Bertil Eriksson blev fanget, mens han havde en radiosender, ciffernøgler og en bog foran sig, som han brugte som en del af koden, da transmissionerne henviste til ord i bogen.

Den kolde krig

Siden 2. Verdenskrig har nummerstationer i hvert fald i perioder været ganske udbredte. Henry Galle Stech fra It- og Telestyrelsens tekniske kontor fortæller til ing.dk, hvordan nummerstationerne har været brugt af forskellige stater til at kommunikere med deres agenter i udlandet:

Den tyske efterretningstjeneste Stasi gjorde brug af et apparat, der kunne omdanne en hulstrimmel med tegn og tal til tysk tale i forbindelse med nummer-transmissioner. (Foto: Wikimedia Commons) Illustration: Wikimedia Commons

»Under den 'kolde krig' var det meget nemt at finde de såkaldte nummerstationer forskellige steder pi kortbølgebåndet. Der var ret så mange af dem. Nummerstationerne blev benyttet af begge sider som en simpel og beskyttet kommunikation til deres egne 'agenter i marken',« fortæller han.

Agenterne kan ifølge Wikipedia have været udstyrede med et engangsnøglekort a la NemID-nøglekortet, som betyder, at uvedkommende ikke kunne gætte indholdet af transmissionerne. Derfor gør det heller ikke noget, at et stort antal udenforstående i princippet kan lytte med, hvis de tuner ind på den rigtige frekvens på det rigtige tidspunkt.

Nummerstationernes udsendelser kan være på flere forskellige sprog, og nogle gange indledes en udsendelse af et stykke musik, som kan have relation til nummerstationens ophav - eksempelvis et stykke fra en engelsk folkesang, som det var tilfældet for stationen 'Lincolnshire Poacher', der ifølge Wikipedia indledte sine transmissioner med stykker fra den engelske folkesang af samme navn. Stationen menes at have været drevet af den engelske efterretningstjeneste SIS.

Henry Galle Stech forklarer, at signalerne under den kolde krig blev udsendt som almindelige AM-signaler, og det vil sige, at de kunne modtages via en billig husholdningsradio.

»Derfor ville det ikke virke påfaldende, hvis det lokale sikkerhedspoliti fandt radioen ved en ransagning hos agenten.«

Henry Galle Stech genkalder særligt en nummerstation fra den kolde krig, som den daværende østtyske efterretningstjeneste Stasi benyttede i kommunikation med agenter. Senderen stod i Magdeburg i det daværende DDR.

»Den blev af vestmagterne kaldet 'Magdeburg Marlene'. Den kunne høres meget tydeligt i Danmark på en frekvens på lidt over 2 MHz. Den kolde krig blev lidt mere nærværende, når man hørte Magdeburg Marlenes monotone oplæsning af endeløse tal.«

Til at fodre senderen med de nummerserier, som agenterne med det rette udstyr kunne afkode, benyttede Stasi en maskine, der kunne oversætte en hulstrimmel med tal og tegn til talte, tyske ord - se billede.

Internettets indtog

Ifølge Henry Galle Stech er nummerstationer ikke nødvendigvis så attraktive for stater, der gerne vil kommunikere hemmeligt med deres agenter, som de har været. Det hænger sammen med, at internettet muliggør nye og mere effektive måder at kommunikere hemmeligt på uden brug af kortbølgefrekvenser, som alle i princippet kan lytte med på.

»Efter sigende benyttes nummerstationer stadigvæk i Asien. Internettet (og dets anonymitet) har givet andre og langt mere effektive kommunikationsformer til agenter i marken, men der er nogle få lande, der er meget restriktive med hensyn til at give deres borgere (og gæster) adgang til internettet - eksempelvis Nordkorea,« oplyser han.

Kan nå jorden rundt

Signalet fra en nummerstation kan i princippet nå hele kloden rundt alt efter sendeforholdene, forklarer Henry Galle Stech:

»Kortbølgefrekvenser kan (afhængig af årstid, klokkeslet og solpletaktivteten m.m.) række jorden rundt, så du kan måske være heldig at finde en nummerstation på kortbølgebåndet (2-30 MHz). De bedste frekvenser (i den sammenhæng) er omkring 7-15 MHz. Men der er måske større chance for at finde de endnu aktive nummerstationer via internettet, hvor aktive amatører stadigvæk lægger lydklip fra de fundne nummersendere ud på deres hjemmesider.«

Dokumentation

Wikipedia om nummerstationer (engelsk)
Ny Teknik: Spionkoder fyller fortfarande etern
Link til brugergruppen Enigma2000

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja, der løb kold luft ned af ryggen, dengang jeg var knægt i 60'erne og sad tæt klistret op ad den gamle Philips rørradio. Når den iskolde Marlene tonede frem med sine talkoder, så var det eneste, der virkede varmt i den forbindelse nok kun alle "lamperne" + afstemningsindikatoren med sit blide øje (læs: trolløye på norsk)

:-)

 • 0
 • 0

Ifølge min holdfører på grundkursus i sin tid, så var meddelelserne i de nummerserier sædvanligvis ikke andet end "ja" eller "nej" i bunkevis.

Hvordan man lige fandt frem til, hvem der fik ja, og hvem der fik nej (og til hvad), nævner historien ikke noget om.

 • 0
 • 0

Der er stadig nogle stationer der sender, omend de meste er nu er digitalt og uforståeligt, optog denne for knap så længe siden http://www.youtube.com/watch?v=CPZhOiFCkXU

Denne her finder jeg, om muligt, endnu mere uhyggelig end en kold stemme der læser tal op: http://www.youtube.com/watch?v=N2iOw7M537U

Hvis man har en kortbølgemodtager og gerne vil finde nogle numberstations og andre mystiske ting, så kan IRC kanalen #wunclub på irc.starchat.net anbefales, her rapporterer og diskuterer folk forskellige ukendte, militære og andre mystiske kortbølgesignaler.

 • 0
 • 0

Haben wir heute Spionen genug: Nein Sollen wir morgen Spionieren: Ja

Ja, de skøre Stasi'er var sgu noget for sig selv, fordi de troede at alle mennesker var spioner, når de var på turistbesøg.

Jeg havde for nogle år siden en god ven, som er gået bort (læs: afgået ved døden) og han kunne berette om en tur til "Stasi-land" sammen med konen. De var på besøg hos en god ven, som var fiskeskipper og de kom på div. køreture i landskabet (Stasi fulgte dem tæt hele tiden - på afstand med kikkert). Efter murens fald i 1989 fik både fiskeren og min ven fat i deres sagsmapper fra Stasihovedkvarteret og kunne muntre sig med dette. I min vens mappe stod der følgende: Man må formode, at Herrn Jacobsen aus Dänemark er agent (læs: spion) og spionerer til fordel for vesten (læs: NATO). Stasi spildte meget tid på ligegyldige ting og personer og var mere eller mindre til grin i 40 år !

 • 0
 • 0

På en måde holder det så liv i Kortbølgebåndene :-) Og den dag da man af sparehensyn herhjemme lukker FM båndet, da håber jeg andre kan få lov til ligesom muntre sig. De dollartegn Staten tror man kan få ved udlicitere noget, jeg håber de bliver til grin.

 • 0
 • 0

Nogen gav udtryk for dette kunne anvendes imellem 154kHz og op til omkring 28MHz. Hvilket jeg har stærke tvivl om. DRM.org har givet udtryk for ønsker op til 120MHz, nu ved jeg ikke lige hvad Luftfarten siger hertil?

 • 0
 • 0

@ Michael Eriksen Du er bare for god, alt for god. hvis DRM duede til noget, jamen hvorfor sidder vi og taler om DAB, DAB+ og DVB-T Audio? Og der er altså kun jeg (Undertegnede) som nok aldrig vil acceptere det.

 • 0
 • 0

@ Michael Eriksen

Igen vil jeg kraftigt understrege at for gøre noget til en succes, da skal emnet indeholde en form for "Forbud". Man skulle være startet med sige det og det må I ikke! Og så skulle man blot undlade handle når tingene blev overtrådte. Se sådan laver man en succes. Det man gør idag er fra den modsatte retning, og så går det altså totalt galt. Især når Folketinget starter med indkrasse penge som skal dække det aktuelle frekvensbånd/område, af hvilken grund man nu gør. Så bliver det da først en Super Fiasko.

 • 0
 • 0

@ Michael Eriksen

Efter have checket tilbage i tiden, siden sommeren 2005 har DRM og jeg været på kant med hinanden. Hvis noget efter 6 år ikke er slået igennem over en bred front, hvad så? Da vil det for nogen blive risikabelt prøve på anse samme DRM i et positivt lys.

Trådens start! Ja hvis disse stationer kan holde liv i Kortbølgen, så er det for mig helt i orden.

Siden DAG1 hvor jeg klikke mig ind på Digital Radio Mondiale.org eller DRM.org, var jeg faktisk imod Dem (som stod for samme Radio Idé). Og ja jeg begyndte lede efter hvad som stod på Nettet, og som var negativ overfor samme.

 • 0
 • 0

Kære alle på denne tråd,

Jeg er journalist på Radio24syv - det nye alternativ til P1 - og laver et indslag om nummerstationer og den russiske radio UVB-76. I den forbindelse søger jeg en person, som kender til og er interesseret i denne form for radio.

Hvis det kunne være dig - eller hvis du kender den rette - hører vi meget gerne fra dig på mail kultur@radio24syv.dk eller telefon 61709178.

På forhånd mange tak for hjælpen.

Mvh, Otto Lerche Radio24syv

 • 0
 • 0

Har ikke lyttet nok efter disse nummer stationer :-)

Dette er godt nok Off Topic men ud skal det alligevel.

De danske myndigheder var så forhippede på at "Man ikke ville beholde tysk radio udstyr og overlade samme til Eksperimenterende Danske Radiamatørers medlemmer". Hvilket faktisk forgiftede sammes forhold, hvilket iøvrigt var sket ved besættelsens dag 1. Hvor myndigheder beslaglade personers private udstyr.

I stil med hvis man beslaglade noget udstyr IDAG, med begrundelsen dette var for forebygge terror.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten