De er fremtidens it-specialister

En helt ny bølge af it-medarbejdere kan være på vej ind på det globale it-arbejdsmarked: unge, veluddannede muslimske kvinder, der jonglerer lige så hjemmevant med Java og .Net som med Python og Drupal. Mens it-branchen herhjemme fører endeløse diskussioner om, hvordan den skal tiltrække unge kvinder, spytter de egyptiske it-universiteter hvert år tusindvis af kvindelige kandidater ud.

En af dem er Sameeha Osama Ismail, 25-årig softwareudvikler, der er tilknyttet den danske HR-virksomhed Crossworkers med base i Kairo. Da hun hører om den danske it-branches mangeårige kamp for at tiltrække kvinder, lyder det spontant:

»Really? På mit studie var kønsfordelingen næsten 50/50. Sådan er det på hovedparten af it-uddannelserne. På min tidligere arbejdsplads var der flere kvindelige udviklere end mænd. Hvorfor vil de danske kvinder ikke arbejde med it? Det er jo fremtiden,« fastslår Sameeha Osama Ismail, der gennem Cross­workers arbejder med programmering for den danske virksomhed Adwiser.

Fleksibiliteten tiltrækker

De fordomme om it-branchen som introvert og nørdet, der eksisterer blandt visse unge i Danmark, kan Sameeha Osama Ismail på ingen måde nikke genkendende til. Tværtimod er branchen blandt unge egyptere kendt som et fag med høj grad af tværfagligt samarbejde og kommunikation på tværs af kolleger.

Læs også: Han tror på Egypten som hotspot for outsourcing

Med en ungdomsarbejdsløshed i Egypten på omkring 25 procent, betyder jobsikkerheden i branchen også en del for de unge kvinders studievalg. Det samme gør fleksibiliteten i it-faget, fortæller 27-årige Maram Hesham Zahran, der også varetager programmerings-opgaver for danske virksomheder gennem Crossworkers.

»Som softwareudvikler kan du i princippet arbejde hjemmefra, hvilket betyder noget, når man får familie og børn,« fastslår Maram Hesham Zahran og fortsætter:

»Du behøver heller ikke tilbringe mange timer væk fra kontoret hver dag, som hvis du havde været bygningsingeniør og skulle besøge byggepladser. Det betyder, at du nemmere kan tilrettelægge din dag og få det til at passe med familien,« forklarer hun.

It er et acceptabelt kvindefag

Netop muligheden for at arbejde forholdsvist isoleret er af stor betydning for, hvorfor it-faget tiltrækker mange unge veluddannede kvinder fra udviklingslande som for eksempel Egypten. Det fortæller Anders Buch, der forsker i ingeniørarbejdsmarkedet ved Aalborg Universitet.

»Særligt i muslimske lande er der andre koder for, hvad man kan som kvinde. It er et fag, hvor du hverken får snavs på fingrene eller nødvendigvis behøver være opsøgende og fysisk til stede ude blandt mandlige kunder. Det gør det til et acceptabelt kvindefag,« pointerer Anders Buch.

Læs også: Start-up om outsourcing: »Vi slipper naturligvis kun udvikleren løs på del af vores kode«

At it-branchen ikke har samme imagekvaler i Egypten som i Danmark undrer ham ikke. Generelt er ingeniør- og it-fag langt mere populære i udviklingslande end i Vesten, hvilket blandt andet hænger sammen med, at ingeniørfaget er en vej til social opstigning.

»Når vi ser mange førstegangs­akademikere vælge faget, skyldes det også, at faget er baseret på forståelige objektive kriterier, hvilket gør det nemmere at håndtere, når man kommer fra en ikke-akademisk baggrund,« forklarer Anders Buch og uddyber:

»Et humanistisk fag kræver en stor kontekstuel viden, der ikke i helt samme grad er nødvendig i konkrete fag som ingeniør og it.«

Han vurderer, at it-faget kan få stor betydning for de veluddannede kvinders indtog på arbejdsmarkedet i mange udviklingslande. It er en ret sikker vej for kvinder, der gerne vil uddannes og være selvstændige. Det bryder ikke med de kulturelle koder, og den stigende digitalisering øger jobmulighederne.

»Med it kan kvinderne sparke døren ind til et internationalt arbejdsmarked, der ellers er lukket land,« fastslår Anders Buch.

Læs også: Mange nye muligheder for it-professionelle inden for udvikling og it-ledelse

Emner : Karriereguide