De bedste sommeropfindelser: Selvoppusteligt liggeunderlag

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mig bekendt giver ikke-oppustelige liggeunderlag en bedre isolering per vægt.

De selvoppustende underlags større vægt accepteres snarere fordi de giver mere komfort - og dertil i mindre grad fordi de ikke fylder så meget i sammenpakket tilstand.

(Selv)oppustelige liggeunderlag er iøvrigt ikke særligt egnede til overnatning med lejrbål, fordi en springende gnist kan punktere og dermed ødelægge liggeunderlaget helt, mens gnisten bare brænder et lille hul i det ikke-oppustelige liggeunderlag.

 • 3
 • 2

Ja det selvoppustelige liggeunderlag er tungere og mere sårbart end traditionelle liggeunderlag. Der medfølge nu lappegrej med det originale underlag, har aldrig haft brug for det. Til gengæld er komforden uovertruffen, til sammenligning med en tung luftmadras. Men hvis vægten er altafgørende kan man vælge en tyndere og evt. kortere (benene rager uden for) udgave, selvfølgelig på bekostning af komforden.

 • 2
 • 0

Til gengæld er komforden uovertruffen, til sammenligning med en tung luftmadras.

Hvad så med en let luftmadras?

Jeg har lige købt liggeunderlag. Jeg troede naturligvis, at jeg skulle have et selvoppusteligt i god kvalitet, men jeg blev ret hurtigt klar over, at det faktisk er "gamel" teknologi.

I dag hedder det oppustelige underlag. Man kalder dem ikke luftmadrasser, men det er jo i praksis det, de er, bare i en meget bedre udførelse end i gamle dage. De koster en mindre formue, men de isolerer godt, fylder meget, meget lidt i sammenrullet tilstand og vejer næsten intet, og så har de rigtig god komfort.

 • 3
 • 0

luftmadrasser er også for tungere end 5mm EVA skum.

vi skal dog vurdere vægt, robusthed, isoleringsevne, komfort og se det i forhold til pris.

et liggeunderlag i 5 mm EVA skum vejer ca. 250 gr. og koster ca. 150 kr. Den giver ingen komfort, men isolerer tilstrækkeligt, medmindre jorden er meget vådt og kold. En helt klar vinder i 2 ud af 4 kategorier og godt med i 1 kategori.

en moderne luftmadrass "hyperlite" vejer ca. 350 gr og koster ca. 1000 kr. Den giver sikkert mere komfort og vandrer man med fuld oppakning vil rygsækken sikkert føles 200 gr. lettere næste morgen.

En klar vinder i kategori "komfort". En god 2. plads for "vægt". Hvad skal man dog bruge alt den isolering til, medmindre man sover i telt på is?

Jeg vil næppe sende mine børn på spejderlejr med sådan noget følsomt 1000 kr grej. De fine hyperlite luftmadrasser tåler ikke at man vader rundt på dem med gummistøvler og trækker dem ud af teltet om natten og placerer dem et ukendt sted i en bornholmsk skov (den med de spidse granitskærver). Skulle jeg vandre i svenske fjell i marts ville jeg helt klar foretrække en 1000 kr. luftmadrass.

EVA skum 9mm - 14 mm er helt klart en god kompromis mellem robusthed og vægt og den sikre vinder i kategori pris.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten