De bedste sommeropfindelser: Aircondition

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det virker godt. (Også i bilen) Det kan vel være ligeså berettiget at ønske at sænke temperaturrn som ar ønske at hæve den.

 • 9
 • 0

Jeg savner radiatoren som skal skaffe sig af med al den fjernede varme. Den ses ikke på tegningen som en vigtig komponent.

 • 4
 • 3

Mon ikke ordet "aircondition" er en dansk opfindelse? På engelsk kaldes processen "air conditioning" og apparatet kaldes en "air conditioner"

 • 5
 • 1

Aircondition udleder i sig selv ikke CO2, men aircondition bruger energi, som ofte fremstilles ved afbrænding af kul og kulbrinter. Det vil ellers være oplagt at kombinere aircondition med solceller.

I de sydlige lande har man ofte den opfattelse at komforttemperatur er 18°C, for en nordbo med hang til shorts, T-shirt og bare tær i sandalerne, virker det som overdrevet energifrås.

Til gengæld kan arkitekterne få lov til at bygge glaspalasser uden at tænke på klima og anvendelse, det problem løser HVAC-ingeniørerne.

 • 8
 • 1

Der er sikkert ikke mange der ved, at de amerikanske regeringskontorer i Washington altid havde lukket om sommeren, da man ikke ville ofre air conditioning der. Da Eisenhower efter 2.verdenskrig blev præsident i USA, blev han så sur over dette umådelige forsinkende tidsspilde, at han dekreterede, at det var slut med den lange sommerferie, og at der straks skulle indrettes air conditionering overalt. Den generelle indførsel af air conditionering andre steder i det amerikanske samfund førte samtidig til, at middagspausen faldt væk, det var slut med siestaen. Kun syd for grænsen i det spansktalende Mexico holdt man fast ved denne livsform, som på sin vis var medvirkende til, at ikke blot Mexico, man at mange andre latinske områder i sydamerika, og også i lande som f. eks Italien og Spanien raslede ned i produktionstal og generel effektivitet. I 1958 besøgte jeg sammen med en ven grænsebyen Ciudad de Juarez og var ved at tabe næse og mund, da vi bliv klar over, hvordan mexikanerne brugte meget af tiden til at sidde stille og småsove fra kl 12 til 15. Nord for grænsen knoklede amerikanerne til gengæld en vis del ud af bukserne. Ak- ja AIR-CON har betydet mere for forskellene i verden, end vi egentlig tror.

 • 16
 • 1

Indtil aircondition blev udbredt var det sydlige USA utroligt tyndt beboet.

Det kan man så mene om hvad man vil :-)

Det er i hvert fald et rigtigt interessant emne.

Med stadigt faldende priser på solcellepaneler, og det faktum at disse kan kobles direkte til 48 V DC aircon-units, med 2 ledninger, uden behov for invertere eller mere elektroteknisk kunnen end det kræver at sætte lys på en cykel, er der ingen tvivl om at aircondition er klar til for alvor at gøre sit indtog i de fleste (varmeste) af verdens fattigste lande, hvor det vil fungere selv uden tilstedeværelse af offentlig elforsyning.

Spørgsmålet er hvilken indflydelse det vil få på effektiviteten og den økonomiske udvikling og velstand i disse lande.

Min kone og jeg har det seneste års tid drøftet dette emne en del. Hun er født og opvokset i Hong Kong, som jo hverken er eller har været noget u-land, men hvor aircondition i private hjem kun var de rigeste beskåret, indtil midt i firserne.

For kontorer, erhvervsbygninger, skoler og universiteter, kom det lidt tidligere. (Min kone, som gik i privatskole, havde aircon i skolen, men det var endnu ikke normalt på public schools omkring '80)

Uden at kunne sætte tal på denne faktor, er det hendes oplevelse at aircon har haft enorm betydning for den økonomiske opblomstring på dette tidspunkt, og senere i PRC.

Begge lande har rigelig adgang til energi, hvilket naturligvis også er væsentligt for industriel vækst, men uden tilstedeværelsen af aircon ville Hong Kong umuligt være hvad det er idag, også selvom al industrien for længst er rykket over grænsen til PRC.

 • 5
 • 0

Jeg savner radiatoren som skal skaffe sig af med al den fjernede varme. Den ses ikke på tegningen som en vigtig komponent.

Mener du kondensatoren? ... den er figureret som rektanglen med nr 41 i diagrammet.

At den ikke er illustreret mere detaljeret, er jo nok fordi Carrier ønskede at inkludere alle typer af condensatorer og kølemedier (luft, vand osv) i patentet.

Det ville have klædt Ingeniøren at beskrive ALLE de nummerede elementer i pantent-diagrammet, eller i det mindste henvise til den fulde patentskrivelse, i stedet for at tilføje sin egen ubehjælpeligt misforståede "sådan hvirker det" forklaring.

Er redaktionen virkelig helt blottet for ingeniører?

NB; teksten i patentskrivelsen stammer vist fra en uredigeret scanning af originaldokumentet, så enkelte tegn skal man selv rette, før teksten giver mening (3B = 38, 4| = 41, of = or o.s.v.) .

 • 9
 • 0

A nine-story, 175,000 sq. ft. academic building that houses a wide variety of laboratory, classroom, office, and studio facilities received a U.S. Green Building Council's Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Platinum certification recognizing its many innovative green features, which serve to reduce both energy consumption and environmental footprint. Some of the sustainable building features include Exterior Double Skin, Co-generation plant, Green Roof Terrace, Rain Water Harvesting, Day Lighting, Radiant Ceiling Panels, Central Atrium ... https://engfac.cooper.edu/melody/102

 • 0
 • 0

I princippet er et airconditionanlæg jo bare en luft til luft varmepumpe. Om sommeren køler den og om vinteren varmer den. Det er jo lige op ad Det økologiske Råds boldgade med deres indædte modstand mod brændeovne.

 • 7
 • 1

CO2 udledning ved brug af aircondition er kun et problem hvis strømmen produceres afbrænding af fossile brændsler. Til gengæld er udslip af HFC kølemidler et kæmpe problem da de er langt mere potente drivhusgasser end CO2.

 • 0
 • 0

var ved at tabe næse og mund, da vi bliv klar over, hvordan mexikanerne brugte meget af tiden til at sidde stille og småsove fra kl 12 til 15.

Det samme i Argentina.

Man arbejder 8-12 har siesta 12-15 når temperaturen er 35-45°C og arbejder 15-20, ialt kun 9 timer daglig, de dovne karle.

Hvad var temperaturen i f.eks. New York eller Boston i forhold til store dele af Mexico?

https://en.wikipedia.org/wiki/New_York_Cit... https://en.wikipedia.org/wiki/Boston#Climate https://es.wikipedia.org/wiki/Ciudad_Ju%C3... Ciudad Juárez: Durante el verano las temperaturas suelen ser extremadamente calurosas, con temperaturas que fluctúan entre los 25 °C Y 35 °C, con periodos en que las temperaturas máximas superan los 40 °C y las mínimas rondan los 27 °C.

 • 4
 • 0
 1. Det er jo interessant, hvis man kan lave energineutrale huse med solceller, som driver køling om sommeren og opvarmning om vinteren. Lidt batteri vil nok være nødvendig.

 2. Hvis døgnets middeltemperatur er høj, så er køling en forudsætning for tålelige forhold og menneskelig produktivitet.

 3. Men det bør ikke glemmes, at også passive foranstaltning både mod kulde og varme er af stor betydning. Desværre er USA, på grund af lave energipriser, på dette område et U-land. Artiklen handler om aircon; den amerikanske løsning har været aircon for dem som har råd. De passive foranstaltninger er få og længe under vejs. Det er simpel markedsmekanisme.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten