

KEMI Den perfekte blanding er svær at finde
En af materialeforskernes fornemste opgaver er at finde materialer med de mest passende fysiske egenskaber til forskellige anvendelser.
Selvom der er mange materialer at vælge mellem, er det dog langtfra altid, der findes et optimalt materiale til en specifik anvendelse. Det kan eksempelvis være materialer, der kan fungere som effektive katalysatorer eller har en meget lille termisk udvidelseskoefficient – begge disse eksempler vender vi tilbage senere i artiklen.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
De risikerer dog stadig at overse lokale minima og maxima i løsningsrummet, og det er typisk dem som man skal bruge til magi.
F.eks gemmer der sig nok en superleder ved stuetemperatur et sted i den rigtige blanding og montage af atomer.
Som jeg læser artiklen, så bruger man computersimulationer til at udvælge de blandinger der skal eksperimenteres med.
At beregne materialeegenskaber ud fra atomernes egenskaber er et problem, men som denne artikel havde fokus på, er det et endnu sværere problem at bestemme, hvilke atomer man skal blande sammen til et materiale med på forhånd ønskede materialegenskaber. I øvrigt tak til PHK for henvisningen til den gamle artikel fra Bell System Technical Journal.
Det lyder til at resultaterne er baseret på experimenter . Hvor langt er vi fra at kunne beregne materiale egenskaber direkte ud fra atomernes egenskaber ?
Meget langt, specielt for atomer med så komplexe elektronkonfigurationer.
Experimenterne er heller ikke ligetil, det er f.eks ikke ligegyldigt hvordan man afkøler legeringen når man har blandet og smeltet den.
Det lyder til at resultaterne er baseret på experimenter . Hvor langt er vi fra at kunne beregne materiale egenskaber direkte ud fra atomernes egenskaber ?
Tilbage i 1920'erne forskedes der meget i magnetiske legeringer i Bell Systems Laboratories, hvilket blandt andet førte til opdagelsen af Permalloy og Perminvar legeringerne.
De arbejdede med blot tre metaller (Fe, Ni & Co) og det er ret fascinerende at se hvor dramatisk de magnetiske egenskaber varierer indenfor ganske små forandringer i "opskriften".
Se f.eks figur 3-9 i denne artikel: