Datacentre om overskudsvarme: Som at løbe hækkeløb med bind for øjnene

Plus24. september 2021 kl. 11:023
Servere
Illustration: vladimircaribb/BigStock.
Flere datacentre har forsøgt sig med overskudsvarmeprojekter, men har mødt store forhindringer undervejs.
Artiklen er ældre end 30 dage

Datacentre bruger enorme mængder strøm og har derfor en kontinuerlig produktion af overskudsvarme, man gerne vil af med. En oplagt løsning ville være at knytte det op på fjernvarmenettet.

Netop sådan tænkte Peder Bank, der er direktør i Norden for Interxion, da han for fem år siden udtalte til Frederiksborg Amts Avis, at man forsøgte at arbejde sammen med det nærliggende fjernvarmeanlæg for at udnytte overskudsvarmen.

»Desværre er den umiddelbare melding, at det ikke lader sig gøre af praktiske hensyn,« sagde han dengang til lokalavisen.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
9. oktober 2021 kl. 10:51

Jeg arbejdede for 7 år siden indenfor elbranchen. På den tid kunne man ca spare 0.5 øre/kwh ved at placere sit forbrug af el tæt på hoved nettet i Danmark. Jeg formoder at det er årsagen til at datacentrene er placeret langt fra de byer hvor overskudsvarmen kan bruges. Er der nogen der ved om det stadigt er økonomisk optimalt at placere datacentere fjernt fra forbrugerne? Hvis det er tilfældet vil kommende datacentre sandsynligvis også blive placeret ikke-optimalt og varmen ikke kunne bruges, hvis ikke der sker et politisk indgreb.

2
24. september 2021 kl. 21:28

Fra 13 til 17 grader. Det var godt nok en lille temperaturøgning på vandet. Kan det ikke lade sig gøre at køle på en anden måde, så man få noget varmere vand ud?

FBT - ja! Serverne er luftkølede. Man kan sagtens lave direkte vandkølede servere - de bliver bare så dyre at det ikke er rentabelt.

17/ 13 gr C er nok et kompromis for at undgå kondens, og meget mindre delta t end 4 gr. vil nok også få vandmængde og tryktab til at eksplodere ind i himlen.

Det datacenter jeg kender til, er serverne indstalleret i racks/ reoler fra gulv til nedhængt loft. Over det nedhængte loft er der fancoils som suger luft over det nedhængte loft og blæser den nu afkølede luft ned mellem reolerne. Luften vender ved gulvet og kører op gennem serverne i reolerne. - kun simpel mængderegulering

Jeg husker det ikke eksakt; men mener ikke der er blandesløjfer på de enkelte fancoils.

1
24. september 2021 kl. 21:06

Fra 13 til 17 grader. Det var godt nok en lille temperaturøgning på vandet. Kan det ikke lade sig gøre at køle på en anden måde, så man få noget varmere vand ud?

Det luft der blæser ud af min bærbare PC er da noget varmere. Vel 35 - 40 grader. Kræver elektronikken i datacentre lavere temperaturer end i en PC?

Kunne man cirkulere vandet, så de først kølede de steder der kræver lav temperatur, og til sidst de steder hvor temperaturen var højest?

Bliver kølevandet recirkuleret?