Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Så meget energi sluger dit dataforbrug

PLUS.
Nye, store datacentre i såkaldt ‘hyperskala’ bruges især til cloudtjenester, og de er mere energieffektive end små lokale datacentre. Her er det et datacenter fra Microsoft der driver gigantens Azure-cloudtjenester. Illustration: Microsoft

Når du skriver en e-mail, bruger et program på arbejde eller streamer Netflix på sofaen derhjemme, så henter du oftere data fra et såkaldt hyperskala-datacenter, der i stigende grad erstatter mindre lokale datacentre. Men selvom disse centre – der især drives af Google, Amazon og Microsoft – ofte vil være placeret langt fra dig, så viser ny forskning, at de store cloudbaserede datacentre er væsentlig mere energieffektive end små lokale datacentre.

For selvom internettrafikken er tidoblet, og arbejdsbyrden i datacentre verden over er vokset med faktor seks, så er energiforbruget stort set ikke vokset. Det viser en ny artikel i det videnskabelige tidsskrift Science. Her identificerer forskerne fire primære årsager til, at vores voldsomme appetit efter data ikke har resulteret i tilsvarende høje elregninger.

Overordnet skyldes den manglende vækst i energiforbruget effektiviseringer af hardware inden for fire områder. Dels er det blevet mindre energikrævende at foretage en beregning på en processor i et datacenter. Her er energiforbruget faldet med faktor fire. Tilsvarende er energiforbruget til at lagre en terabyte data faldet med faktor ni.

Infrastrukturen til eksempelvis køling af servere i datacentrene er også forbedret markant, blandt andet med optimeringsalgoritmer og et skift fra luftkøling til vandkøling. De netværk, der transporterer data, f.eks. wifi og 4G er også blevet væsentlig mindre energikrævende. Det samme gælder for vores fjernsyn, smartphones og computere, som vi bruger til at afspille kattevideoer, se Netflix og surfe på nettet i dag.

Hvis man udelukkende ser på elektricitetsforbruget til at sende en gigabyte data (kWh/GB), så er det tal i gennemsnit faldet fra 6,8 kWh/GB i 2000 til i dag at være omkring 0,01 kWh/GB. Sådan lyder vurderingen fra Jonathan Koomey, som er medforfatter til Science-studiet om det globale energiforbrug i datacentre.

Han har lagt navn til den såkaldte Koomeys lov, der siger, at antallet af beregninger per forbrugt joule fordobles med 1,57 års mellemrum. Den vækst i ydeevne i forhold til energiforbrug har været stabil siden 1950’erne og lægger sig derfor på mange måder op ad Moores lov.

Faktisk læner de to principper sig så meget op af hinanden, at de er mere eller mindre i perfekt balance, i forhold til spørgsmålet om hvorvidt den øgede energieffektivisering kan kompensere for det stigende energiforbrug. For mens Koomeys lov vurderer, at energibehovet stiger med en faktor 2 omkring hvert andet år, forudsiger Koomeys lov, at antallet af transistorer på en mikrochip fordobles hvert andet år. Det fortæller Martijn Heck, lektor ved institut for ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet.

Og selvom de to herrers love ikke har samme autoritet som eksempelvis tyngdeloven, og snarere skal ses som kvalificerede forudsigelser, så er der god grund til at bruge principperne bag som en rettesnor, i hvert fald lidt endnu. Det vurderer Torsten Hasforth, seniorøkonom hos Dansk Energi.

»Det er en valid måde at regne det på, når vi ser på det historisk. Og når vi kigger ind i den umiddelbare fremtid, så holder den relation også. Men hvis vi kigger på den anden side af 2025, så er vi ude i ren spekula­tion,« siger han.

Illustration: IEA

Streaming og dit klimaaftryk

Det er efterhånden blevet en folkesport at udregne, hvor stort et klimaaftryk forskellige menneskelige aktiviteter har i form af ekstra udledning af drivhusgasser. Over de seneste måneder har der været flere artikler om, hvor stort et klimaaftryk vores nye digitale vaner har. Mange af beregningerne har taget udgangspunkt i, at energiforbruget er vokset i samme tempo som internettrafikken og datacenterkapaciteten, og det har givet en række overvurderede analyser. Især streaming af tv-serier og film på Netflix og HBO er blevet sammenlignet med flyindustriens klimaaftryk.

De højeste bud har anslået, at 30 minutters Netflix-streaming resulterer i 1,6 kg CO2, hvilket nogenlunde svarer til fire kilometers kørsel i en gennemsnitlig benzinbil. Men tallene bag har været baseret på ældre estimater, som ikke har taget højde for den massive energieffektivisering, der er fundet sted i både datacenter, fiberkabler, wifi, fjernsyn og smartphones. Udover Science-­studiet viser en analyse fra det internationale energiagentur IEA de samme resultater.

Tal fra Netflix selv anslår, at en times 4K Ultra HD-video forbruger omkring 7 GB, hvilket svarer til mellem 0,12 til 0,24 kWh, alt afhængig af hvilken skærm du ser Netflix på.

Afhængig af energikilden, der forsyner datacentret og enheden, du ser Netflix på, vurderer IEA, at det giver en gennemsnitlig udledning af mellem 28-57 gram CO2 at se 30 minutters Netflix. Det svarer til at køre 200 meter i en gennemsnitlig benzinbil. Det tal ligger endnu lavere i Danmark, da op mod halvdelen af elektriciteten produceres af vedvarende energikilder – en væsentlig større andel end i mange andre sammenlignelige lande.

På verdensplan havde Netflix i 2019 et samlet elforbrug på 451.000 megawatt-timer, mens datacentre verden over havde et samlet elforbrug på lige under 200 terawatt-timer.

Hvad kan du gøre

Selvom forbrug af streaming altså ikke afsætter et klimaaftryk, der kan sammenlignes med at køre flere kilometer i en benzinbil, så stiger udledningen af drivhusgasser, hver gang vi forbruger data digitalt. Men forbrugeren selv kan også gøre noget for at reducere energiforbruget:

Streame lyd og video med lavere opløsning eller vælge at se videoindholdet fra en mindre skærm, f.eks. en smartphone eller en computer i stedet for fladskærmen.

Vælg wifi i stedet for mobilnetværk. Hvis du gerne vil høre musik, så vælg en dedikeret lydstreaming-tjeneste, og drop Youtube.

En væsentlig del af klimaaftrykket ved vores forbrug af data stammer fra produktionen af de enheder, vi afspiller video på. Jo længere tid dine enheder lever, jo mindre klimaaftryk sætter du.

Overvej, hvor dine data skal gemmes i skyen, og hvor du køber dit digitale indhold. De fleste streamingtjenester og store cloud-leverandører oplyser i dag, hvor meget CO2 de udleder fra deres datacentre, og der kan være en del forskel.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"De højeste bud har anslået, at 30 minutters Netflix-streaming resulterer i 1,6 kg CO2, hvilket nogenlunde svarer til fire kilometers kørsel i en gennemsnitlig benzinbil"

400 g CO2 pr. km. for en gennemsnitsbil. Det må være et amerikansk eller olielands gennemsnit. Jeg udleder omkring 120 g pr. km. i min lille Aygo, men en dansk gennemsnitsbil udleder vel højst det dobbelte.

  • 1
  • 0

Det mest effektive i forhold til co2 udledningen må være at streme når det blæser.

Det er useriøst og direkte usandt at påstå at en vindmøllepark kan levere strøm til x antal tusinde husstande. E havvindmølle kan end ikke levere strøm til en enkelt husstand, grundet perioder med vindstille og nul produktion.

Den væsentligste udfordring vedrørende udnyttelsen af vedvarende energi er at omlægge forbruget i forhold til produktionen.

  • 1
  • 4

Den væsentligste udfordring vedrørende udnyttelsen af vedvarende energi er at omlægge forbruget i forhold til produktionen.

Det er bare ikke en farbar vej i praksis. I mit daværende firma Søren T. Lyngsø foretog jeg for over 35 år siden de første forsøg med datatransmission via elnettet med henblik på variable eltariffer, der skulle animere til at flytte forbruget væk fra spidsbelastningerne; men alle erfaringer har vist, at man næsten intet vinder. De eneste forbrug, man reelt set kan flytte, er ladning af elbiler og boligopvarmning, hvis man vel at mærke opvarmer med el incl. varmepumper, for det giver ingen mening at flytte forbruget, hvis man benytter naturgas, olie eller biomasse. I en fortravlet hverdag, hvor ungerne skal køres til det ene og det andet, vasker man altså, når behovet er der. Man programmerere ikke maskinen til at starte om natten for så at hente fugtigt og krøllet tøj ud om morgenen, hvor man måske oven i købet har for travlt til at hænge det op. Ligeledes spiser man, når alle er samlet, og man ser TV, når programmet udsendes eller det ved streaming er mest passende. Man konverterer ikke aftensmaden til natmad eller holder sig vågen hele natten bare for at spare nogle få kroner.

Det viser sig imidlertid, at omkring 65 % af vores elforbrug excl. evt. boligopvarmning går til småforbrugere med lav effekt som f.eks. underholdningssystemer incl. TV og computere, xDSL- og lysleder-modemer, diverse ladere og småforsyninger, LED belysning, alarmsystemer og faktisk også køleskabe og dybfrysere, idet et A+++ mærket køleskab og dybfryser tilsammen kun bruger omkring 35 W i gennemsnit - se https://sparenergi.dk/forbruger/el/dit-elf... . Da alle den slags småforbrugere med fordel kunne drives fra et lavvolt DC-net, som f.eks. 20 V (se www.max-i.org ), vil det være langt mere effektivt at gemme el på husstandsbatterier, som oven i købet let kan kobles direkte til solpaneler via en simpel switch. Så sparer man inverter og diverse 230 V forsyninger, som nedsætter effektiviteten ikke mindst ved lave belastninger og har en kortere levetid end solpaneler, batterier og LED-belysning (uden 230 V konverter). Har man solpaneler, kan man I sommerhalvåret oven i købet udnytte overskudsstrømmen til f.eks. at drive en ventilationsvarmepumpe, så huset bliver ventileret og man ikke behøver anden opvarmning bortset fra generering af varmt brugsvand.

Energiforbruget til datacentrene går for langt størstepartens vedkommende til underholdning, som på modtagesiden udgør omkring 36 % af elforbruget - se grafen, så hvis man med batterier og helst også solpaneler kan spare el og flytte forbruget, så det svarer til det plus det tilhørende elforbrug på datacentret eller TV-senderen, går regnestykket i 0.

  • 1
  • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten