Datacentre i Danmark kan koste borgerne 400 millioner kroner årligt fra 2030

Illustration: Ingeniøren / Lasse Gorm Jensen

Google, Apple og Facebook har alle planer om at etablere datacentre på dansk jord, og de tre it-giganter har hver især udtrykt ønske om, at deres datacentre skal forsynes af grøn strøm. Med centrenes store forbrug er der risiko for, at dele af regningen lander hos staten, der risikerer at skulle betale 400 mio. kroner årligt fra 2030.

Det skriver Klimarådet i en pressemeddelelse.

Datacentrene skal bruge el til deres it-drift og til afkøling af deres servere, og skal de forsynes af grøn strøm kan datacentrene ifølge Klimarådet øge det samlede elforbrug for Danmark med 17 pct. hvor ét enkelt datacenter kan stå for 4 pct. af Danmarks samlede forbrug.

Et højere samlet elforbrug kan derfor betyde, at den danske stat skal investere yderligere i og producere endnu mere vedvarende energi, hvis man skal gøre sig forhåbninger om, at 55 pct. af nationens energiforbrug skal stamme fra vedvarende energikilder, som det blev vedtaget i Folketinget sidste år.

Læs også: Betaling for datacentres grønne strøm kan blive et delikat emne

Frivillig grøn opfordring

Google, Apple og Facebook har ambitioner om at forsyne deres datacentre med grøn energi, og Klimarådet opfordrer det politiske Danmark til at annoncere klare forventninger til, hvad datacentre skal bidrage med, når det gælder vedvarende energi.

Læs også: Datacentre vil sluge strømmen fra to ud af tre nye havmølleparker

Og Peter Møllgaard, formand for Klimarådet, er bekymret for, at en eventuel fejlhåndtering af leveringen af grøn strøm til datacentrene kan betyde, at datacentrene vil finde energi via andre veje.

»Datacentrene udgør en massiv udfordring for det danske energisystem og for vores grønne omstilling. Hvis vi ikke er påpasselige, risikerer vi, at datacentrenes strøm kommer fra kulkraftværker herhjemme eller i udlandet,« siger Peter Møllgaard i pressemeddelelsen fra Klimarådet.

Klimarådet anbefaler selskaberne bag datacentrene at investere i vedvarende energi-projekter, der ikke søger offentlig støtte, så man dermed kan mindske statens regning på denne front, der ellers forventes at løbe op i 400 mio. kroner årligt fra år 2030.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Altså. Skal vi lige blive enige om, at der ikke er en direkte forbindelse fra vindmøller til datacentre? Godt.

Vi har præcis den mængde "grønne" strøm, som vedvarende energikilder producerer. Hverken mere eller mindre. Enig?

Datacentre bruger en masse strøm. Hvis de anses for at tage den grønne strøm, så er der kun sort strøm til os andre (og vi skal betale bøden). Og omvendt. Altså: Datacentre skal nyopføre nye vindmølleparker for EGEN regning. Det er den eneste måde man kan sige, at de får deres egne grønne strøm.

Resten er indbildning eller naivitet. Eller "politik".

 • 22
 • 0

Flere og flere steder blvier sol og vind opsat på markedsvilkår. Den effekt som datacentrene trækker ud af nettet, kan ikke andet end at hæve elprisen. Dvs. det bliver endnu lettere at opsætte ny VE der fungerer på markedsvilkår...

Det samme gælder for de værker der skal leverer når VE ikke leverer, de får også en højere pris og derved letter ved at blive omstillet på markedsvilkår...

Det er klart at artiklen anvender ord som "kan" i overskrift og i tekst. Ingen aner hvad det dækker over og hvilken forventlig omkostning der reelt er... Naturligvis er det uheldigt at f.eks. Facebook har valgt at opstille vindmøller i Norge og forpligtet sig til at købe certifikaterne fra denne park, det hjælper ikke meget i den danske omstilling, men det er jo sådan politikkerne har strikket systemet sammen. De kan også købe certifikater i sydspanien eller længere væk og stadig godtgøre at de er grønne... Men igen, det er ikke nok at vi får en ren elproduktion i Danmark, vi skal have det i hele verden...

 • 4
 • 2

Så mangler vi bare 75.000 batterier á 240kWh fra Samsø = 0,017tWh, så kan vi holde centrene kørende i én dag uden vind. Eller vi kan se realiteterne i øjnene, VE kan ikke løse problemet alene.

 • 4
 • 6

Lad os kun leverer strøm til datacentrene når der er overskud af "grøn" strøm, og når resten af Danmark er dækket med strøm fra CO2 fri kilder. Det vil sige kun strøm fra vindmøller og solceller.

Ingen kul, olie og naturgas , og ingen biomasse for der kommer CO2 ud af skorstenen.

Nårrrr, nej. Det er jo vores forsyningssikkerhed de har brug for, så det går ikke.

Nå, så må vi jo bare accepterer at alt er godt, og køre videre, så klarer "markedet" jo nok alle problemerne.

Nu er det jo godt nok "markedet" der har bragt os på rande af massedød, men det skal nok blive bedre, hvis vi bare fortsætter der ud af?

 • 0
 • 6

Er der nogen der ved om el forbruget til et sådant center har maxforbrug 7-9 om morgenen eller 17-20 om aftenen? I den lykkelige situation at det er jævnt fordelt ,kan vi prøve at skitsere en fossiltfrit ,indenlandsk el system som kan levere 1kW hele tiden. Ca tre kW møller af god familie og batterier til ihvertfald en uge. Tre kW ledning mellem mølle og batteri.Konverter fra vindmøllespænding til ladeapparat og fra batteri til data. Batterier fås nok til ca 600 kr per kWh ,vejer 25 kg og har ikke uendelig mange liv. Batteriet kan mod betaling måske erstattes/garanteres af Norsk turbinekapacitet ,men det er uvist hvad det vil koste. De 400 millioner per år er ønsketænkning

 • 0
 • 5

Det er tænkeligt at mit spørgsmål er meget naivt, men jeg prøver alligevel: Disse datacentre som nu bygges, må vi vel antage bliver bygget under alle omstændigheder. Vil vi ikke have dem i Danmark bliver de vel blot opført et andet sted på kloden. Alt andet lige, er det så ikke bedre, at de opføres her i Danmark, hvor der trods alt er mere fokus på miljø og grøn produktion, end f.eks. i nogle af de tidligere øst-lande? Jeg ved godt, at man i øst-landene også har grønne politikere, men min naive forestilling er, at vi i Danmark trods alt er ret godt med hvad angår VE. Så hvorfor skal vi ikke blot glæde os over at de opføres i Danmark og ikke i et endnu sortere øst land?

 • 4
 • 2

Så hvorfor skal vi ikke blot glæde os over at de opføres i Danmark og ikke i et endnu sortere øst land?

Fordi det du og jeg betaler for at få strøm ud af stikkontakten er 100% politisk bestemt og intet har med at gøre, hvad det rent faktisk koster at producere og levere.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten