Datacenter sikret mod atombomber

Garanteret oppetid under en atomkrig.

Sådan kan den svenske internetudbyder Bahnhof fra næste år skrive i sine reklamer.

30 meter nede i grundfjeldet under det centrale Stockholm er Bahnhof ved at indrette et nyt datacenter, som kan modstå et atomangreb, med mindre bomben falder ned lige over hovedet på de godt 30 medarbejdere, som skal arbejde dernede.

Skulle katastrofen indtræffe, er der sluseanlæg, hvor folk udefra ragnarok kan vaske det radioaktiv støv af sig. Partiklerne kan holdes ude af rummet af ventiler, der skaber overtryk i rummet.

Det er næppe helt nødvendigt, men direktør Jon Karlung fra Bahnhof siger til svenske Ny Teknik, at mange af installationerne bliver bevaret.

Bahnhof har ikke selv gravet sig ned igennem grundfjeldet, men rykker ind i 1.000 kvadratmeter, der tidligere har huset det svenske civilforsvars kommando.

Fransk arkitekt bag rumstation

Datacentret skal kunne rumme 8.000 servere og en backupcentral med plads til 10 petabyte data (10 millioner gigabyte). Det får sin egen backup-strømforsyning fra to dieselmotorer, der har været brugt på kinesiske ubåde.

Selv om centret ligger inde i en svensk klippe, bliver det indrettet som en rumstation.

Til det formål har Bahnhof hyret den franske arkitekt Albert france-Lanord til at stå for indretningen. Dermed vil internetudbyderen gøre op med de kedelige datacentre.

»Tanken er at skabe et indbydende og interessant miljø for alle kunder, som besøger os for at vedligeholde deres servere,« forklarer Jon Karlung.

Datacentret, som får navnet Pionen, skal være færdigt i anden halvdel af 2007.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

De er ikke de første der prøver den øvelse, det har været gjort både i England og USA før. Resultatet plejer at blive et alt for dyrt datacenter der bruger store energimængder på at lave ventilation til medarbejderne og køling til computerne. Men det er da helt sikkert en vildt imponerede rundtur man kan give kommende kunder. Til sammenligning flytter USAF nu ud af Cheyenne Mountain bunkeren fordi den er for dyr og besværlig (ikke mindst i transport).Poul-Henning

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten