Datacenter på vej ved Esbjerg: Ingen planer for overskudsvarmen

Omkring 5 kilometer fra Esbjerg bymidte, på et erhvervsareal mellem landsbyen Andrup og motorvej E20, skal endnu et stort datacenter anlægges.

Datacentret vil ifølge Jyske Vestkysten bebygge et areal på 250.000 kvadratmeter. 200.000 kvadratmeter skal bebygges med datahaller og 50.000 med kvadratmeter administrations-, logistik-og servicebygninger,

Det vil også få brug for én eller to højspændingsstationer, hver med et areal på cirka 30.000 kvadratmeter samt nødstrømsanlæg med et areal på cirka 6.500 kvadratmeter.

Områdets fjernvarmeselskab, Din Forsyning A/S har ifølge teknisk chef Claus A. Nielsen ikke deltaget i drøftelser om at anvende centrets overskudsvarme.

Læs også: Rapport: Apple kommer til at lukke varm luft ud

Kommunen vil gerne genbruge varmen

Heller ikke Esbjergs borgmester har været direkte inde i forhandlinger om overskudsvarme. Selve forhandlingen om datacentret har ifølge ham været mellem selskabet og kommunens tekniske afdeling.

»Det vil helt klart være fint, hvis vi kan bruge noget overskudsvarme og vi vil også kæmpe for det, men det er ikke sikkert at det bliver muligt, for hvis der kommer afgift på overskudsvarme kan det måske ikke betale sig for os,« siger han

Han understreger også, at en dispensation for kraftvarmekravet også vil være nødvendigt. Det arbejder kommunen på:

»Jeg tror helt sikkert, at overskudsvarme vil være interessant for vores Din Fjernvarme, men jeg ved ikke, om det har været diskuteret for det konkrete projekt,« siger han.

»For det lyder mere fornuftigt, end at lukke det ud til fuglene, men det er ikke noget som vi har stillet krav om i forhandlingerne,« tilføjer han.

Læs også: Datacentre og billig el udfordrer energiaftale

Kommer Facebook til Esbjerg?

Ifølge Avisen Danmark, som er et tillæg til blandt andet Jyske Vestkysten, står skuffeselskabet Notitia Networks ApS bag planen. Ifølge Virksomhedsregistret er det stiftet af Facebook International Operations Limited.

Der er stadig uklarhed om, hvem der skal opføre det, eksempelvis vil Jesper Frost Rasmussen (V), Esbjergs borgmester, ikke bekræfte, hvem der vil opføre
datacentret.

»Jeg har endnu ingen kommentar til, hvilket selskab det drejer sig om, men et stort selskab har henvendt sig og vi skal behandle sagen på mandag, derefter skal det så i høring i otte uger,« siger han

Borgmesteren forventer at plangrundlaget og tilhørende VVM undersøgelse kan være klar i starten af 2019 – allerede 1. februar hvis alt går planmæssigt.

»Vi er effektive i Esbjerg, og jeg forudser ikke nogle forhindringer ved at få udviklet et fornuftigt plangrundlag,« siger han

Første viceborgmester i Esbjerg Kommune, Susanne Dyreborg (DF) har tidligere udtalt til DR, at centret skal opføres af Facebook.

»Ja, det kan jeg godt bekræfte. Og jeg synes, det er fantastisk, at de vil investere i vores område,« sagde hun til DR.

Læs også: Facebook får norsk vindmøllestrøm - danske forbrugere får ekstraregning

Havfruekablet

De gode kabelforbindelser er formentlig en af årsagerne til, at placeringen er interessant for et datacenter – og der er gode forbindelser til Esbjerg, eksempelvis etableres et undersøisk fiberkabel fra New Jersey i USA. Denne dataforbindelse mener borgmesteren vil skabe gode muligheder for Esbjerg.

»Som jeg tidligere har sagt, håber jeg, at det kan starte endnu et væksteventyr i Esbjerg,« siger han om søkablet.

»Jeg håber, at hele den her udvikling med data vil give muligheder for Esbjerg. Det er svært at forudsige sådan noget, men vi håber, at det er noget, som sagtens kan skabe over 1.000 arbejdspladser,« siger han

Læs også: Den jyske vestkyst kan blive knudepunkt for internettet i Norden

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

De skaber få arbejds pladser, betaler stort set ingen skat, udnytter vores infrastruktur, der er betalt af mig og dig, what not to like :-(

 • 11
 • 7

Ha der er da vist ingen der tager klimaproblemer alvorlig bare fyr for fuglene det det blligste så pyt med resten af verden.i

 • 0
 • 6

1) der bliver arbejde til alle de danskere der vil, kan og gider arbejde i byggeperioden.

2) der bliver også betalt for den infrastruktur der skal bruges til projektet.

) SKAT, der er mange måder at betale SKAT på. Lige nu er der ingen der ved noget.

 • 7
 • 1

Bare rolig. der skal nok komme fjernvarme. hvis der er politisk velvilje.

teknisk er det et meget lille indgreb, som ikke vil rykke meget på de samlede projektomkostninger.

 • 3
 • 1

1: Selvfølgelig ryger der lidt guld i lommerne på nogle få ingeniører og arkitekter, mens billig arbejdskraft fra Syd/Østeuropa klarer resten.

2: Gør der det??? De betaler måske lidt ledninger hist og pist + et par højspændingsstationer, men resten hænger resten af DK på!

3: Der er mange måder at UNDGÅ SKAT på, og de multi nationale firmaer gør ALT, hvad de kan, for at sende overskud ad helved til !!!

Det kan godt være jeg ser spøgelser alle vegne, men i min verden kommer de kun hertil DK, fordi vi har super infrastruktur (Betalt af os), og favorabel el priser for firmaerne. Data centrene kommer til, at bruge enorme mængder af el! Så vidt jeg ved betaler FB eller de andre store spillere ikke lige x antal GWh vindmøller, men det gør du og jeg!

 • 4
 • 7

Et datacenter tager elektricitet ind og forvandler det med 99% effektivitet til varme - import/eksport af fiberdata er forsvindende lidt i strømforbrug. Varmen er vel at mærke næsten konstant uafhængigt af om der er brug for varmen eller ej. Så et datacenter er groft sagt en el-patron vi ikke kan bestemme over, men fungerer glimrende som grundlastleverandør i et varmesystem; i Norge og Sverige bruger man fjeld, hav og kloak som varmereservoir (til varmepumpe) med væsentligt lavere temperatur end de 20-30 grader et datacenter kan levere.

Datacentre mindsker eleksporten når det blæser, og øger elimporten når det ikke blæser; begge dele øger den almindelige elpris. Det betaler jeg gerne for at få mere erhverv til landet, men jeg synes også at det giver ret til at stille modkrav. Det mindste vi kan forlange er at varmen nyttiggøres til fjernvarme eller procesvarme. Problemet er dels afgiftsystemet, dels afstanden.

 • 1
 • 2

Det virkeligt interessante må være om der er god økonomi i at udnytte overskudsvarmen.

Det må da være grønne partiers mærkesag at fjerne afgiften på overskudsvarme hvis volumen er stor nok og hvis den går til fjernvarme!?

 • 4
 • 0

Det virkeligt interessante må være om der er god økonomi i at udnytte overskudsvarmen.

Det er jo knagen. Denne varme har desværre ikke en meget højere temperatur end 40 grader, så det er ikke noget du bare føder ind i fjernvarmen uanset hvor meget effekt det drejer sig om. Det kan dårligt nok bruges til at hæve returtemperaturen i fjernvarmenettet. Måske strømmen de bruger er "grøn" og hvad er så problemet.

 • 2
 • 4

Snart vil 20% af verdens elforbrug, og 33% af Danmarks elforbrug gå til datacentre. Danmark prøver at opsætte vindmøller, opsætte solpaneler mm. For at reducere CO2 udslippet, og dermed leve op til internationale forpligtigelser. Når der bygges et nyt datacenter skal Danmark altså ud og bygge mange flere vindmøller.

På spotmarkedet er den rå elpris ca. 18 øre/KWh, mens grøn el koster ca. 1 kr. Forskellen blev tidligere betalt via PSO afgiften, hvor forbrugeren betalte differencen. Nu er PSO afgiften afskaffet, og pengene bliver i stedet kradset ind over skatten. Så det er altså ikke længere forbrugerne af strømmen der betaler, men skatteyderen. Derudover er selskabsskatten lavere end personskatten. Og Facebook, Google, Appel, mv. Betaler jo slet ikke skat i Danmark

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten