Data skal skåne virksomheder for fejlansættelser

Illustration: LightField Studios/Bigstock

Menneskelige fejlvurderinger og forudindtagethed fungerer lidt som en ustabil bombe under et ansættelsesforløb - hvis de ansvarlige for ansættelser begår en brøler,

Computerkraft har derfor for længst gjort sit indtog i ansættelsesforløbet. Men fremadrettet vil data kun fylde mere.

Sådan lyder meddelelsen fra Sune Malmgren, der er psykolog og partner hos konsulentvirksomheden Cubiks, der beskæftiger sig med rekruttering.

Stor konkurrence om dygtige ingeniører, naturvidenskabere og it-folk betyder nemlig, at virksomheder er nødt til at optimere deres ansættelsesproces for at kunne skaffe de helt rigtige kandidater hurtigst muligt. Netop fordi tabet ved at ansætte forkerte kandidater er faretruende stort.

På jagt efter nye udfordringer? Tjek Jobfinder.

Derfor investerer især større selskaber i digitale værktøjer til effektivt at skimme igennem bunken af ansøgere for at finde dem, hvis baggrund og personlighed matcher det efterspurgte.

»Nogle virksomheder modtager en tsunami af ansøgninger, når de har ledige stillinger. Digitale rekrutteringsredskaber sikrer, at man effektivt får sorteret guldklumperne fra de resterende kandidater,« fortæller Sune Malmgren.

Digitale værktøjer minimerer risiko for fejlansættelser

Men det er det afgørende, at arbejdsgivere kigger på mere end kandidaters formelle uddannelsespapirer. Det fastslår partner og psykolog hos Cubiks Sune Malmgren.

Personlighed spiller en lige så central rolle, men ofte underprioriterer arbejdsgivere at vurdere de personlige karaktertræk – særligt i mindre firmaer. I stedet lader HR-folk og ledere sig styre af deres følelser, når det gælder individers karaktertræk, hvilket kan resultere i fejlansættelser, der koster firmaet indtægt og renommé.

»Mange oplever for eksempel at deres førstehåndsindtryk dominerer, når de møder et nyt menneske. Og det kan være problematisk, når din virksomhed er afhængig er personens præstation. Den menneskelige faktor er derfor en vigtig fejlkilde at have fokus på i ansættelsesforløbet,« fremhæver Sune Malmgren.

Masser spændende projekter søger dygtige folk. Se dine muligheder.

Den digitale udvikling blandt rekrutteringsspecialister kommer imidlertid virksomhederne til undsætning.

Ifølge psykologen i Cubiks kan moderne værktøjer hjælpe med især en ting: at belyse jobsøgere grundigt og give et mere objektivt indtryk af personen. Det bliver muligt, da kandidater i personlighedstest køres igennem mange hundrede spørgsmål, der efterfølgende tegner et billede af ham eller hende.

»Forestil dig, at dit perspektiv er en lommelygte, som lyser på en kandidat. Du kan ikke se så meget dybde, fordi du kun har ét lys. Men hvis du har flere lygter, som du retter mod det samme mål, så vil du væsentligt bedre kunne se flere detaljer,« beskriver Sune Malmgren og tilføjer:

»Digitale værktøjer bidrager til at øge datagrundlaget for at tage beslutninger.«

En del af pointen er at øge bevidstheden om de mekanismer, som påvirker en, når man skal vurdere et andet menneske. Ved hjælp af disse værktøjer italesættes psykologiske effekter, der kan have indflydelse på den endelige beslutning, hvorved man undgår at ansætte den ivrige ansøger, der viser sig ikke at have de nødvendige evner.

Personlighedstest vil brede sig til mindre virksomheder

Særligt små, nystartede virksomheder er sårbare over for forkerte valg i kandidater. Det skyldes blandt andet et mindre budget til rekrutteringskonsulenter, og at de ansættende ledere jagter folk, som de kan spejle sig i.

»Opstartsvirksomheder har det problem, at deres firma er et kærlighedsbarn. Deres førsteprioritet kan ofte være at finde jobsøgere, som deler begejstringen for projektet. Man glemmer altså at vælge ud fra, hvilke kvalifikationer og personligheder virksomheden virkelig har brug for.«

Virksomheder har behov for it-udviklere, specialister og ledere. Find dit drømmejob.

I mindre virksomheder såvel som på projekter er det essentielt at samle folk, der tilbyder et bredt sæt af kvalifikationer og menneskelige kompetencer. Samtidig skal alle have chancen for at fokusere på netop deres passion.

»Så kan hvert medlem af teamet gøre det, de er bedst til. Det skaber størst glæde, motivation på et hold,« argumenterer psykologen.

Test bygger på selvforståelse

Dog kan forskellige test ikke med hundrede procent præcision give dig et fuldstændigt billede af en person.

Sune Malmgren minder om, at personlighedstesten er baseret på selvforståelse:

»Testen er måske ikke direkte objektiv, men du får multipliceret din subjektivitet nok til at kunne træffe en kvalificeret beslutning.«

Et eksempel på værktøjer som mindre virksomheder har råd til at betale for, er Hire. Det er et system, der gør det muligt for firmaer at samle forskellige HR-systemer, færdigheds- og personlighedstest fra forskellige leverandører og rangordne kandidater m.m.

Alt sammen i en modulopbygget platform, som kan layoutes efter firmafarver og udsmykkes med firmalogo.

Artiklen er en genudgivelse (udgivet første gang 7. september 2017).