Data kan gemmes i dna: Åbner nye muligheder for ulovlig dataoverførsel

Plus7. juni 2019 kl. 16:276
Data kan gemmes i dna: Åbner nye muligheder for ulovlig dataoverførsel
Her ses Microsofts foreløbig opstilling af udstyr, der har automatiseret lagring af data i dna Illustration: Microsoft.
Microsoft har bevist, at man systematisk kan gemme og hente data, der er lagret i dna. Dette stiller efterforskerne på en uhyrligt stor opgave for at forhindre misbrug og hacking.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den 21. januar 2015 blev deltagerne på World Economic Forum stillet en udfordring: Få et reagensglas med hjem, indeholdende lidt dna. Analysér indholdet, find koden og vind 1 Bitcoin.

På det tidspunkt var en Bitcoin ca. 1.400 kr. værd, og det var den britiske dna-forsker Nick Goldman fra European Bioinformatics Institute, der udloddede den.

Koden var skrevet med gængse bogstaver, men efter at have fået en computer til at omsætte dem til binære tal, blev de oversat til sekvenser af A, C, T og G – de fire nukleobaser, som vores dna består af.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
9. juni 2019 kl. 08:51

Og evt. kan man jo kryptere data, inden man lagrer dem på en mere eller mindre gedulgt måde.

Krypteret data kan gemmes steder hvor man forventer at data er tilfældigt. Fx. nederste bit i farvekoden for digitale billeder eller lydfiler. Men DNA er ikke tilfældigt. Der dukker ikke bare kilobytes af fulstændigt tilfældigt DNA op. Det er ikke sådan mutationer virker.

Derfor er dette en håbløs måde at gemme krypteret information.

Det er ikke nemt at afsløre, da man jo først skal have en ide om, hvor man skal lede og hos hvilke personer. Den steganografiske DNA kan jo sidde hvor som helst. På patronen i kuglepennen, mellem børsterne på tandbørsten, bag på bogmærket i romanen ...

Men DNA kommer nemt til skade hvis der ikke er meget af det. Der er nemmere steder at gemme den slags sådan at det ikke opdages. Det kan være microdots på papir, etc. Men det bedste og nemmeste er nu engang at putte data ind i digitale filer på steder hvor alle forventer tilfældigt data. Digitale filer omgår ikke tilfældig transformation og alt elektronikken der håndterer dem er lavet til at bevare indholdet uden ændringer.

5
7. juni 2019 kl. 15:49

Kan vi forestille os, at terrorister bevidst laver dokumenter, som når de skrives i DNA bliver til et våben?

4
7. juni 2019 kl. 14:41

Glimrende til plottet i en af de sædvanlige Hollywood-film. Om det er særligt praktisk - nja, jeg har svært ved at forestille mig, hvad der skal smugles ud på den måde. Danny - the living DNA messenger (Johnny Mnemonic i slow motion).Det er ikke nemt at afsløre, da man jo først skal have en ide om, hvor man skal lede og hos hvilke personer. Den steganografiske DNA kan jo sidde hvor som helst. På patronen i kuglepennen, mellem børsterne på tandbørsten, bag på bogmærket i romanen ... Men det skal godt nok være værdifuld information, der kan berettige til kodning/dekodning på den måde. Det tager jo tid det her.

3
7. juni 2019 kl. 14:34

DNA er jo naturens måde at lagre data på, så det er en flot ingeniørmæssig bedrift at kunne efterligne naturen også på dette felt. Så nu er der endnu en måde at lagre data på. Og? Der findes jo i forvejen utallige teknikker til lagring af data og utallige måde at skjule, at der er lagret data. Og evt. kan man jo kryptere data, inden man lagrer dem på en mere eller mindre gedulgt måde. Nyheden består udelukkende i den ingeniørmæssige præstation, ikke i et nyt sikkerhedsmæssigt problem.

2
7. juni 2019 kl. 11:33

Teknikken er reelt blot steganografi hvor, hvis man er heldig, ens skjulte besked replikeres af celler i stor skala. Men bortset fra replikeringsdelen, så er det ikke anderledes end at printe en besked med microdots, e.lign.

Det er i øvrigt en teknik der nemt kan opdages hvis man leder. For man kan sammenligne med normalt DNA. Her vil kodede beskeder vise sig meget tydligt - mønstret vil slet ikke ligne normale mutationer.

1
7. juni 2019 kl. 11:13

teknikken er da spændende, men de tænkte scenarier er en kende fiktive. Ex. at skrive til ens eget DNA så Politiets DNA match ikke kan ramme dig længere. OK den vender vi lige. Jeg er blevet sekventeret af politiet og vil sikre mig at jeg ikke kan genkendes hvis jeg laver en ny forbrydelse. Det ville kræve at hver eneste af mine cellers DNA blev omkodet (ihvert fald sæd, blod, hud, negle, hår, tænder og spyt) så jeg ikke efterlader samme spor igen. Ikke særlig sandsynligt eller gennemførbart, synes jeg.

Kryptering af data i DNA? Ja, sandelig muligt, ligesom det fx er muligt at gemme informationer i Least significant bit i fx et jpeg. Hvorfor kriminelle skulle gå så langt for at gemme noget de kan gemme næsten gratis på anden måde kan jeg ikke forestille mig. Og data kan jo netop IKKE sende elektronisk, de skal leveres fysisk. Det er der mange andre måder at gøre på.

"Prøv lige at håndhæve en GDPR-lovgivning her." siger den interviewede... Naa, prøv lige først at få en jordforbindelse.