Data bekræfter: 'Kold' sygehus-kælder over 20 grader varm

Illustration: Aarhus Universitetshospital Pressefoto

Der har ikke været rumtemperaturer under 21,2 grader i Det Nye Universitetshospitals kælderplan i perioden fra den 23. juli 2018 til den 6. august 2018. Det viser en temperaturaflæsning over fire typiske rum på kælderplan fra byggeriets building management system, som Ingeniøren har set.

Lone Steen er lægesekretær ved øre-, næse- og halskirurgisk klinik og arbejder i stueetagen. Hun har tidligere talt med DR Østjylland om, hvordan hun og andre sekretærer og sygeplejersker i stue- og kælderplan går rundt med skistrømper og undertrøjer samt islandske sweatre.

Ingeniøren har endnu ikke set data fra stueetagen, men Lone Steen kan godt genkende det billede, som BMS-systemet viser fra kælderen. Ifølge hende er der ikke nogen på hendes afdeling, der oplever temperaturer under normale stuetemperaturer.

»Jeg kan sagtens forstå, at nogle vil mene, at det er voldsomt med varmt tøj. Vi undrer os også over, at vi kan gå rundt og fryse i 21 graders varme,« siger lægesekretær Lone Steen.

Ifølge DR Østjylland har arbejdstemperaturen i nogle tilfælde været nede på 19 grader på de nederste etager.

Læs også: Hospitalsansatte går i vintertøj – projektdirektør tvivler på, der er under 20 grader

Problemet er træk

De kuldeproblemer, der er i byggeriets kælder- og stueetager, skyldes i højere grad træk fra ventilationssystemet og fra gangområderne, siger Lone Steen.

»Der kommer kold luft ned fra den ventilation, og det trækker vildt ude fra gangen, men det hjælper, når vi lukker dørene. Desuden kan vi slukke for ventilationsanlægget, hvis vi åbner vinduet, men der er brugt mange penge på et ventilationssystem, så det skulle jo gerne fungere, uden at man er nødt til at slå det fra,« siger Lone Steen.

Læs også: Flere temperaturproblemer på nyt hospital: Ansatte fryser i kælderen

Justeringer til sommertemperaturer

Regionsrådsformand for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S) var i tirsdags på besøg på Det Nye Universitetshospital. Her mødtes han blandt andet med sygehusets tekniske afdeling og byggeriets projektdirektør. Regionsrådsformanden præsenterede efter besøget en løsning på kuldeproblemerne. Det skriver DR Østjylland.

»Løsningen er, at vi sætter en anden standard for, hvor varmt der skal være. Den er sat til omkring 23 grader i dag, men hvis der er personale, som synes, det er for koldt, så kan vi sætte temperaturen højere. Det er umiddelbart ikke noget problem,« siger Anders Kühnau til DR Østjylland.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

En ting er rumtemperaturen, men det kan faktisk føles temmeligt koldt hvis væggene er kolde. Det kan være ubehageligt. Tilsvarende kan man sagtens have en fin komfort i et koldt rum hvis der står nogle varmelamper som peger i den rigtige retning.

Det er i øvrigt et stort set uudnyttet princip til rumopvarmning. Med elektriske varmelamper bør man kunne have en lav rumtemperatur og dermed et lavt varmetab til omgivelserne, samtidigt med at komforten er god. Metoden bruges stort set kun hvor der ikke er andre muligheder (i store uisolerede rum med få personer). Selv dér prøver mange med en varmeblæser som ikke har en chance.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten