Dårlige støttevilkår blokerer udviklingen af forgasning
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dårlige støttevilkår blokerer udviklingen af forgasning

Illustration: Torben Skøtt

Rensning og opgradering af biogas til naturgasnettet får en solid økonomisk støtte af staten – men det gør forgasningsgas ikke.

Derfor kan forgasningsanlæg, der satser på produktion af grøn gas til nettet eller til videre behandling til methanol i praksis ikke konkurrere med biogasanlæg.

Læs også: Eksperter er enige: Forgasning er vejen til grøn transport - men det er op ad bakke

Ifølge sekretariatschef i Partnerskabet for Termisk Forgasning Niels B.K. Rasmussen fra Dansk Gasteknisk Center, blokerer de dårlige rammebetingelser for videreudvikling af teknologien:

»Hvis de rigtige rammebetingelser kom på plads ved en politisk aftale, som førte 20 år frem, ville de store aktører på området som Vølund, Topsøe og andre tro på det, hvilket ville føre til udvikling og demonstration og større forskningsprojekter og kommercialisering – præcis som det går nu med opgraderet biogas,« siger han og tilføjer, at det er svært at forstå forskellen i støtte, når det er præcis den samme gas, der fremstilles, nemlig methan, og ofte ud fra den samme råvare.

Vigtige teknologier skal støttes

Forskelsbehandlingen stammer fra Energiaftalen fra 2012, hvor støtte til opgradering af biogas til naturgaskvalitet blev indført, mens opgradering af forgasningsgas specifikt blev undtaget.

Enhedslistens energipolitiske ordfører, Søren Egge Rasmussen, var ikke klar over forskellen i støtteniveau, men er åben over for, at vigtige teknologier i en periode skal støttes for at fremme en bestemt udvikling:

»Vi kalkulerer i vores langsigtede energivision med, at syntetisk naturgas fra fast biomasse skal forsyne fly og tung transport,« siger han.

Læs også: Termisk forgasning taber kampen til biogas og naturgas

"Rensning og opgradering af biogas til naturgasnettet får en solid økonomisk støtte af staten – men det gør forgasningsgas ikke. Derfor kan forgasningsanlæg, der satser på produktion af grøn gas til nettet eller til videre behandling til methanol i praksis ikke konkurrere med biogasanlæg."

F.s.v.a. det sidste udsagn om syntese af metanol er der mig bekendt ingen forskel på støtten ved brug af forgasningsgas versus biogas (der er ingen støtte, mig bekendt). Og denne proces handler jo ikke om først at 'lave' naturgas.

Forgasningsgas og biogas er ligestillede m.h.t. elproduktion. Så når der ikke er sket mere her for forgasningsgassen, er det lidt svært at bebrejde biogassen for det.

M.h.t. forskningsbevillinger har forgasningsgassen vist heller ikke været forfordelt gennem tiden.

Det klæder ikke forgasningsgas-folket at rette beskyldninger imod biogassen for at forhindre forgasningsgas'erne i at bruge de muligheder, de har.

  • 1
  • 0

Du har helt ret i, Søren, at man ikke skal rette bager for smed.
Artiklen om ”Forgasning er vejen til grøn transport" er helt sober og har en rigtig god fremstilling af problematikken omkring forgasning. Ingeniøren kan dog ikke dy sig for at forsøge at indsætte en konflikt, hvor der ikke er nogen, og i denne artikel her er den nævnte sætning ikke min.
Det er IKKE et problem med de gode rammevilkår for biogas; tværtimod skal forgasning og biogas eksistere i samspil og med indbyrdes synergi og ikke konkurrere, hvilket jeg understregede. Problemet er de specifikt DÅRLIGE rammevilkår for forgasningsgas til naturgasnettet.
Niels Bjarne K. Rasmussen - DGC

  • 2
  • 0