Dårlig projektstyring koster rådgiverne dyrt

Der er millioner af kroner at hente, hvis rådgivende ingeniørfirmaer bliver bedre til at styre deres arbejdskraft. Det konkluderer en undersøgelse blandt 44 af de største danske rådgivere gennemført af konsulentfirmaet Maconomy, der blandt andet lever af at rådgive virksomheder om ressourceoptimering.

Således betegner godt halvdelen af deltagerne det at fremskaffe ressourcer og udnytte dem optimalt som virksomhedens største organisatoriske udfordring i de kommende fem år. Samtidig svarer virksomhederne, at næsten halvdelen af deres tab på fakturerbare aktiviteter skyldes, at fastprisprojekter har taget længere tid end forventet.

»Holder vi de to tal op mod det faktum, at stadig flere projekter gennemføres til fast pris, så viser det et klart behov for at optimere projekt- og ressourcestyringen,« siger landechef hos Maconomy i Danmark, Rolf Hansen.

Han nævner, at blot to ekstra fakturerede timer à 1.200 kroner om ugen vil øge omsætningen med godt 100.000 kroner om året pr. medarbejder.

Hos en af landets største rådgiverkoncerner, Rambøll, genkender økonomidirektør Bo Pedersen problemstillingen:

»Jeg kan særligt genkende udfordringen i at have tilstrækkeligt overblik over ressourcerne. I Rambøll har vi derfor investeret i et eksplicit værktøj til ressourceplanlægning, som giver vores projektledere onlineadgang til informationer om deres projekter,« siger han.

Blandt de vigtigste initiativer for at forbedre projekt- og ressourcestyringen er ifølge Maconomy at skaffe sig et bedre datagrundlag at planlægge ud fra.

Dels i form af bedre software, dels ved at øge bevidstheden om værdien af bedre ressourceplanlægning.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Måske har vi, i denne artikel, fundet dilemmaet mange ingeniører står i.

I ét afsnit citeres Rolf Hansen at sige at projekt- og ressourcestyringen skal optimeres for at få afgivne fastpriser til at give overskud. Dette tolker jeg således, at det gælder om at gennemføre projektet så hurtigt som muligt.

I det næste afsnit står der at samme Rolf Hansen nævner at jo flere timer der kan udfaktureres, jo bedre er det (når der arbejdes efter regning). Dette tolker jeg at det gælder om at få så meget ekstra arbejde som overhovedet muligt. (mine erfaringer med rådgivere understøtte at jeg har ret i denne antagelse....)

Så er det jo ikke nemt at vide om man skal arbejde effektivt eller ej.

Jeg er enig i at der skal være fokus på projekt- og ressourcestyringen, men det er samtidigt vigtigt at der også er fokus på projektledelse, dvs. de mere bløde værdier. Hvem har lyst til at være en ressource, der udelukkende styres af et computerprogram?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten