Dantherm sætter strøm på canadisk ødemark

Skive-virksomheden Dantherms Power afdeling har vundet en ordre på et 100 kW stort brændselscellebaseret nødstrømsanlæg til det canadiske energiselskab BC Hydro.

Anlægget skal supplere et lokalt vandkraftværk i Bella Cola, som er et øde og fjerntliggende område i det vestlige Canada. Her har energiselskabet et forsøg i gang, hvor vandkraftanlægget i perioder med meget vandoverskud producerer brint til lagring. Når der ikke er vand nok i magasinerne, skal Dantherms anlæg udnytte brinten til produktion af strøm med brændselscellerne.

»Det bliver rigtig spændende at se, hvordan vores anlæg kan arbejde sammen med vandkraftværket. Man kan i princippet forestille sig, at det skal køre på alt fra fuld kraft og ned til 10 kW,« siger direktøren for Dantherm, Power Per Albæk.

Strømforsyningen til Canada er bygget op af brændselscelle-moduler på 10 kW, som Dantherm har udviklet som standard til nødstrømsforsyning til tele- og it-netværk.

Selve cellestakkene er leveret af canadiske Ballard, men det er Dantherm, der har stået for systemopbygningen, og virksomheden har allerede solgt nogle af disse mindre nødstrømsanlæg til et dansk elselskabs fibernet-satsning.

»Vi er rimeligt sikre på, at der er flere anlæg på vej i den canadiske ødemark, og at vi har en god chanche for at også at komme til at levere dem,« siger Per Albæk, der betegner ordren som et gennembrud for virksomheden inden for større strømforsyningsanlæg.

100-kW-anlægget til Canada leveres i en standard 20-fods-container og skal skippes af fra Dantherm sidst på året. Per Albæk regner med, at anlægget er køreklar på stedet i første kvartal 2009, og at man i løbet af det første halve år vil have nogle pålidelige driftsresultater.