Dantherm jagter partner til brændselsceller

Dantherm er gået på jagt efter en ny partner til deres store satsning, den såkaldte Power-afdeling, som står for udviklingen af brændselsceller, der blandt andet kan anvendes i nødstrømsanlæg.

Selskabet har allerede fået en lang række kunder først og fremmest inden for telesektoren, hvor Dantherms brændselsceller anvendes som nødstrømsanlæg til sendemaster. Men endnu står indtægterne langt fra mål med udgifterne, der først og fremmest har været udviklingsomkostninger, og derfor er selskabet nu på jagt efter en partner til selskabets Power-afdeling.

»Vi vil fortsat være medejere, men ønsker i den nuværende markedssituation at mindske vores likvide eksponering i Power,« siger koncernchef i Dantherm, Poul Arne Jensen, til Ing.dk/elektronik.

Dantherm Power havde i 2008 en omsætning på 5,5 millioner kroner og et underskud på 25,2 millioner kroner. Et tal som selskabet forventer at gentage i årsregnskabet for 2009.

Det er ikke mindst den aktuelle transformation af Power fra at være et udviklingsprojekt til at blive en kommerciel enhed, som Dantherm gerne vil bruge en partner til.

»Vi vil gerne finde en kombination af industriel og finansiel partnerskab, så vi på den måde kan finde en god udvikling for Dantherm Power. Vi ønsker fortsat at være en stor aktionær i selskabet,« siger Poul Arne Jensen.

Forudser et marked på op til 100 milliarder kroner

Ud over mobilselskaber er det også lykkedes Dantherm at få solgt brændselsceller til det danske sikkerhedsnet SINE. Her er det første gang, at et elektronisk beredskabsnet baserer nødstrømsforsyningen på brændselsceller.

Dantherm vurderer, at det samlede markedspotentiale inden for brændselsceller over de kommende år vil løbe op i mellem 50 og 100 milliarder kroner. Det er blandt andet et muligt salg til mikrokraftvarmeværker, der kan give teknologien det helt store løft. Men Poul Arne Jensen tror dog ikke, at der for alvor kommer hul på dette marked før seks til ti år.

For at understrege Power-divisionen selvstændighed i koncernen er det netop besluttet, at Dantherm Power flytter til selvstændige lokaler i Hobro, hvor Dantherm Power bliver en del af Cemtecs Cocoon brintboble.