Dantherm indleder amerikansk eventyr med brændselsceller

Dantherm i Skive afventer spændt en kommende lovgivning i USA, der vil kræve otte timers nødstrøm til mobilmaster.

Baggrunden er blandt andet den seneste tids orkaner, der til tider har gjort mobilnettet ubrugeligt, fordi den almindelige strømforsyning forsvandt og dermed også mørkelagde mobilnettet.

Kommer der et lovkrav om otte timers nødstrøm på mobilnettet, så forudser administrerende direktør i Dantherm Power, Per Albæk, et stort rykind af amerikanske kunder til Dantherms brændselsceller.

»Går lovgivningen igennem, skal mobiloperatørerne i USA enten købe rigtigt mange batterier eller se sig om efter andre løsninger. Med så lang backuptid vil vi være konkurrencedygtige på det, der hedder livslængdeprisen,« siger han.

Dantherm opretter derfor et nyt selskab i USA. Det får hovedkontor i Spartanburg, South Carolina, sammen med søsterselskabet Dantherm Air Handling, der i forvejen har godt fat i den amerikanske teleindustri.

»Vi satser primært på telekommunikation, for der har vi allerede gennem Dantherm Air Handling kontakter til kunder, operatører og systemintegratorer. Senere vil der komme produkter til andre industrier,« siger Per Albæk.

Selskabet vil ikke opbygge et egentligt forhandlernet, men vil selv stå for leverancerne til slutkunderne. Per Albæk oplyser dog, at Dantherm har indgået en række OEM-aftaler, men de indebærer også, at Dantherm selv sætter udstyret op.

»Rigtigt mange vil gerne repræsentere os på det amerikanske marked. Vi har valgt at sige nej tak, for det vil vi gerne selv have lov til at gøre,« siger Per Albæk.

Han ser selve det, at der er tale om brændselsceller og ikke batterier, som en barriere. Den skal overkommes ved at sætte fokus på den mindre fysiske størrelse, og at brændselscellerne ikke som batterier skal udskiftes løbende.