Danskudviklet radar giver livredderne supersyn på stranden
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danskudviklet radar giver livredderne supersyn på stranden

Hvert år er der badegæster, der kommer galt af sted og mister livet ved de danske strande, fordi de vover sig for langt ud eller bliver overrasket af stærke strømme i revlerne.

Episoder som disse håber lektor på Institut for Byggeri og Anlæg Michael Rasmussen i højere grad vil kunne forhindres, hvis strandene tager radarer i brug.

»Der kan være problemer ved revlehuller, hvor der ofte løber en stærk strøm, og måske kan livredderne ikke se langt nok ud på vandet eller være generet af modlys. Radaren kan udvide området foran tårnet, så livredderne forlænger synsfeltet fra en radius på 200 meter til måske 1-3 kilometer,« siger Michael Rasmussen og understreger, at der er tale om et hjælpeværktøj og ikke en substitut for livreddere.

Ny dansk radar skal hjælpe livredderne på stranden. (Foto: Aalborg Universitet).
Udviklerne bag radaren er, fra venstre, Michael R. Rasmussen (Lektor), Jakob Badsberg Larsen (PhD studerende) og Jesper Ellerbæk Nielsen (PhDstuderende) (Foto: Aalborg Universitet).

Normalt arbejder Michael Rasmussens hold på universitetet med lokale vejrradarer, men sidste år fik han den idé, at radarerne med modificering ville kunne bruge til at advisere livreddere om folk i havsnød. Derfor fik han sat et projekt op med støtte fra TrygFondens Kystlivredning, som han arbejder på sideløbende med vejrradarerne.

Hardwaremæssigt er der nemlig meget, der kan genbruges. Komponenterne består af en almindelig X-båndsradar, som man bruger på lystbåde, men som er modificeret til at modtage højhastighedsdata. Radaren måler på ekkoerne i vandet for at vurdere, om der er tale om bølger eller mennesker. Vurderes det ud fra signalerne, at der er tale om andet end bølger, zoomer et kamera ind på målet og tager tre hurtige billeder i høj opløsning for at vurdere situationen.

Har algoritmerne vurderet ud fra målinger og billeder, at der er tale om et menneske i nød, kan livredderen for eksempel modtage en sms om, at der er en situation langt ude på vandet, som det er en idé måske at sejle ud og se nærmere på. Disse beslutninger bliver taget ud fra analyser af bølgerne, badegæsternes adfærd og vejret.

Livredder-radar bliver testet i Blokhus

Desuden skal radaren kunne måle på bølgernes højde for at vurdere, om der er oversete revler ved stranden, som kan være til fare. Lave bølger et bestemt sted er nemlig ofte en indikation på revlehuller, fordi vandet er lidt dybere.

»Det vigtige er, at vi kan måle på ekkoerne på vandet, og det skal ske inden for måske 10 sekunder, hvor vi er vant til, at vejrradarer tager billeder over fem minutter. Derfor har vi nogle udfordringer i algoritmen, som vi håber at løse i løbet af vinteren,« siger Michael Rasmussen.

Projektet løber over tre år, og første prototype regner han med vil blive testet i Blokhus allerede denne sommer, men i første omgang kun i forskningsøjemed, hvor en studerende på instituttet bliver sendt til havs under nøje overvågning.

Dog understreger Michael Rasmussen, at man ikke kan kalde det overvågning i traditionel forstand.

»Jeg ved, at man skal være varsom, når det handler om overvågning, men her er der tale om en sensor, som vurderer nogle ekkoer, og herefter bliver billederne slettet,« siger han.

Næste sommer er det planen at livredderne i Blokhus får lov at prøve systemet, mens Michael Rasmussen forventer, at hele systemet er klart til brug om to år.

Dokumentation

Projekt BRAVS
(http://www.strandradar.dk/side6.html)

Det havde været mere effektivt med en armlænke, som udsender data på, hvor svømmeren befinder sig.
På en track-plotter kunne livredderen så se om, at en badende evt. kom ud på for dybt vand (læs: langt fra stranden).
Herefter kunne han så slå alarm og bringe "tåben" i land igen !

  • 0
  • 0

Det havde været mere effektivt med en armlænke

Radaren kan jo også finde dem, der "ikke har behov" for sådan en armlænke.

  • 0
  • 0