Danskerne storkøber ansigtsmasker - men de virker ikke mod coronavirus
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danskerne storkøber ansigtsmasker - men de virker ikke mod coronavirus

Illustration: Anton27/Bigstock

Der bliver hamstret mundbind og ansigtsmasker i lange baner rundt omkring i Danmark, efter at den såkaldte coronavirus for alvor er kommet på dagsordenen.

Mataskæden og flere apoteker har således måttet melde udsolgt, mens grossisterne kæmper for at følge med efterspørgslen.

Og udviklingen ses ikke kun på de centrale apoteker i midten af de store byer, hvor turisterne kommer forbi.

Således skriver Vejle Amts Folkeblad i dag, at kunderne nu går forgæves i jagten på mundbeskyttelse på tre apoteker i den sydjyske by.

De er blevet revet ned fra hylderne, selv om virussen i skrivende stund slet ikke er konstateret i Danmark.

»Folk bliver naturligvis rørt af det, de hører og ser i for eksempel medierne. Vi havde en kunde, der købte 200 mundbind. Jeg ved dog ikke, om vedkommende skulle til Kina,« siger apoteker Jonas Grønskov på Gorms Apotek til avisen.

Håndvask og lommetørklæder er bedre

Men der er ingen evidens for, at mundbindene kan give andet end falsk tryghed for raske mennesker, der ønsker at begrænse risikoen for at blive smittet.

I hvert fald ikke for almindelige mennesker, som færdes rundt omkring på gader, arbejdspladser eller kører med offentlige transportmidler.

Det fortæller Brian Kristensen, der leder Central Enhed for Infektionshygiejne på Serum Instituttet.

»Masker er noget, vi især bruger på sygehuse, når vi har med syge mennesker at gøre. Men når man går rundt blandt primært raske mennesker, er der ikke noget som tyder på, at masker kan nedsætte smittespredning,« siger han.

Godt nok kan de fange langt de fleste bittesmå partikler, og er dermed gode mod smog, støv, og sikkert også vira og bakterier.

Men sidstnævnte får vi alligevel rodet til os med hænderne, som før eller siden finder vej til munden, uanset at vi trækker vejret gennem en ubehagelig maske.

»Masker giver ikke en absolut beskyttelse - det er meget mere vigtigt, at man får vasket sine hænder jævnligt og hoster og nyser ned i albuebøjningen eller et engangstørklæde. Det giver meget mere mening,« siger Brian Kristensen.

Ingen evidens for fordel ved mundbind

Læger har en tendens til at se på smittespredning i en population, imens vi andre måske først og fremmest kærer os om vores egen sundhed, og hvordan vi undgår smitte.

Men selv fra en rask persons perspektiv kan Brian Kristensen ikke se nogen fordel ved maskerne. Ikke mindst fordi de fleste af os ikke ved, hvordan man bruger sådan en.

»Det betyder noget, hvordan man tager den på, og især hvordan man tager den af. Det var læren fra SARS, hvor man de første uger ikke kunne forstå, hvorfor så mange sundhedsarbejdere fortsat blev syge, selv om de gik med masker,« siger han.

Der er ikke lavet forskning på, hvor mange procent af en befolkning, der skal være syg, før det giver mening at beskytte sig med maske. Men den forskning som findes, tyder ikke på at almindelige borgere har glæde af mundbind.

»Der er ikke nogen som helst dokumentation for, at det virker som beskyttelse, hvis man som rask tager ud i samfundet, hvor man forventer at folk ikke er raske. Det er aldrig nogensinde vist. Du har så mange situationer hver dag, hvor du alligevel kommer i kontakt med mennesker og det de sætter af, at du på et tidspunkt kommer i kontakt med det, uanset at du bærer maske,« siger Brian Kristensen.

Centers for Disease Control and Prevention anbefaler, at sundhedspersonale bruger særlige åndedrætsværn, når de behandler potentielle coronavirus-patienter.

De har påmonteret filtre, og er tætsluttende om mund og næse, og er dermed så hårde at trække vejret igennem, at man kun må have dem på tre timer af gangen.

Emner : Vira
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja, så fik vi udvekslet mere uvidenhed.

Ud fra artiklens citater kan jeg konkludere:
- det er ikke undsøgt i hvilket omfang generel brug af mundbind virker eller ikke virker.
De løse påstande og tros-udtalelser i artiklen er værdiløse som information.
- korrekt brug af mundbind virker på hospitaler og lignende
- anlæg og fjernelse af mundbind skal ske på en korrekt måde, som ikke beskrives i artiklen, for at virke

Yderligere bemærker jeg, at artiklen uden kildeangivelse og uden forbehold omtaler tal for corona-2019. Det er kritisabel, dårlig, journalistik.
Der er ingen belæg for at opfatte tal fra Kina som troværdige - ej heller når de er videregivet af e.g. WHO eller Universitetet John Hopkins.
Andre medier, inklusive DR, TV2 og Berlingske har samme kritisable opgivelser, men det er ikke en undskyldning.
Den eneste troværdige, journalistisk acceptable måde er, ALTID at medtage "ifølge kinesiske kilder er .....". Tallene kan aldrig blive bedre af mellemmænd, herunder WHO.
Estimater og dokumenterede modeller, blandt andet fra Hong Kong må anses for langt mere troværdige og realistiske. Hvorfor holdes ellers 50.000.000 mennesker indespærret i deres byer i Kina ?
De kinesiske tal vil sandsynligvis vise sig at være forkerte med faktor 10.

 • 14
 • 2

Det kunne være interessant at høre, om det at bære maske hjælper mod at smitte andre, hvis man selv har forkølelse eller influenza, således som det er tradition blandt hensynsfulde japanere?

I øvrigt - hvis man ved, at man kommer i nærheden af smitte, ser det ud til at være en rigtig god ide at iføre sig maske:

*"...In an adjusted analysis of compliant subjects, masks as a group had protective efficacy in excess of 80% against clinical influenza-like illness."
*
International Journal of Infectious Diseases
https://www.ijidonline.com/article/S1201-9...

 • 8
 • 0

Har lige fredag læst at der var ca. 620 døde og ca 1400 der var blevet raske efter corona-2019 virus. Det giver sådan rundt regnet en dødelighed på 33% ikke de 2% der nævnes i artiklen. Men nu er vi jo også stadigvæk i starten/Midt i udbruddet, så selvfølgelig kan der let komme andre tal frem. Men tal fra Kina skal nok tages med et vist forbehold.
Men hvorfor er de så også begyndt at samle smittede i lejre?
Hvis ikke det er fordi at de frygter den mere end de officielt siger.

 • 0
 • 5

Det må være 2020 citatet. Sådan. Vi behøver da ikke noget videnskab, fordi vi kan REGNE UD at mundbind er værdiløst.
Jaja, måske har det en virkningsgrad på 60-80% - men det er jo alligvel ikke 100% sikkert.
Nej - men der er INTET som er 100% sikkert. 80% er saftsusemig ikke så tosset når vi ser på konsekvenserne. Hvis de tar 0% sikkerhed, så tager jeg 80%. Tak! Brug hovedet.

 • 0
 • 0

Du skal nok regne med at der er følgende tal

Smittede : ukendt, men sikkert meget højere end de officielle tal da mange bare er "forkølede". De fleste går ikke til sundhedsvæsenet før de reelt føler de har brug for det.
Og med myndighedernes til tider hårde tilgang vil mange nok betakke sig for at blive registreret som smittede.

Testede positive for corona: Det der menes når der skrives "smittede"

Døde: Selvom det virker meget håndgribeligt kan der ligge meget usikkerhed i hvad dødsårsagen opgives til da mange har underliggende sygdomme.

Raskmeldte: folk der har været syge nok til at være indlagt, men nu er udskrevet med forventning om at ikke at dø af corona.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten