Danskerne storkøber ansigtsmasker

Plus7. februar 2020 kl. 15:0216
Danskerne storkøber ansigtsmasker
Illustration: Anton27/Bigstock.
Der bliver hamstret mundbind og ansigtsmasker i lange baner rundt omkring i Danmark, efter at den såkaldte coronavirus for alvor er kommet på dagsordenen.
Artiklen er ældre end 30 dage

OBS: Siden denne artikel blev skrevet i starten af februar, har en stigende masse af forskning vist, at masker faktisk er effektive mod smittespredning - læs blandt andet her og her.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
7. april 2020 kl. 04:32

Spørgsmålet er vel om du bliver beskyttet af at bære en maske og der er beskyttelsen ikke særlig stor, men hvis en smittet bærer masken er beskyttelsen meget større, så det egentlige spørgsmål er vel om vi skal beskytte andre mod smitte, da vi selv kan være smittet, eller skal vi være ligeglad og smitte flest mulige?

Jeg foretrækker at vi smitter så få som muligt, men de såkaldte eksperter vil have at vi smitter så mange som muligt. Hvad er den bedste løsning?

14
7. april 2020 kl. 01:08

Som jeg læser deklarationer på masker, skal man helt op i FFP03 inden man er beskyttet mod vira. Men om det er en 100% garanti eller 95%, ved jeg ikke.

FFP02 er ikke nok, hvilket sandsynligvis også betyder at stof med mere ikke er tilstrækkelig.

Måske skal man tænke lidt i ud- og indåndning?

Som jeg ser næsebind, er der masser af hul udenom bindet; men udåndingsmæssigt forhindrer den sandsynligvis virus-spredning

13
6. april 2020 kl. 23:42

Så er der vel heller ikke bevis for at det ikke virker?

Problemet er vel at de såkaldte eksperter mangler dokumentation for at den enkelte bliver beskyttet af at bære mund næse beskyttelse, fremfor at se på om den brede befolkning beskyttes ved at bære en ansigtsmaske. På sygehusene bruger personalet ikke kun masker for at beskytte sig selv, men nok oftere for at beskytte patienten mod en infektion. Hvorfor vil vores såkaldte eksperter ikke indse dette. Er de bange for at tabe anseelse i samfundet, eller vil de gerne have at den ældste del af befolkningen døer, for så kan vi spare en masse skattekroner?

12
6. april 2020 kl. 23:23

"Der er ingen forskning som tyder på, at raske kan beskytte sig mod virussmitte ved at iføre sig mundbind fra apotekernes hylder."

Så er der vel heller ikke bevis for at det ikke virker?

11
6. april 2020 kl. 22:45

Jeg har læst en artikel, som jeg har vedlagt link til spørgsmålet om vi skal bære ansigtsmaske eller ikke. I artiklen argumenteres der for, at brugen af masker klart har en virkning i forhold til smittespredning. I artiklen vises dette bla. med grafer over smittespredningen i lande, hvor der bruges maske og over lande som ikke bruger maske i forhold til daglig brug iblandt befolkningen. I Danmark anbefaler sundhedsmyndighederne ikke befolkningens generelle brug af ansigtsmasker, fordi der ikke er bevis for, at det forebygger smitte. Derfor vil man nu her i Danmark igangsætte forskning i dette for at få dette afklaret.
Det er forståeligt, at man ikke kræver brug af ansigtsmasker så længe der er mangel på ansigtsmasker, og at ansigtsmasker skal være produceret på et højt kvalitetsniveau, så de beskytter imod bakterier ikke bare imod støv. Men at sige at man som sundhedsmyndighed ikke ved, om ansigtsmasker virker er helt utroligt, eftersom det er ganske dokumenteret af mange sundhedsmyndigheder i mange andre situationer, at man helt sikkert anbefaler dette. Læs endelig artiklen og bliv klogere.</p>
<p>[https://www.dietdoctor.com/should-you-wear...]

Hvis påstanden om at masker ikke virker og at der ikke findes nogen dokumentation, hvorfor har personalet i en operationsstue så masker på? Det er ikke for at beskytte personalet, men for at beskytte patienten mod en eller anden infektion, og det kan opnås ved hjælp af ansigtsmasker.

Hvorfor tænker vores eksperter modsat når det gælder ansigtsmasker og at det er den der bærer masken der skal beskyttes, fremfor at tænke som på sygehusene, at det er patienten der skal beskyttes mod unødvendig infektion.

Hvis vi ser hele befolkningen som potentiale smittespredere, så vil risikoen for smitte reduceres hvis vi alle bærer maske. Selvfølgelig vil en bedre kvalitet af masker reducere bedre, men selv en hjemmelavet maske af en gammel t-shirt vil beskytte bedre end ingen maske.

Så det er ikke et spørgsmål om at beskytte sig selv, men et spørgsmål om at beskytte andre i tilfælde af at man selv er smittet. Og man kan blive smittet få minutter efter at man er testet negativ. Så den bedste beskyttelse for alle er at vi alle bærer maske. Men det kan de højt betalte eksperter selvfølgelig ikke se, så de beslutter sig for at slå en masse mennesker ihjel for at opnå flokimmunitet. Kan vi efter pandemien stille de ansvarlige eksperter for en domstol?

Jeg er på ingen måde ude efter politikerne, for de gør jo blot det som deres eksperter råder dem til. Iøvrigt de samme eksperter der groft undervurderede risikoen ved SARS-COV-2 virussen.

10
6. april 2020 kl. 21:51

Når WHO siger, at man skal teste - og Danmark har en anden strategi - er det en skandale, at vi ikke gør som WHO siger.

Når WHO siger, at der ikke er belæg for, at generel brug af masker i det offentlige rum virker - og Danmark tilslutter sig WHO - er det den skandale, at vi gør som WHO siger.

Alt for mange mennesker er mandagsdommere. Det er ren Dunning-Kruger.

9
6. april 2020 kl. 21:34

Generel brug af ansigtsmaske eller ikke

Jeg har læst en artikel, som jeg har vedlagt link til spørgsmålet om vi skal bære ansigtsmaske eller ikke. I artiklen argumenteres der for, at brugen af masker klart har en virkning i forhold til smittespredning. I artiklen vises dette bla. med grafer over smittespredningen i lande, hvor der bruges maske og over lande som ikke bruger maske i forhold til daglig brug iblandt befolkningen. I Danmark anbefaler sundhedsmyndighederne ikke befolkningens generelle brug af ansigtsmasker, fordi der ikke er bevis for, at det forebygger smitte. Derfor vil man nu her i Danmark igangsætte forskning i dette for at få dette afklaret. Det er forståeligt, at man ikke kræver brug af ansigtsmasker så længe der er mangel på ansigtsmasker, og at ansigtsmasker skal være produceret på et højt kvalitetsniveau, så de beskytter imod bakterier ikke bare imod støv. Men at sige at man som sundhedsmyndighed ikke ved, om ansigtsmasker virker er helt utroligt, eftersom det er ganske dokumenteret af mange sundhedsmyndigheder i mange andre situationer, at man helt sikkert anbefaler dette. Læs endelig artiklen og bliv klogere.

[https://www.dietdoctor.com/should-you-wear-a-homemade-mask-in-public]

8
11. februar 2020 kl. 15:43

Du skal nok regne med at der er følgende tal

Smittede : ukendt, men sikkert meget højere end de officielle tal da mange bare er "forkølede". De fleste går ikke til sundhedsvæsenet før de reelt føler de har brug for det. Og med myndighedernes til tider hårde tilgang vil mange nok betakke sig for at blive registreret som smittede.

Testede positive for corona: Det der menes når der skrives "smittede"

Døde: Selvom det virker meget håndgribeligt kan der ligge meget usikkerhed i hvad dødsårsagen opgives til da mange har underliggende sygdomme.

Raskmeldte: folk der har været syge nok til at være indlagt, men nu er udskrevet med forventning om at ikke at dø af corona.

5
9. februar 2020 kl. 20:58

Det må være 2020 citatet. Sådan. Vi behøver da ikke noget videnskab, fordi vi kan REGNE UD at mundbind er værdiløst. Jaja, måske har det en virkningsgrad på 60-80% - men det er jo alligvel ikke 100% sikkert. Nej - men der er INTET som er 100% sikkert. 80% er saftsusemig ikke så tosset når vi ser på konsekvenserne. Hvis de tar 0% sikkerhed, så tager jeg 80%. Tak! Brug hovedet.

4
8. februar 2020 kl. 18:46

Har lige fredag læst at der var ca. 620 døde og ca 1400 der var blevet raske efter corona-2019 virus. Det giver sådan rundt regnet en dødelighed på 33% ikke de 2% der nævnes i artiklen. Men nu er vi jo også stadigvæk i starten/Midt i udbruddet, så selvfølgelig kan der let komme andre tal frem. Men tal fra Kina skal nok tages med et vist forbehold.
Men hvorfor er de så også begyndt at samle smittede i lejre? Hvis ikke det er fordi at de frygter den mere end de officielt siger.

3
8. februar 2020 kl. 12:56

YES. Tak dor at udveksle viden gennem en brugbar reference.

2
8. februar 2020 kl. 12:40

Det kunne være interessant at høre, om det at bære maske hjælper mod at smitte andre, hvis man selv har forkølelse eller influenza, således som det er tradition blandt hensynsfulde japanere?

I øvrigt - hvis man ved, at man kommer i nærheden af smitte, ser det ud til at være en rigtig god ide at iføre sig maske:

*"...In an adjusted analysis of compliant subjects, masks as a group had protective efficacy in excess of 80% against clinical influenza-like illness." * International Journal of Infectious Diseaseshttps://www.ijidonline.com/article/S1201-9712%2808%2901008-4/fulltext

1
8. februar 2020 kl. 10:59

Ja, så fik vi udvekslet mere uvidenhed.

Ud fra artiklens citater kan jeg konkludere:

  • det er ikke undsøgt i hvilket omfang generel brug af mundbind virker eller ikke virker. De løse påstande og tros-udtalelser i artiklen er værdiløse som information.
  • korrekt brug af mundbind virker på hospitaler og lignende
  • anlæg og fjernelse af mundbind skal ske på en korrekt måde, som ikke beskrives i artiklen, for at virke

Yderligere bemærker jeg, at artiklen uden kildeangivelse og uden forbehold omtaler tal for corona-2019. Det er kritisabel, dårlig, journalistik. Der er ingen belæg for at opfatte tal fra Kina som troværdige - ej heller når de er videregivet af e.g. WHO eller Universitetet John Hopkins. Andre medier, inklusive DR, TV2 og Berlingske har samme kritisable opgivelser, men det er ikke en undskyldning. Den eneste troværdige, journalistisk acceptable måde er, ALTID at medtage "ifølge kinesiske kilder er .....". Tallene kan aldrig blive bedre af mellemmænd, herunder WHO. Estimater og dokumenterede modeller, blandt andet fra Hong Kong må anses for langt mere troværdige og realistiske. Hvorfor holdes ellers 50.000.000 mennesker indespærret i deres byer i Kina ? De kinesiske tal vil sandsynligvis vise sig at være forkerte med faktor 10.