Danskerne sparer forgæves på strømmen

Uanset hvor mange sparepærer, A++ køleskabe eller standby-strømskinner, danskerne køber reducerer det ikke CO2-udslippet i EU. Udslippet frem til 2012 er nemlig lagt fast via en særlig kvoteordning, som er strikket sammen i forbindelse med Kyoto-aftalen.

Kort fortalt betyder EU's kvoteordning, at hvis vi sparer en kWh her i Danmark, så kan elproducenten sælge det tilhørende CO2-udslip til et andet kraftværk i Europa.

Dermed slipper den mængde CO2, som egentlig blev sparet, ud alligevel.

Elsparefondens sekretariatschef Göran Wilke peger på, at systemet fratager forbrugerne incitamentet til at være en del af klimakampen.

»Vi har tidligere efterlyst en mekanisme, så elbesparelserne får en reel effekt på CO2-udledningen; f.eks. ved at fremtidige kvoter beregnes ud fra en målsætning om, at elforbruget vil falde,« siger han.

SF?s energiordfører Anne Grete Holmsgaard kalder det at snyde på vægten, når man skjuler for folk, at deres besparelser ikke får nogen CO2-effekt.

Effekten har længe været kendt af embedsmænd og specialister. Alligevel opfordrer miljøministeren i sin Spar ét ton CO2-kampagne forbrugerne til at spare på strømmen af hensyn til klimaet, selvom det altså ikke har nogen effekt på CO2-udledningen. Også selvom ministeren er blevet gjort opmærksom på det af miljøorganisationer.

Miljøminister Connie Hedegaard (K) erkender, at elbesparelserne ikke nedsætter CO2-udslippet.

»Men der er vel ingen, der synes, at vi bare skal lade stå til og bruge løs af strømmen. Og når vi sparer, står vi stærkere i 2012, hvor vi forhåbentlig skal indgå en ny aftale om at reducere CO2 -udslippet yderligere,« siger hun.

Anne Grete Holmsgaard mener, at det er for sent at vente til 2012. »Rigtig nok, at vi skal reducere mere i 2012. Men hvor er regeringens løfte om politiske tiltag, der sikrer, at vi når et ambitiøst sparemål og dermed bakker op om befolkningens spareindsats«. j

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når vi sparer nu og danmark har brug for færre co2 kvoter så får danmark vel også færre co2 kvoter tilrådighed næste gang de skal aftales, hvilket på sigt vel vil fører til en større udvikling i co2 neutral energi produktion herhjemme, men self påvirker det jo så ikke de andre lande som køber co2 kvoterne i samme retning lige så hurtigt.

 • 0
 • 0

Jeg er sammen med flere og flere som der bevist køber grøn el. for det er helt rigtigt det som denne artikel siger det viker lidt grotæsk at vi der vælger at leve i mere harmoni med naturen ikke kan dette når vores ubrugte co2 kvoter automatisk vidersælges med profit for el selvskabet. tak siger de og høster de gratis kvoter som extra profit.

Beviser dette ikke at staten ikke dur til at administrere vores kvoter når de forære vores borgernes egendom væk til private virksomheder der selvføldig administere de kvoter til at give største profit til deres aiksie ejere. jeg ser intet odiøst i at et privat firma hander således det er nærmest naturligt for et privat firma at handle således.

Var det ikke bedre at vi borgerne kunne fuld hande og råderet over vores egendom nemlig co2 kvoterne.og ret til at sælge ubrugte kvoter tilbage til staten efter en fair pris der sættes efter co2 relle påvirkning af klimaet. dette system kunne med lethed sættes ind i en opgraderes næste genration af sygesikrings kortet der algevel trænger til en opgradering til cip kort systemet hvor vi kan ha vores læge jonaler i vores cip kort. idag kan cip kort indeholde op til 3 megabye eller mere data.

Først bliver olie og energi pålagt med kvoter senere kommer flere og flere almindelige vare grupper med for det er reelt ikke svære at lave en nogenlunde precis co2 beregning end at lave moms regnskab.

Nu kan vi borgere op spare kvoter ved at købe vare der er co2 neutrale energi der er co2 neutral mm. mm. Det er helt enkelt uden besvær man tager bare kvote kortet i dankort terminalen og data overføres til den centrale database hvis man køber vare der forbrugere co2 alle vare der er co2 neutrale trækker 0 på denne konto og efter et år kan man nu sælge sine kvoter tilbage til staten som en extra skattelettelse financeringen af denne skattelettelse kan komme fra indførslen af roadpricing og beskatning af fortjænsten af egendoms værdien ved salg af fast egendom.

 • 0
 • 0

"Danskerne sparer forgæves på strømmen"

Med en pris på sådan ca. 1,60 kr og konstant stigende (der skal jo kradses skattekroner ind, det er jo vigtigere end miljøet), så er det vel næppe forgæves at der spares.

/Christian

 • 0
 • 0

Jeg ved ikke hvordan systemet fungerer på nuværende tidspunkt, men det burde i hvert fald fungere således at besparelser fører til færre kvoter, så jeg mener bestemt det er en god ide at satse på energibesparelser.

 • 0
 • 0

Fra et miljø perspektiv handler det om at mennesket har forhøjet CO2 indholdet i atmosfæren dramatisk de sidste 100 år samtidig med at vi pt. er midt i en global befolknings og velfærds eksplosion samtidig med at vi har en global miljø katastrofe lurende lige om hjørnet. Det handler også om at nærmiljøet skal være rent

Fra en økonomisk synsvinkel handler det om at vi har nået peak oil, at olie allerede er en dyr mangelvare (heldigvis), og at manglende handlekraft kommer til at koste dyrt på alle konti i en nær fremtid.

At konvertere til ren energi er en investering, en nødvendig investering der kun vil have positive effekter økonomisk som miljømæssigt for ethvert samfund som tingenes tilstand er idag.

Vi har ikke brug for mere dræbende bureaukrati, vi har brug for visionære og handlekraftige ledere der gør det enhver kan se bør gøres.

Har vi disse ledere bliver al snak om CO2 kvoter overflødig, for så bliver det der skal gøres gjort alligevel.

At Danmark ikke skal gå forrest og vise vejen for alle de andre grundet en EU CO2 kvote ordning er nok den tyndeste undskyldning jeg længe har hørt for ikke med rettidig omhu at ruste landet til den næste oliekrise og tage vores del af ansvaret i forb. med den globale opvarmning. At vore politikere kun kan fokusere på Bureaukratiske uhensigtsmæssigheder demonstrerer at de ikke er istand til at leve på til det de er valgt til, at lede landet til gavn for landet.

Så det handler ikke om mere bureaukrati, CO2 kvoter og økonomi, det handler ene og alene om ansvarsbevisthed, fremsynethed og handlekraft.

Vores ledere skal med opbakning fra folket have respekt for den jord vi har arvet og som har været fem milliarder år om at give os de perfekte betingelse for et godt liv........er der mon nogen der kan forestille sig et bedre sted at leve end på Jorden?

 • 0
 • 0

netop, og desuden er det jo netop en pointe med et fælles EU-loft at for at klimatiltagene skal få en effekt skal alle være sammen om det....glem lige for et øjeblik at Kina, Indien, Brasilien, USa og andre ikke er med på noget som helst bindene.....;-).

Så med artiklens politiske argumentation kunne man ligesågodt hævde, at hele EUs indsats er forgæves :-) Faktisk er det som at skrue tiden tilbage til dengang der var stor diskussion om hvorvidt CO2 reduktioner skulle være først og fremmest indenlandske elle rom man kunne hente noget udefra via diverse fleksible mekanismer. Jeg har hele tiden ment at hovedparten principielt burde hentes indenlands, men jeg synes ikke argumentationen i artiklen er helt holdbar når nu det engang er aftalt at man kan handle med kvoter. Kvoteloftet bliver jo som det siges gradvist reduceret .....så det er vidts mest en tilbagevenden til den gamle indenlands/udenlands-diskussion ---- gammel vin på nye flasker med andre od.

mvh Jesper

 • 0
 • 0

Problemet er nok ikke så meget CO2-kovte lovgivningen, men mere elselskabets etik og moral vedr. de opnåede CO2-kvote-besparelser.

Som forbruger føler jeg mig snydt af mit elselskab hvis de bare sælger mine besparelser videre for en given fortjeneste. Et eksempel er DONGs TV-reklamekampagne om ”Nu skal vi alle spare på energien for det sparer på CO2en og gavner miljøet”.

Jeg sidder tilbage med en dårlig smag i munden, når DONG bare videresælger de sparede CO2-kvoter for egen økonomiskvindingsskyld.

Hvis DONG derimod lod det økonomiskeoverskud af de sparede CO2-kvoter gå til nogle CO2-reducerende projekter så ville det være en helt anden sag.

Hvis vi skulle have de sparede CO2-kvoter helt ud af systemet, så vil den bedste løsning være at den enkelte forbruger selv køber nogle CO2-kvoter og ødelægger de aktuelle kvotebeviser. Det er muligt i Norge, så det burde ikke være umuligt i Danmark.

Mvh. Bjarne

 • 0
 • 0

Hvis nu at folk brugte de penge som de sparer ved at spare på strømmen til at købe kvoter af dong ville problemet være løst :)

 • 0
 • 0

Følg forsvarets fornuftige logik. : Brug årets bevillinger inden årets udgang, lige meget hvordan. Ellers vanker der nedsættelser.

Evnen til at spare, skal holdes i beredskab, til alle er på banen. At spare solo er at spare røven af sig selv. Der er ingen præmie kun smæk.

 • 0
 • 0

Er det ikke efterhånden klart, at politikernes elskede kvoteordninger gør situationen aldeles uoverskuelig - også for os, der har debatteret energi og miljø siden 1973/74. For os, der mener, det er vigtigst at oplyse og agitere for bedre energiudnyttelse, og "renere energikilder" er det grotesk, at vi skal bruge mere og mere tid på at sætte os ind i regler for køb og salg af CO2-kvoter og for de positive og negative konsekvenser, de har for det samlede billede - og for klimaproblemerne. Jeg har (for sjov) i flere år forsøgt at købe grøn strøm fra svensk og fransk kernekraft - uden at få lov - og jeg er sikker på, at hvis jeg kunne det, ville den blive belagt med CO2-afgift, og min "kvote" (=CO2-besparelse) ville sikkert blive solgt til et polsk kraftværk, der så kunne brænde lidt flere brunkul!!! - Kære Connie Hedegaard, kunne du ikke ..... - nej, det nytter vist ikke noget!

 • 0
 • 0

For det første må jeg lige kommentere på Jan christens, "tåbeligt at spare på strømmen foreløbigt" - for det er kun tåbeligt IKKE at gøre det. En del borgere valgte i Danmark at gøre noget under sidste oliekrise, og nu er vi verdens største vindmølle eksportør. Det var ikke sket med den holdning!

For det andet, så er Martin Sørensens "køb bevist grøn el" med kvoter pålagt den enkelte forbruger og varer den eneste vej frem. Alle producenter kender præcist mængden af energi de bruger på deres produkter. Som forbruger må vi maks købe varer og ydelser for så og så mange kg CO2. Producenterne kan derved ikke blot sælge deres CO2 kvoter til udlandet , idet de så stadig forurener med sammen mængde - blot i udlandet. Producerer de med el fra sol, vind og vand, så er det rent.

Og så Kyoto'en. Den mest korruptdannende aftale verdenen har set! Og uden virkning for miljøet. Nu ser vi netop effekten af CO2 handel - de fattige lande betaler for vores svineri! Med korruption menes ordets bedste betydning, for man kan nemlig få lov at sælge sine kvoter til flere - uden at nogen kan tjekke. Jo man kan godt tjekke, men findes der et organ i verdenen der kan holde styr på flere millioner projektere der reducerer CO2? Næ, og således kan en fattig afrikaner der sælger sin CO2 kvote for at brænde mindre træ af (bevarelse af skov giver bedste CO2 reduktion), sælge selvsamme besparelse til denn næste der vil købe den...og den næste. Hvem skulle holde opsyn med ham og hans 1000 naboer der gør det samme?

Kyoto er vejen til CO2 udledning - ikke det modsatte. Det var et forsøg, men politikerne er for bange for at miste stemmer til at de tør gøre det fornuftige. Så vore børn - og måske os selv når vi blier gamle må betale prisen for inkompetence blandt verdens politikere.

Tak for det!

 • 0
 • 0

Hej Ole. Du gik glip af pointen. Når der ind i mellem tales om, at lande skal nedbringe deres forurening med en procentsats, så står det land svagt, der allerede har klemt balderne maksimalt sammen.

Angående vindmøller, forstår jeg ikke din logik. De sparer kun olie. Eksporteventyret har ikke noget at gøre med at spare strøm, snarere tværtimod.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten