Danskerne skal til folkeafstemning om EU's patentdomstol
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danskerne skal til folkeafstemning om EU's patentdomstol

Den fælles europæiske patentdomstol bliver nu et spørgsmål for danskerne, når den kommer til folkeafstemning den 25. maj. Det oplyste statsministeren torsdag aften.

Flere af regeringens ministre kritiserer, at Enhedslisten og Dansk Folkeparti ikke vil stemme for patentdomstolen.

»Jeg har i dag haft drøftelser med Folketingets partier. Jeg må desværre konstatere, at Dansk Folkeparti og Enhedslisten ikke ønsker at stemme for lovforslaget. Jeg havde håbet, at vi kunne finde en løsning i Folketinget, men med disse tilbagemeldinger er det ikke muligt at samle fem sjettedeles flertal for lovforslaget, som grundloven kræver,« siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsen (S) i en pressemeddelelse.

Fem sjettedele af Folketinget er nødvendigt for at vedtage forslaget uden en folkeafstemning, da Justitsministeriet har vurderet, at Danmark afgiver suverænitet ved at tilslutte sig domstolen.

»Det her handler grundlæggende om at sikre vores arbejdspladser i Danmark. Patentdomstolen vil gøre det nemmere og billigere at beskytte de ideer danske virksomheder får, og som bliver til arbejdspladser her i landet. Det er også derfor, at både fagbevægelsen og erhvervslivet klart støtter en fælles patentdomstol,« siger handels- og europaminister Nick Hækkerup (S) i pressemeddelelsen.

Formålet med en fælles europæisk patentdomstol er at gøre det enklere at få og håndhæve et patent i EU. Kritikere af aftalen peger på, at patentet først og fremmest bliver enklere for de store virksomheder, der kan navigere i EU-systemet.

Læs også: Bølge af patent-retssager truer danske virksomheder

»Danske virksomheder vil kunne tage EU-patenter ligesom andre europæiske og amerikanske virksomheder vil kunne, ligegyldigt om vi er med eller ej. Den eneste forskel er, at de så også skal tage et dansk patent derudover. Dansk tilslutning til EU-patentdomstolen vil føre til pres på små og mellemstore virksomheder fra store koncerner og patentadvokater, særligt fordi man mister muligheden for at gå til danske domstole, hvis vi går med,« siger EU-ordfører for Enhedslisten, Nikolaj Villumsen, til Ritzau.

Ja ... fordi jeg har sat mig ind i problemet?
Nej ... fordi jeg er imod Regeringen/Folketinget?
stemmer ikke ... fordi jeg ikke stemmer til EU-parlamentet?

Folkeafstemninger handler ikke om ja eller nej til patentdomstole, fælles mønt eller politisamarbejde. Folkeafstemninger handler om alt andet:
for eller imod den siddende regering, det siddende folketing, eller for/imod EU.

Et emne som patentdomstol er i min optik lige så interessant som pakningen af min madpakke: Skal ostemaden ligge ovenpå eller nedenunder spegepølsemaden.

  • 3
  • 13

Nej... fordi du er imod software patenter og ønsker at undgå en amerikansk situation med en patent-domstol der opfinder deres egne regler og ignorer lovgivningen.

  • 23
  • 2

Dette er en misforståelse. Software patenter er umiddelbart ikke accepterede i EU, men der er en (stor) undtagelse: nemlig hvis opfindelsen har en teknisk anvendelse. Fx. kan man ikke patentere et program der får noget flot grafik frem på en skærm. Men man kan (og bør netop kunne) patentere en kompleks algoritme der kan sænke lasterne på en vindmølle. Netop fordi der kan ligge mange udviklingstimer i tekniske løsninger der udformer sig som matematik/software. Hvis ikke dette kan patenteres (og det kan man i både DK og EU) så ville det ikke være økonomisk rentabelt for bl.a. designhuse at lave den slags forskning, da alle konkurrenterne bare ville kopiere.

Derfor er kamp om 'sotware patenter' helt misforstået, og egentlig irrelevant.

Der er til gengæld en kæmpe fordel i at samle EU under én patentdomstol: man mindsker administration, fjerner nødvendigheden for at skulle patentere hér, og Tyskland, og EU osv. osv. Dvs. for ingeniører som mig er det en klar effektivisering at samle, og tåbeligt at stemme imod.

  • 2
  • 16