Danskerne: Mænd skal tvinges på barsel

Over halvdelen af danskerne er klar til at tvinge småbørnsfædrene hjem til de små poder i 12 af de 52 uger, som nybagte forældre kan dele under deres barselsorlov.

Det viser en spritny undersøgelse, som Gallup har udført for Berlingske.

Dermed står flertallet i befolkningen i direkte kontrast til danske topledere, hvor fire ud af fem er lodret imod at blande sig i, hvordan familierne deler barslen imellem sig.

Prosa på danskernes side

Prosa, Forbundet af It-professionelle, er på danskernes side i spørgsmålet om øremærket barsel til mænd. Øremærket barsel er simpelthen afgørende for ligestillingen, mener næstformand Hanne Lykke Jespersen:

»Det er skandaløst, at vi har en kønsdiskriminerende lovgivning, som giver kvinder ret til at bestemme over hele orloven, hvis der ikke er enighed om noget andet. At arbejdsgiverne er imod øremærkning fortæller blot, at et lovkrav vil bakke op om de mænd, som ønsker orlov, hvor det ikke er velset på arbejdspladsen,« siger hun.

Ingeniørmænd vil gerne på barsel

Også Ingeniørforeningen IDA er på linje med flertallet af danskerne. Et flertal af IDAs medlemmer ønsker 12 ugers øremærket barsel med fuld løn, og sådan lyder foreningens anbefaling også, fortæller formanden for de Ansattes Råd, Juliane Marie Neiiendam.

»Vi kæmper for ligestilling på alle områder, også barsel. Vi vil gerne hjælpe mændene med at gøre op med den stigmatisering, man ser i samfundet, af unge mænd, der går hjem under barsel«, siger hun og oplyser, at inden for offentligt ansatte er det faktisk 27 procent af de fædre, der er medlemmer af IDA, tager mere end de seks ugers barsel, som de har ret til.

»Det vidner om, at moderne mænd faktisk gerne selv vil være hjemme hos deres små børn,« siger hun

Gør som Volvo

Juliane Marie Neiiendam mener, at det i virkeligheden er forældet at se 12 ugers barsel for mænd som noget negativt for virksomheden og den enkeltes karriere.

»Tag for eksempel Volvo, hvor man ser på barsel som kompetencegivende. Det er en helt anden måde at anskue det på, som kunne inspirere de mange danske erhvervsledere, der siger nej til øremærket barsel,« mener hun