Danskerne klar til kæmpemøller

Befolkningen er tilsyneladende helt på det rene med regeringens plan om at opstille kæmpe vindmøller på land. Det viser en meningsmåling som Gallup har foretaget for Berlingske Tidende.

Ifølge avisen er to ud af tre positive eller meget positive over for at kæmpemøller på op til 150 meter fremover skal stå for en stigende del af den danske strømproduktion.
Begejstringen holder endda, selvom strømmen bliver op til 10 pct. dyrere. 44 procent af de adspurgte mener, at Danmark generelt skal satse mere på vindkraft - også selv om det koster på elregningen.

»Det er meget tilfredsstillende, at så mange bakker op om vindkraft, selvom den bliver dyrere. For der er ingen tvivl om, at strømmen netop bliver dyrere, når der skal investeres så massivt i alternativ energi, som politikerne har lagt op til,« siger Bjarne Lundager Jensen, direktør i Vindmølleindustrien.

Men ingen positive nyheder uden en anelse malurt i bægeret.

Velviljen over for møllerne falder nemlig, når danskerne bliver spurgt om, hvad de synes om, at møllerne bliver stillet op i deres eget lokalområde. Det er den velkendte nimby-effekt - not in my back yard.

Formanden for Sammensluttede Danske Energiforbrugere, Mogens Bülow, mener ikke folk helt forstår, hvad de egentlig udtaler sig om.

»De forestiller sig ikke, hvor voldsomme møller på 150 meter tager sig ud. Det er min erfaring, at folk ændrer opfattelse, når det bliver visualiseret for dem, hvor højt 150 meter er. Jeg mener ikke, at møllerne på land bør være højere end 100 meter,« siger Mogens Bülow til Berlingske Tidende.