Danskerne er klar til at betale mere for grøn omstilling

Thomas Damkjær Petersen peger på flere havvindmølleparker og afgiftsfritagelsen på el- og hybridbiler Illustration: IDA

En dugfrisk undersøgelse lavet af Userneeds for IDA viser, at 9 ud af 10 danskere bakker op om den planlagte omstilling til 100 procent vedvarende energi i 2050. Undersøgelsen viser også, at hele 63 pct. af befolkningen er klar til at betale mere for strøm og varme for at nå målet.

Et klart mandat til Christiansborg, mener IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen.

»Udmeldingen giver et spillerum til politikerne, hvor de kan agere på en lidt større bane og sætte skub i grønne investeringer,« siger han.

Thomas Damkjær Petersen peger på en hurtigere etablering af flere havvindmølleparker og genindførelse af afgiftsfritagelsen på el- og hybridbiler som oplagte emner at starte med.

Undersøgelsen viser også, at viljen til at betale mere for den grønne omstilling er størst blandt vælgerne hos Radikale Venstre og Alternativet, mens de, der sætter krydset ved Dansk Folkeparti og Nye Borgelige, ikke er så begejstrede for tanken.

Spørgsmålet i undersøgelsen lød:
Det overordnede mål i dansk energipolitik er at omstille hele Danmarks energiforsyning (el, varme og transport) til vedvarende energi (fx sol, vind og biomasse) i 2050. Synes du, at man skal fortsætte med det mål?

Illustration: IDA

De samme svar fordelt på partierne ser således ud:

Illustration: IDA
 • a) Ja, men kun hvis det ikke bliver dyrere end energiforsyning, der bygger på olie, kul og gas.
 • b) Ja, også hvis det betyder, at jeg kommer til at betale lidt mere for strøm og varme
 • c) Ja, også hvis det betyder, at jeg kommer til at betale meget mere for strøm og varme
  Kilde: IDA

IDAs formand hæfter sig dog ved, at ikke alle vælgerne hos Nye Borgelige og Dansk Folkeparti er afvisende.

»Selv blandt vælgerne hos de mest kritiske partier er omkring hver tredje klar til at betale mere for strøm og varme for at nå målet, så det ser på ingen måde sort ud,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Userneeds undersøgelse bygger på svar fra et repræsentativt udsnit af befolkningen mellem 18-70 år. I alt har 1.005 personer deltaget i undersøgelsen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Danmark og EU saboterer den nødvendige omstilling til sol og vind

I Danmark er det lykkedes regeringen at skabe maksimal usikkerhed for rammebetingelserne for sol og vind energi samtidig med at man sikrer bedre betingelser for olieindustrien i Nordsøen. Desværre er det en Europæisk tendens at dreje fokus mod fossil energi. The Guardian afslører i en artikel 1 nov. EUs hemmelige planer om at svække betingelserne for vind og solenergi.

https://www.theguardian.com/environment/20...

 • 0
 • 0

Jeg elsker simpelthen den slags ukonkrete undersøgelser. Hvorfor har IDA ikke spurgt danskerne om noget de helt konkret kan forhold sig til?

Hvad med "Danmark skal omstille hele Danmarks energiforsyning (el, varme og transport) til vedvarende energi (fx sol, vind og biomasse) i 2050. Det kommer til at koste dig 20% ekstra på el og varme regningen. Er du med på det? Eller kan vi godt vente til 2060, hvilket ikke vil koste dig ekstra?"

 • 0
 • 0

Den samme type undersøgelse kunne komme frem til at 17% ville købe elbil. (Selv hvis det blev meget dyrere). Fakta viser at da elbilernes pris steg, stoppede salget nærmest.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten