Danskerne følger kostråd og spiser mindre salt
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danskerne følger kostråd og spiser mindre salt

Flere års med kampagner, der skal få danskerne til at spise mindre salt, bærer nu frugt. En ny undersøgelse, som Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed har gennemført for Fødevarestyrelsen på baggrund af analyser foretaget i 2006 og 2010, viser, at danskernes saltindtag er faldet.

Læs også: Kostråd suser hen over hovedet på danskerne

For de kvinder, der deltog i undersøgelsen, faldt det daglige indtag af salt med et halvt gram. For mændene var faldet endnu større, 0,8 gram.

Dermed er forbrugerne i Danmark rykket tættere på anbefalingerne fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Faren ved at spise for meget salt er blandt andet, at det øger risikoen for forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme, oplyser Fødevarestyrelsen i en meddelelse.

Læs også: Dansk overlæge: Tag saltspareråd med et gran salt

Baggrunden for faldet i saltindtaget er blandt andet et samarbejde med industrien om at bringe saltindholdet ned i færdigretter, hvorfra danskerne indtager mest salt.

Undersøgelsen viser, at mænd spiser i gennemsnit 9-11 g salt dagligt og kvinder 7-8 g. Begge køns daglige saltindtag skal gerne ned på 5-6 gram. Det svarer til ca. 1 teskefuld mindre salt hver dag.

Læs også: DTU skærer igennem: Danskerne spiser for meget salt

Ifølge fødevareminister Mette Gjerskov (S) vil en reduktion af det daglige saltindtag med tre gram betyde 400.000 færre danskere med forhøjet blodtryk.

Undersøgelsen vil blive gentaget igen i 2014.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nogle lider af "forhøjet" blodtryk, og nogle af det modsatte, som så må være "formindsket" blodtryk.

Har man for lavt blodtryk, kan man komme ud for at fejle noget der ligner en depression. For nogle er løsningen at drikke et stort glas opløst saltvand, en te-ske fuld med top på, og evt noget sukker for at tage smagen. Virkningen mod depression kommer ca. 10 sekunder senere: alt OK og euforisk (måske pga sukkeret). Det kaldes en elektrolyt-drik, og saltvand er godt nok mere ledende end ferskvand, men ellers tror jeg ikke det er den elektriske egenskab der gør forskellen. Nok nærmere noget med at binde vandet og det osmosiske tryk.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten