Danskerne får kontaktløse dankort næste år

Fra næste år kan Nets - selskabet, der driver dankortet i samarbejde med banker og detailhandel - præsentere et teknisk overhalet dankort, hvor det bliver muligt at gennemføre betalinger på under 200 kroner uden at taste pinkoden, ja, faktisk helt uden at sætte kortet i terminalen.

Det nye kort skal blot holdes i nærheden af dankort-terminalen for at gennemføre transaktioner. Ifølge en pressemeddelelse fra Nets betyder det hurtigere og gnidningsløs betaling.

Læs også: Nu kan du overføre op til 500 kroner til et mobilnummer med din smartphone

Aftalen om det nye dankort blev indgået fredag mellem Dansk Erhverv, der repræsenterer butikkerne, og Nets. Den indebærer ifølge Berlingske.dk blandt andet, at Dansk Erhverv skal bidrage med et beløb på mellem 65 og 70 millioner kroner for at bekoste dele af produktion, distribution og nye chips på de nye dankort.

Danskernes dankort bliver udskiftet løbende, og første bølge af de nye kort bliver rullet ud i juli 2015, hvor en række dankort står for alligevel at skulle udskiftes, skriver Nets.

NFC-teknologien findes i forvejen blandt andet i rejsekortet, i en række smartphones og rygtes også i den kommende iPhone 6, som Apple præsenterer i denne uge. Teknologien gør det muligt at bruge telefonen som en slags virtuel tegnebog.
Derfor kan dankort se frem til konkurrence om kontaktløse betalinger.

Læs også: Kære nye formand: - Seniorerne har meget stor betydning

I en aftale indgået i 2013 mellem Dansk Erhverv og Nets forpligter Nets sig netop til at sørge for, at dankortet 'er teknologisk tidssvarende, så kortet løbende opdateres i forhold til den teknologiske udvikling, markedskrav og brugerønsker, der er til et moderne betalingskort'.

»Denne aftale betyder, at dankortet tager et vigtigt skridt ind i fremtiden i forhold til at forblive et stærkt og foretrukket betalingsalternativ for danskerne. Det har stor betydning for danskerne, og det er vigtigt for detailhandlen,« mener Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den løsning har jeg agiteret for i årevis i stedet for den forældede magnetstribe og en chip, der skal forbindes direkte med de kontaktproblemer, det meget ofte giver.

Så kan man kun håbe på, at de også husker de sidste punkter:

 • Gør nu kortet vandtæt og lav to huller til en snor, så man ikke behøver at efterlade det på stranden, når man skal i vandet.

 • Brug en 6-cifret pin kode med ubegrænsede forsøg som på f.eks. G4S alarmer i stedet for den tåbelige 4-cifrede kode, hvor kortet spærres efter kun 3 fejlagtige forsøg. Har folk først tastet galt én gang, bliver de ofte så stressede, at de også taster galt de 2 næste.

 • Gør det muligt at bruge kortet til åbning af låse vha. den samme eller en anden 6-cifret kode.

 • 3
 • 2

Det gør jeg hver gang jeg handler på nettet. Til gengæld skal man taste 16 cifre, udløbsmåned og år samt nogle "hemmelige" tal der står på bagsiden af kortet. Ikke videre "teknologisk tidssvarende" eller sikkert. Der er så kommet "secured by visa" samt sms validering til for at øge sikkerheden - men man slipper ikke for det forudgående bøvl med lange indtastninger.

Nu har man så valgt at fokusere på NFC (hyped). Jeg mener at betalingstiden med dankort er tålelig - i det omfang at datakommunikationen op mod nets fungerer. Specielt trådløse terminaler (i f.eks en taxi) er sløve, hvor man kan komme til at vente i minutter (ikke fedt hvis man skal nu et tog eller fly). Så er tiden med at finde kort frem, sætte det i terminalen og taste pin småting.

Hvis der er tale om at det er offline transaktion (når det nu er småbeløb), kan jeg se en tidsbesparelse der vil noget. Specielt i førnævnte eksempel i en taxi (man kommer så ikke så langt for 200 kr i en taxi nu om dage). Men hvem hænger på den hvis transaktionen ikke kan gennemføres når den kommer online?

For nets er det nok mere interessant at komme ind på markedet for kaffeautomater osv. fremfor at forbedre et produkt hvor man alligevel har monopol.

 • 1
 • 0

Fint med udvikling og overgang til NFC!

Den del af aftalen der indebærer at man kan betale beløb under 200 kr uden pin kode, er jeg tilgengæld lidt mere skeptisk overfor. Hvem hæfter for beløbet i tilfælde af misbrug? Jeg antager at det må ligge i aftalen, men jeg har endnu ikke formået at finde nogen der har stillet det spørgsmål. Hvis det er forbrugeren, så håber jeg at det bliver muligt at deaktivere småbeløbs-funktionen på sit kort.

 • 4
 • 0

Det bliver så særdeles let at hæve småbeløb hos uvidende personer, hvad enten ved et uheld eller med overlæg. Jeg håber at man på anden vis skal bekræfte, at man vitterlig ønsker beløbet overført.

Det lyder som en god idé at opbevare sine kort i et metalhylster, men det er det jo allerede :o)

 • 4
 • 0

Vil gerne have den mulighed at kunne afmelde den ordning, det er ret nemt at vifte en dankort sender rundt i et shoppingcenter og snylte sig til betaling.

 • 5
 • 0

Endelig!

Den løsning har jeg agiteret for i årevis i stedet for den forældede magnetstribe og en chip, der skal forbindes direkte med de kontaktproblemer, det meget ofte giver.

Og jeg har argumenteret imod i årvis, fordi den kan aflæses igennem tøjet. Hvorfor dog ikke anvende optisk kommunikation? Så er ikke muligt at se igennem tøjet.

Der er flere muligheder med optisk kommunikation. Det kan være alt optisk. Det er muligt, at lave mindre chips, når det er optisk - antenner og den slags bliver små. Du kan have en chip på langt under en millimeter, og aftaste koden optisk. Man bruger dem i små dyr, der er tynde nok, til at kunne gennemlyses.

Her vil jeg dog foreslå optisk kommunikation, i kun den ene retning. Det er billigt at fremstille, og sikrer også at chippen ikke kan aftastes uden at anbringes i lysstrålen fra automaten.

Anvendes optisk kommunikation, kan kræves så kraftigt lys, at de i praksis kun kan aftastes af en laser i en automat. Den nuværende metode, kan kun bruges ved op til 200 kr. på grund af dårlig sikkerhed. Blev anvendt en laser stråle som kommunikation i den ene retning, der rettes direkte mod chippen, og blev chippen gjort tilpas lidt følsom, så kunne det fint anvendes også ved sikre transaktioner.

Når man udvikler ny teknologi, så betaler det sig at tænke over mulighederne. Selvom en eller anden person (måske jeg), anbefaler radio kommunikation, så bør man tænke sig om, og overveje om der findes andre muligheder. Det kan være tale om elektrisk kommunikation, kapasitiv kommunikation, magnetisk kommunikation, elektromagnetisk kommunikation, herunder radiobølger, mikrobølger, og optisk. Eller, det kan være tale om akustisk kommunikation eller viberationer. Det kan også være termisk kommunikation, varme og kulde. Eller måske kemisk - som f.eks. dufte.

Jeg vil ikke påstå, at jeg har anbefalet Arla, at lave chips til mælken som siger muh, når den kommer i maven og påvirkes af syren, Men, de er en variant af ovenstående.

 • 0
 • 0

Min erfaring, efter fire-fem år i kassen i forskellige butikker, er ellers at kunderne kommer i tanke om koden anden gang. En enkelt gang (efter noget i stil med 10.000 kunder) har jeg oplevet at kortet blev spærret. Og da var det mit eget kort.

Hvis du synes at det er et problem at kunderne/brugerne glemmer koden og taster forkert, hvorfor så øge antallet af cifre der skal tastes? Mange, rigtig mange, har mere end et kort (Visa/Dankort, MasterCard, Forbrugsforening, div. kontokort), og nogle skriver endda koden på selve kortet fordi de ellers ikke kan huske den. De kunder, som mener de kan huske koden (men ikke kan) har så mulighed for at forsinke køen med flere minutter. Jeg har ikke lyst til at stå i Netto med min trætte, sultne søn mens en stresset mor forsøger at huske sin PIN-kode, og taster den 30. kode ind i displayet. Det er der ikke mange der har lyst til; det er ikke uden grund at Bilka har deres 'kø-garanti'.

Et ubegrænset antal forsøg åbner også døren for brute-force. Hvis en person har kigget mig over skulderen og kun mangler at aflure ét ciffer, så er sandsynligheden for at han kan knække koden omkring 100 %. Hvis han gør det samme i dag, så er sandsynligheden omkring 30 %.

 • 1
 • 0

Også til J. Kristensen:

Hver femte gang kortet bruges, ved beløb under 200 kr., skal der bruges en PIN-kode. Hvis kortet misbruges i mellemliggende tid (dvs. et maksimalt tab på 800 kr.) gælder de samme regler som i dag. Familieadvokaten har samlet og forklaret reglerne: http://www.familieadvokaten.dk/Emner/653.html. Bemærk afsnittet om hæftelse ved misbrug uden brug af PIN-kode.

 • 0
 • 0

nu har man i årevis kune læse om folk der har afluret koden og hævet 15000 kr uden problemer, uden der er gjort noget som helst for stoppe det, vil det være fortid med det nye kort ?

 • 0
 • 0

nu har man i årevis kune læse om folk der har afluret koden og hævet 15000 kr uden problemer, uden der er gjort noget som helst for stoppe det, vil det være fortid med det nye kort ?

Der gælder samme regler for det nye kort, som for det gamle. Det nye kort har dog fået indbygget en RFID chip, der muliggør berøringsfri aftastning på kort afstand. Vi kender måske bedst denne teknologi fra rejsekort. Det nye kort muliggør, at du kan hæve penge ved hjælp af denne teknologi, dog højst 200 kr. og der skal bruges pin kode hver 5'te gang.

Hvis du skal hæve et større beløb, så foregår det stadigt via de guldbelagte kontakter som før.

Det findes allerede på Mastercard.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten